Mandelkaka med brynt smör och fluffig mascarponefrosting

10 röster
mandelkaka
En saftig och nötig mandelkaka med brynt smör, toppad med mascarponefrosting och färska jordgubbar.
Foto: Ulrika Pousette

Om du vill baka något somrigt med jordgubbar och som liknar en tårta men som inte är lika jobbigt att baka som en jordgubbstårta – då tycker jag att du ska baka den här kakan! Det är en mandelkaka med brynt smör, toppad med len och fluffig frosting med mascarpone. Och sen är det bara att ÖSA på med jordgubbar på det. Enkelt, fräscht och gott!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en mandelkaka med mascarponefrosting på 6-8 bitar.

Mandelkaka:

200 g smör

4 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk flingsalt

Mascarponefrosting:

150 g smör

300 g mascarpone

4,5 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

skal från två citroner

Dekoration:

150 g färska jordgubbar

citronmeliss

Gör såhär:

  1. Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på hög värme i en kastrull. Fortsätt sedan värma smöret på medelvärme under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt smöret svalna tills ljummet.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till kakan, inklusive det brynta smöret. Rör försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills den är genomgräddad.
  6. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med mascarponefrosting.
  7. Mascarponefrosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  8. Vispa ihop mascarpone, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  9. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  10. Toppa din mandelkaka med frostingen, garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.
  11. Servera och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Reimers
Anna Reimers
3 månader sedan

I receptet ser det ut som att smöret ska vara i frostingen men antar att det ska vara i kakan? Ska det också vara i frostingen?

Lena
Lena
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Men hur mycket smör är det som ska brynas till kakan?

Em Wald
Em Wald
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Hej! Hur mycket smör ska det vara i kakan? Måste baka den här! 😜🤗

Emelie
Emelie
3 månader sedan

Gjorde denna till midsommar som glutenfritt alternativ och ALLA åt av den, haha! Såååå god! Men hade bara på vispad grädde, super gott också! Ska testa frostingen nästa gång!

Kim
Kim
2 månader sedan

Går kakan bra att frysa? Givetvis utan frostingen.

Elin
Elin
2 månader sedan

Har bakat denna 2 gånger, sjuuukt god! Men jag får fasiken inte till frostingen.. den blir lös när jag vispar ner smöret. Vad kan det vara för fel jag gör?

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x