Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en mandelkaka med mascarponefrosting på 6-8 bitar.
- Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på hög värme i en kastrull. Fortsätt sedan värma smöret på medelvärme under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt smöret svalna tills ljummet.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till kakan, inklusive det brynta smöret. Rör försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills den är genomgräddad.
- Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med mascarponefrosting.
- Mascarponefrosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
- Vispa ihop mascarpone, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
- Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
- Toppa din mandelkaka med frostingen, garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.
- Servera och njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
I receptet ser det ut som att smöret ska vara i frostingen men antar att det ska vara i kakan? Ska det också vara i frostingen?
Hejhej, det är smör både i kakan och frostingen! 😃
Men hur mycket smör är det som ska brynas till kakan?
Hejhej, 200g smör 🥰
Hej! Hur mycket smör ska det vara i kakan? Måste baka den här! 😜🤗
Hejhej! Längst upp i receptet finner du: 200 g smör ❤️ Hoppas det ska smaka!
Gjorde denna till midsommar som glutenfritt alternativ och ALLA åt av den, haha! Såååå god! Men hade bara på vispad grädde, super gott också! Ska testa frostingen nästa gång!
Går kakan bra att frysa? Givetvis utan frostingen.
Absolut! Plasta in ordentligt ☺️
Kan man byta ut mandelmjöl med kooksmjöl?? Har nämligen kokosmjöl som närmare sig bäst före datum och ska räddas med lämpligt recept 🙂
tack för hjälpen
,vh
Har bakat denna 2 gånger, sjuuukt god! Men jag får fasiken inte till frostingen.. den blir lös när jag vispar ner smöret. Vad kan det vara för fel jag gör?
Går denna att göra i långpanna? och vilka mått blir det isåfall?