Lotus Biscoff cheesecake

En riktigt krämig och god Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn och som bara smälter i munnen.

Ok, så för ungefär ett år sedan så tjatade mina vänner hål i huvudet på mig om ”cookie butter” som de ätit i belgien och som de så gärna ville att jag skulle baka med. Grunden till detta cookie butter är Lotus kex – ett kex som finns i de flesta mataffärer och som smakar som en kombination mellan digestivekex och pepparkaka med en kolaton i smaken. Kexen är dö-goda men själva cookie butter som är en nutellaversion av dessa kex är svårt att få tag på i Sverige. Nu tog jag äntligen tummen ur, beställde en massa biscoff spread och bestämde mig för att baka en cheesecake. Och alltså HERREGUD jag förstår varför mina vänner tjatat. Biscoff spread är FARLIGT gott att äta med sked som den är. Man kan liksom inte sluta…. Så det kommer nog bli några sånna recept framöver haha!

Spröd kexbotten gjord på Lotuskex, krämig vaniljcheesecake, biscoff spread topping, vispgrädde, kolasås och lotuskex-smulor. Ja, ni förstår denna cheesecake skojar man inte bort. Ni bara måste testa!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

lotus biscoff cheesecake

Lotus Biscoff cheesecake

Portioner: 10-12

Ingredienser

Botten:
100 g smör
30 stycken Lotuskex

Fyllning:
600 g färskost
3 dl vispgrädde
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping:
1 butk Lotus Biscoff spread à 400g
3 dl vispgrädde
kolasås
smulade Lotuskex att garnera med

Tips!

  • För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Botten:
100 g smör
30 stycken Lotuskex

Fyllning:
600 g färskost
3 dl vispgrädde
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping:
1 butk Lotus Biscoff spread à 400g
3 dl vispgrädde
kolasås
smulade Lotuskex att garnera med

TIPS!

  • För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.

Dela receptet

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn.

  1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till botten till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked så tätt du kan så att det inte är några lösa smulor i botten.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet. Detta tar några minuter.
  7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager. Ställ i kylskåpet för att stelna under tiden som du förbereder toppingen.
  9. Öppna en burk Lotus Biscoff spread, ta bort pappret som försluter öppningen och värm burken i microvågsugnen på högsta effekt i 30 sekunder. Detta kommer att göra din cookie butter lösare och lättare att få i ett jämnt lager över cheesecaken än när den är tjock och krämig.
  10. Häll den lösa biscoff spread:en över cheesecaken, se till att den ligger över hela ytan och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med vispad grädde, kolasås och smulade lotuskex.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kan utan problem frysas in men då med fördel utan grädde, kex och kolasås ovanpå.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
guest
56 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
1 year ago

Vad tror du om att blanda glutenfria degistive med lite glutenfria pepparkakor till bottnen om man vill göra den glutenfri?

Jenny
Jenny
Svara till  camillahamid
1 year ago

👍🏻
Då ska jag genast se till att baka denna

Egzona
Egzona
Svara till  camillahamid
1 year ago

Hej Camilla kan man ha Philadephiaost ist?

Lisette Freij
Lisette Freij
1 year ago

Låter underbart gott men blir ju en väldigt dyr cheesecake med toppingen. Går den att ersätta med något annat?

Angela
Angela
Svara till  Lisette Freij
1 year ago

blir förstås inte samma smak då men du kan toppa med nutella eller en kolatopping istället

Oona
Oona
Svara till  Lisette Freij
10 months ago

Jag skulle verkligen rekommendera att toppa kakan med dulce de leche istället för biscoff spred:)

Jennie
Jennie
1 year ago

Jag har sett i min lokala matbutik att Biscoff nu även finns som dubbla kex med sån där biscoff-kräm emellan. De skulle nog också var supergoda att använda som botten 😍

Alva
Alva
1 year ago

Var kan man få tag på lotus biscoff spread?

Mirela H
Mirela H
Svara till  Alva
1 year ago

Det finns på Coop forum nu för tiden 😊

Djellza
Djellza
1 year ago

Kan jag lägga jordnötsmor istället för lotus biscoff spread föratt jag inte kan hitta det?

Last edited 1 year ago by Djellza
Linnéa 14
Linnéa 14
1 year ago

Jag älskar lotus kakor kommer absolut testa detta recept

Lina
1 year ago

Vad kan man använda istället för lotus biscoff spread

Caroline
Caroline
Svara till  camillahamid
1 year ago

Hej Camilla!

Om man använder dulce de leche på, ska man hälla över det innan kylen och sedan toppa med grädde och kex? Eller ska man vänta med dulce lechen till efter den stått i kylen?

sara
sara
Svara till  camillahamid
9 months ago

Hej Camilla,
Om man använder dulche de leche istället för lotus biscoff spread ska man ha den i micro på 30sek där med? 🙂

Helena Uvestål
Helena Uvestål
1 year ago

Min stelnade inte? Vad har jag gjort för fel?

Hanar
Hanar
1 year ago

Min blev lite för söt hur ska jag bryta ner sötman? Har inte dekorerat den än

Maja
Maja
1 year ago

Hej! Jag gjorde denna men fyllningen blir så rinnig, lät den stå i kylen i flera timmar men ändå så rinner smeten direkt när den börjar smälta lite. Gick knappt att skära ut en bit. Vad gör jag för fel? Kan man tillsätta gelatin så den håller sig? 🤗

Hilal
Hilal
1 year ago

Hur tror du man kan få med biscoff spread i snittar/kakor? I degen, ringla över? Vill så gärna ha snittar med biscoff spreaden men ingen aning hur jag skall gå till väga :’)

Hoda
Hoda
1 year ago

Ja ska baka denna med har färdig smulad biscoff kex, du har skrivit 30 st biscoff kex. Men hur många gram blir de?

Tack i förhand.

Anette
Anette
1 year ago

Lotus Biscoff spread finns det att köpa i Sverige? Kakorna har vi på den lokala Ica butiken, och äter med jämna mellanrum. Men spread har jag tyvärr inte sett😕

Maya Shahin
Maya Shahin
Svara till  Anette
10 months ago

I’m du bor i Malmö, så kan du gå till loco food och gå till spread-sektionen. Köpte min där😍

Leyla
Leyla
1 year ago

Hej! Smälter den om den står ute länge?

Last edited 1 year ago by Leyla
Camilla
Camilla
1 year ago

Hej! Låter fantastiskt gott och ska absolut testas. Du kommer snart att kunna köpa Spread på Coop och Citygross😀

Edita
Edita
1 year ago

Jättegott!!! 😍❤️👌👌 va tror du att jag gjorde fel att min cheesecake blev för mjuk?😊

Sandra
Sandra
1 year ago

Jag köpte sån spread på citygross förut så nu står kakan i kylen, ska bli intressant för spreaden var ju magisk! (Var ju tvungen att äta det sista ur burken med sked 🥲)

Olivia
Olivia
1 year ago

Jag blev väldigt glad över att hitta receptet här. Jag smakade Lotus Biscoff på ett av våra Brain Storm-möten, skapat av vårt företag i ett mötesrum i Stockholm. Det var väldigt gott och nu kan jag bara göra en till mig själv;)

Linda
Linda
1 year ago

Hej! Min dotter 13 år älskar att baka och gjorde denna goda cheesecake igår. Hon fick den dock inte att stelna trots att den stod i kylen i flera timmar. Har du något tips till henne?
/Linda

Jenny L
Jenny L
1 year ago

Men så roligt. Har fått en sådan burk i min senaste låda från smakbox. Varit lite skeptisk till vad det är men det här ska jag helt klart prova.

Walat
Walat
1 year ago

Vilken färskost föredrar du är bäst ?

Mimi
Mimi
1 year ago

Hej,
Min blev super löst och stelare inte alls fast än jag vispade i ca 15 min och va inte alls hårdhänt med florsockret. Ngt annat tips ? Ska man vispa upp vispgrädden först och sedan färskosten tillsammans hade uppskattar en video på den här goda recept.🥰🥰🥰

Sharmin
Sharmin
1 year ago

Hej, så går bra att vispa grädden samtidigt med färskosten? Finns det inte en risk att den blir rinnig.?

emelie
emelie
1 year ago

Hej! supergod kaka gjorde till mina kollegor alla vill ha recept, men hur skriver man ut?

Elisabeth
Elisabeth
8 months ago

En fantastiskt god och lättlagad cheesecake! ❣️
Tack Camilla för ett bra recept 👌🏼

Jag upplever den väldigt söt i smaken så reviderade den enligt följande:

Jag la i lite flingsalt i biscoff spreaden innan jag hällde över den för att få lite mer sälta i det.

Garnerade endast med smulor på sidorna samt jordgubbar och hallon på i mitten för lite syrlighet!

SJUKT GOD!! 😍 Ni måste testa!!

Lejla
Lejla
7 months ago

Så jag tänkte att jag testar denna idag då jag älskar alla andra recept av cheesecake som Camilla gjort..

Blev först förvånad över att det står att man ska hälla över grädde utan att vispa först (så som de står på alla andra recept). Men körde på som det står. Vispa till en slät smet, ja men hur länge? Slät smet får man på 1 min. Läser senare bland kommentarerna att Camilla skrev flera minuter och ska bli väldigt tjock… Så lite missvisande recept.

Jahop, där rann pengarna i sjön. Otroligt lös smet kände direkt jag hällde över men ville ge det en chans. La den i kylen, fortfarande lös. La den i frysen, lite lös än.

Öppnar springformen och poff hela min diskbänk med smet… Tänkte att jag smakar ändå av smeten ihop med allt annat. Blev besviken. Smeten var i princip smaklös, lite färskost smak bara. Jag tyckte också det var konstigt att man bara ska ha i florsocker (kollar man amerikanska recept så har de i lotus i smeten med!) men ah jag testade och blev otroligt besviken. Blir annan recept framöver. Glad jag inte gjorde för kalas eller så.. 🤯

Tips till dig som testar, vispa grädden lätt för sig och vispa färskosten för sig och sen blanda de ihop så slipper du bli besviken som alla de 50 bland kommentarerna här. Vill du ha mer smak i smeten häll över en burk lotus där i, vill du lyxa till de ha senare på toppen som receptet säger en burk annars bara smulade lotuskex skulle funka toppen! 👍

Tips!

  • För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?