
Ok, så för ungefär ett år sedan så tjatade mina vänner hål i huvudet på mig om ”cookie butter” som de ätit i belgien och som de så gärna ville att jag skulle baka med. Grunden till detta cookie butter är Lotus kex – ett kex som finns i de flesta mataffärer och som smakar som en kombination mellan digestivekex och pepparkaka med en kolaton i smaken. Kexen är dö-goda men själva cookie butter som är en nutellaversion av dessa kex är svårt att få tag på i Sverige. Nu tog jag äntligen tummen ur, beställde en massa biscoff spread och bestämde mig för att baka en cheesecake. Och alltså HERREGUD jag förstår varför mina vänner tjatat. Biscoff spread är FARLIGT gott att äta med sked som den är. Man kan liksom inte sluta…. Så det kommer nog bli några sånna recept framöver haha!

Spröd kexbotten gjord på Lotuskex, krämig vaniljcheesecake, biscoff spread topping, vispgrädde, kolasås och lotuskex-smulor. Ja, ni förstår denna cheesecake skojar man inte bort. Ni bara måste testa!
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn.
Botten:
100 g smör
30 stycken Lotuskex
Fyllning:
600 g färskost
3 dl vispgrädde
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Topping:
1 butk Lotus Biscoff spread à 400g
3 dl vispgrädde
kolasås
smulade Lotuskex att garnera med
Gör såhär:
- Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
- Mixa kexen till botten till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked så tätt du kan så att det inte är några lösa smulor i botten.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet. Detta tar några minuter.
- Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager. Ställ i kylskåpet för att stelna under tiden som du förbereder toppingen.
- Öppna en burk Lotus Biscoff spread, ta bort pappret som försluter öppningen och värm burken i microvågsugnen på högsta effekt i 30 sekunder. Detta kommer att göra din cookie butter lösare och lättare att få i ett jämnt lager över cheesecaken än när den är tjock och krämig.
- Häll den lösa biscoff spread:en över cheesecaken, se till att den ligger över hela ytan och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med vispad grädde, kolasås och smulade lotuskex.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kan utan problem frysas in men då med fördel utan grädde, kex och kolasås ovanpå.
TIPS!
- För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.
Författare: Camilla Hamid
Vad tror du om att blanda glutenfria degistive med lite glutenfria pepparkakor till bottnen om man vill göra den glutenfri?
Hejhej! Vilken toppenidé! Dubblera mängden kex men behåll mängden smör i så fall, då glutenfria kex drar tills sig mindre smör. Lägger gärna till detta som ett glutenfritt tips i receptet 😍
👍🏻
Då ska jag genast se till att baka denna
Hej Camilla kan man ha Philadephiaost ist?
Hejhej! Ja 😍
Låter underbart gott men blir ju en väldigt dyr cheesecake med toppingen. Går den att ersätta med något annat?
blir förstås inte samma smak då men du kan toppa med nutella eller en kolatopping istället
Jag skulle verkligen rekommendera att toppa kakan med dulce de leche istället för biscoff spred:)
Jag har sett i min lokala matbutik att Biscoff nu även finns som dubbla kex med sån där biscoff-kräm emellan. De skulle nog också var supergoda att använda som botten 😍
Omg! Låter som en riktigt bra idé! 😀
Var kan man få tag på lotus biscoff spread?
Det finns på Coop forum nu för tiden 😊
Kan jag lägga jordnötsmor istället för lotus biscoff spread föratt jag inte kan hitta det?
Det funkar 🙂
Jag älskar lotus kakor kommer absolut testa detta recept
Visst är dem goda? 😍 Hoppas det ska smaka!
Vad kan man använda istället för lotus biscoff spread
Åh finns ingen motsvarighet till exakt det men det kan vara gott att ha dulce de leche på 😍
Hej Camilla!
Om man använder dulce de leche på, ska man hälla över det innan kylen och sedan toppa med grädde och kex? Eller ska man vänta med dulce lechen till efter den stått i kylen?
Hej Camilla,
Om man använder dulche de leche istället för lotus biscoff spread ska man ha den i micro på 30sek där med? 🙂
Min stelnade inte? Vad har jag gjort för fel?
Hejhej! Oftast beror det på att man inte vispat färskost och vispgrädde tillräckligt tjock med elvisp eller att man varit för hårdhänt när man haft i florsockret ❤️
Min blev lite för söt hur ska jag bryta ner sötman? Har inte dekorerat den än
Hejhej! Kanske lite sälta i biscoffkrämen? Alternativt toppa med syrliga bär ❤️
Hej! Jag gjorde denna men fyllningen blir så rinnig, lät den stå i kylen i flera timmar men ändå så rinner smeten direkt när den börjar smälta lite. Gick knappt att skära ut en bit. Vad gör jag för fel? Kan man tillsätta gelatin så den håller sig? 🤗
Hejhej! Oftast beror det på att man inte vispat färskost och vispgrädde tillräckligt tjockt. Konsistensen ska bli riktigt, riktigt tjock. Man får vispa i några minuter innan den blir så ❤️
Hur tror du man kan få med biscoff spread i snittar/kakor? I degen, ringla över? Vill så gärna ha snittar med biscoff spreaden men ingen aning hur jag skall gå till väga :’)
Jag skulle använda det till att ringla över 😍
Ja ska baka denna med har färdig smulad biscoff kex, du har skrivit 30 st biscoff kex. Men hur många gram blir de?
Tack i förhand.
Hejhej! Ett paket biscoff på 250g innehåller 32 kakor ❤️
Lotus Biscoff spread finns det att köpa i Sverige? Kakorna har vi på den lokala Ica butiken, och äter med jämna mellanrum. Men spread har jag tyvärr inte sett😕
Finns köpa online typ cdon.com 🥰
I’m du bor i Malmö, så kan du gå till loco food och gå till spread-sektionen. Köpte min där😍
Hej! Smälter den om den står ute länge?
Hejhej, beror på hur länge. Då den endast är kylskåps kyld så borde det inte vara några problem att ha den ute 😊
Hej! Låter fantastiskt gott och ska absolut testas. Du kommer snart att kunna köpa Spread på Coop och Citygross😀
Tack för tipset! 😊
Jättegott!!! 😍❤️👌👌 va tror du att jag gjorde fel att min cheesecake blev för mjuk?😊
Oftast beror det på att man antingen måste vispa färskost och vispgrädde mer, det behöver bli riktigt tjockt och fast eller att man var lite för hårdhänt när man hade i florsockret ❤️
Jag köpte sån spread på citygross förut så nu står kakan i kylen, ska bli intressant för spreaden var ju magisk! (Var ju tvungen att äta det sista ur burken med sked 🥲)
Hejhej, hoppas det ska smaka 😍😍
Jag blev väldigt glad över att hitta receptet här. Jag smakade Lotus Biscoff på ett av våra Brain Storm-möten, skapat av vårt företag i ett mötesrum i Stockholm. Det var väldigt gott och nu kan jag bara göra en till mig själv;)
Hej! Min dotter 13 år älskar att baka och gjorde denna goda cheesecake igår. Hon fick den dock inte att stelna trots att den stod i kylen i flera timmar. Har du något tips till henne?
/Linda
Hej på er! Oftast beror det på att man inte vispat färskost och vispgrädde tillräckligt tjock med elvisp eller att man varit för hårdhänt när man haft i florsockret ❤️ Kram!
Men så roligt. Har fått en sådan burk i min senaste låda från smakbox. Varit lite skeptisk till vad det är men det här ska jag helt klart prova.
Vad kul! Hoppas att det ska smaka 😍 Berätta gärna vad du tyckte!
Vilken färskost föredrar du är bäst ?
Hejhej, jag tar det jag har i kylen för stunden 😊
Hej,
Min blev super löst och stelare inte alls fast än jag vispade i ca 15 min och va inte alls hårdhänt med florsockret. Ngt annat tips ? Ska man vispa upp vispgrädden först och sedan färskosten tillsammans hade uppskattar en video på den här goda recept.🥰🥰🥰
Hejhej, grädden och färskosten ska vispas tillsammans samtidigt. Om den fortfarande verkar lös medan du vispar kan du vispa lite till. Lycka till 🥰
Hej, så går bra att vispa grädden samtidigt med färskosten? Finns det inte en risk att den blir rinnig.?
Hejhej, nej det går bra! 😊
Hej! supergod kaka gjorde till mina kollegor alla vill ha recept, men hur skriver man ut?
En fantastiskt god och lättlagad cheesecake! ❣️
Tack Camilla för ett bra recept 👌🏼
Jag upplever den väldigt söt i smaken så reviderade den enligt följande:
Jag la i lite flingsalt i biscoff spreaden innan jag hällde över den för att få lite mer sälta i det.
Garnerade endast med smulor på sidorna samt jordgubbar och hallon på i mitten för lite syrlighet!
SJUKT GOD!! 😍 Ni måste testa!!
Tack själv fina du! Och vilken härlig tweak du körde 🤩😍
Så jag tänkte att jag testar denna idag då jag älskar alla andra recept av cheesecake som Camilla gjort.. Blev först förvånad över att det står att man ska hälla över grädde utan att vispa först (så som de står på alla andra recept). Men körde på som det står. Vispa till en slät smet, ja men hur länge? Slät smet får man på 1 min. Läser senare bland kommentarerna att Camilla skrev flera minuter och ska bli väldigt tjock… Så lite missvisande recept. Jahop, där rann pengarna i sjön. Otroligt lös smet kände direkt jag hällde över men ville… Läs mer »
Hej Camilla, jag undrar ifall man kan lägg den i flera små dessertglas istället?
Undrar detsamma ?? 😁