Lotus Biscoff cheesecake

167 röster
lotus biscoff cheesecake
En riktigt krämig och god Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn och som bara smälter i munnen.

Ok, så för ungefär ett år sedan så tjatade mina vänner hål i huvudet på mig om ”cookie butter” som de ätit i belgien och som de så gärna ville att jag skulle baka med. Grunden till detta cookie butter är Lotus kex – ett kex som finns i de flesta mataffärer och som smakar som en kombination mellan digestivekex och pepparkaka med en kolaton i smaken. Kexen är dö-goda men själva cookie butter som är en nutellaversion av dessa kex är svårt att få tag på i Sverige. Nu tog jag äntligen tummen ur, beställde en massa biscoff spread och bestämde mig för att baka en cheesecake. Och alltså HERREGUD jag förstår varför mina vänner tjatat. Biscoff spread är FARLIGT gott att äta med sked som den är. Man kan liksom inte sluta…. Så det kommer nog bli några sånna recept framöver haha!

lotus biscoff cheesecake

Spröd kexbotten gjord på Lotuskex, krämig vaniljcheesecake, biscoff spread topping, vispgrädde, kolasås och lotuskex-smulor. Ja, ni förstår denna cheesecake skojar man inte bort. Ni bara måste testa!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar Lotus Biscoff cheesecake som bakas utan ugn.

Botten:

100 g smör

30 stycken Lotuskex

Fyllning:

600 g färskost

3 dl vispgrädde

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Topping:

1 butk Lotus Biscoff spread à 400g

3 dl vispgrädde

kolasås

smulade Lotuskex att garnera med

Gör såhär:

  1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till botten till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked så tätt du kan så att det inte är några lösa smulor i botten.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager. Ställ i kylskåpet för att stelna under tiden som du förbereder toppingen.
  9. Öppna en burk Lotus Biscoff spread, ta bort pappret som försluter öppningen och värm burken i microvågsugnen på högsta effekt i 30 sekunder. Detta kommer att göra din cookie butter lösare och lättare att få i ett jämnt lager över cheesecaken än när den är tjock och krämig.
  10. Häll den lösa biscoff spread:en över cheesecaken, se till att den ligger över hela ytan och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med vispad grädde, kolasås och smulade lotuskex.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kan utan problem frysas in men då med fördel utan grädde, kex och kolasås ovanpå.

TIPS!

  • För glutenfritt alternativ: Mixa dubbla mängden kakor, lika delar glutenfria digestivekex och glutenfria pepparkakor, men behåll samma mängd smör. OBS! Lotus Biscoff spread är inte glutenfri och kan bytas ut mot dulce de leche.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
50 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
10 månader sedan

Vad tror du om att blanda glutenfria degistive med lite glutenfria pepparkakor till bottnen om man vill göra den glutenfri?

Jenny
Jenny
Svara på  Camilla Hamid
10 månader sedan

👍🏻
Då ska jag genast se till att baka denna

Egzona
Egzona
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Hej Camilla kan man ha Philadephiaost ist?

Lisette Freij
Lisette Freij
10 månader sedan

Låter underbart gott men blir ju en väldigt dyr cheesecake med toppingen. Går den att ersätta med något annat?

Angela
Angela
Svara på  Lisette Freij
10 månader sedan

blir förstås inte samma smak då men du kan toppa med nutella eller en kolatopping istället

Jennie
Jennie
10 månader sedan

Jag har sett i min lokala matbutik att Biscoff nu även finns som dubbla kex med sån där biscoff-kräm emellan. De skulle nog också var supergoda att använda som botten 😍

Alva
Alva
9 månader sedan

Var kan man få tag på lotus biscoff spread?

Mirela H
Mirela H
Svara på  Alva
1 månad sedan

Det finns på Coop forum nu för tiden 😊

Djellza
Djellza
9 månader sedan

Kan jag lägga jordnötsmor istället för lotus biscoff spread föratt jag inte kan hitta det?

Last edited 9 månader sedan by Djellza
Linnéa 14
Linnéa 14
8 månader sedan

Jag älskar lotus kakor kommer absolut testa detta recept

Lina
7 månader sedan

Vad kan man använda istället för lotus biscoff spread

Caroline
Caroline
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Hej Camilla!

Om man använder dulce de leche på, ska man hälla över det innan kylen och sedan toppa med grädde och kex? Eller ska man vänta med dulce lechen till efter den stått i kylen?

Helena Uvestål
Helena Uvestål
7 månader sedan

Min stelnade inte? Vad har jag gjort för fel?

Hanar
Hanar
7 månader sedan

Min blev lite för söt hur ska jag bryta ner sötman? Har inte dekorerat den än

Maja
Maja
6 månader sedan

Hej! Jag gjorde denna men fyllningen blir så rinnig, lät den stå i kylen i flera timmar men ändå så rinner smeten direkt när den börjar smälta lite. Gick knappt att skära ut en bit. Vad gör jag för fel? Kan man tillsätta gelatin så den håller sig? 🤗

Hilal
Hilal
6 månader sedan

Hur tror du man kan få med biscoff spread i snittar/kakor? I degen, ringla över? Vill så gärna ha snittar med biscoff spreaden men ingen aning hur jag skall gå till väga :’)

Hoda
Hoda
4 månader sedan

Ja ska baka denna med har färdig smulad biscoff kex, du har skrivit 30 st biscoff kex. Men hur många gram blir de?

Tack i förhand.

Anette
Anette
4 månader sedan

Lotus Biscoff spread finns det att köpa i Sverige? Kakorna har vi på den lokala Ica butiken, och äter med jämna mellanrum. Men spread har jag tyvärr inte sett😕

Leyla
Leyla
4 månader sedan

Hej! Smälter den om den står ute länge?

Last edited 4 månader sedan by Leyla
Camilla
Camilla
4 månader sedan

Hej! Låter fantastiskt gott och ska absolut testas. Du kommer snart att kunna köpa Spread på Coop och Citygross😀

Edita
Edita
4 månader sedan

Jättegott!!! 😍❤️👌👌 va tror du att jag gjorde fel att min cheesecake blev för mjuk?😊

Sandra
Sandra
3 månader sedan

Jag köpte sån spread på citygross förut så nu står kakan i kylen, ska bli intressant för spreaden var ju magisk! (Var ju tvungen att äta det sista ur burken med sked 🥲)

Olivia
Olivia
2 månader sedan

Jag blev väldigt glad över att hitta receptet här. Jag smakade Lotus Biscoff på ett av våra Brain Storm-möten, skapat av vårt företag i ett mötesrum i Stockholm. Det var väldigt gott och nu kan jag bara göra en till mig själv;)

Linda
Linda
1 månad sedan

Hej! Min dotter 13 år älskar att baka och gjorde denna goda cheesecake igår. Hon fick den dock inte att stelna trots att den stod i kylen i flera timmar. Har du något tips till henne?
/Linda

Jenny L
Jenny L
1 månad sedan

Men så roligt. Har fått en sådan burk i min senaste låda från smakbox. Varit lite skeptisk till vad det är men det här ska jag helt klart prova.

Walat
Walat
1 månad sedan

Vilken färskost föredrar du är bäst ?

Mimi
Mimi
1 månad sedan

Hej,
Min blev super löst och stelare inte alls fast än jag vispade i ca 15 min och va inte alls hårdhänt med florsockret. Ngt annat tips ? Ska man vispa upp vispgrädden först och sedan färskosten tillsammans hade uppskattar en video på den här goda recept.🥰🥰🥰

Sharmin
Sharmin
1 månad sedan

Hej, så går bra att vispa grädden samtidigt med färskosten? Finns det inte en risk att den blir rinnig.?

emelie
emelie
26 dagar sedan

Hej! supergod kaka gjorde till mina kollegor alla vill ha recept, men hur skriver man ut?

50
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x