Lotus Biscoff cheesecake

27 röster
lotus biscoff cheesecake
En riktigt krämig och god Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn och som bara smälter i munnen.

Ok, så för ungefär ett år sedan så tjatade mina vänner hål i huvudet på mig om ”cookie butter” som de ätit i belgien och som de så gärna ville att jag skulle baka med. Grunden till detta cookie butter är Lotus kex – ett kex som finns i de flesta mataffärer och som smakar som en kombination mellan digestivekex och pepparkaka med en kolaton i smaken. Kexen är dö-goda men själva cookie butter som är en nutellaversion av dessa kex är svårt att få tag på i Sverige. Nu tog jag äntligen tummen ur, beställde en massa biscoff spread och bestämde mig för att baka en cheesecake. Och alltså HERREGUD jag förstår varför mina vänner tjatat. Biscoff spread är FARLIGT gott att äta med sked som den är. Man kan liksom inte sluta…. Så det kommer nog bli några sånna recept framöver haha!

lotus biscoff cheesecake

Spröd kexbotten gjord på Lotuskex, krämig vaniljcheesecake, biscoff spread topping, vispgrädde, kolasås och lotuskex-smulor. Ja, ni förstår denna cheesecake skojar man inte bort. Ni bara måste testa!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn.

Botten:

100 g smör

30 stycken Lotuskex

Fyllning:

600 g färskost

3 dl vispgrädde

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Topping:

1 butk Lotus Biscoff spread à 400g

3 dl vispgrädde

kolasås

smulade Lotuskex att garnera med

Gör såhär:

  1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till botten till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked så tätt du kan så att det inte är några lösa smulor i botten.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager. Ställ i kylskåpet för att stelna under tiden som du förbereder toppingen.
  9. Öppna en burk Lotus Biscoff spread, ta bort pappret som försluter öppningen och värm burken i microvågsugnen på högsta effekt i 30 sekunder. Detta kommer att göra din cookie butter lösare och lättare att få i ett jämnt lager över cheesecaken än när den är tjock och krämig.
  10. Häll den lösa biscoff spread:en över cheesecaken, se till att den ligger över hela ytan och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med vispad grädde, kolasås och smulade lotuskex.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kan utan problem frysas in men då med fördel utan grädde, kex och kolasås ovanpå.

TIPS!

  • För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
7 dagar sedan

Vad tror du om att blanda glutenfria degistive med lite glutenfria pepparkakor till bottnen om man vill göra den glutenfri?

Jenny
Jenny
Svara på  Camilla Hamid
16 timmar sedan

👍🏻
Då ska jag genast se till att baka denna

Lisette Freij
Lisette Freij
6 dagar sedan

Låter underbart gott men blir ju en väldigt dyr cheesecake med toppingen. Går den att ersätta med något annat?

Angela
Angela
Svara på  Lisette Freij
6 dagar sedan

blir förstås inte samma smak då men du kan toppa med nutella eller en kolatopping istället

Jennie
Jennie
6 dagar sedan

Jag har sett i min lokala matbutik att Biscoff nu även finns som dubbla kex med sån där biscoff-kräm emellan. De skulle nog också var supergoda att använda som botten 😍

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x