Krämig rabarbermarängpaj

103 röster
krämig rabarbermarängpaj
Sprött pajskal gjort på vaniljdrömmar, krämig rabarberfyllning och fluffig maräng – det är allt som gör denna krämiga rabarbermarängpaj så underbar!

Den här idén har jag haft sen förra sommaren men funderat länge över hur jag ska göra den så god som möjligt. Och nu är det här receptet äntligen klart: krämig rabarbermarängpaj med ett pajskal gjort på spröda vaniljdrömmar, en riktigt krämig rabarberfyllning och en fluffig varmvispad maräng som bränns av för en seg yta och en härlig färg.

rabarberpaj

Den här pajen är perfekt för dig som vill baka något annat än en klassisk smulpaj med rabarber. Denna är som en bakelse och en perfekt rabarberpaj att servera om man vill imponera med små medel.

rabarber maräng paj

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar krämig rabarbermarängpaj.

Pajskal:

300 g vaniljdrömmar

75 g smör

Fyllning:

350 g rabarber (ju rödare rabarber du har, desto mer rosa kommer fyllningens färg bli så skala inte bort skalet!)

125 g  jordgubbar (kan uteslutas men ger en extra fin rosa färg och rundar av den syrliga smaken)

4 msk vatten 

Saft från 3 citroner + skal om man vill ha extra mycket syrlighet

2 burkar sötad kondenserad mjölk 

10 äggulor

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Steg för steg – bilder på hur man bakar krämig rabarbermarängpaj.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i pajformen.
  3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
  4. Skölj och tärna rabarbern i mindre bitar. Skölj jordgubbarna, skär bort bladen och tärna jordgubbarna. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp på hög värme under omrörning tills det blivit en mosig puré.
  5. Sila puren genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och stora bitar och bara har en ren puré kvar.
  6. Tillsätt skal och saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
  7. Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
  9. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2h innan du toppar med marängen.
  10. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Tillsätt sedan strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
54 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oliver
Oliver
2 månader sedan

Kan man skippa marängen uppe på och toppa med annat?

Malin
Malin
2 månader sedan

Stämmer det att det ska vara 10 äggulor i?

Carro
Carro
2 månader sedan

Kan man bränna av på något annat sätt? Om man saknar en sån brännare.

Emma
Emma
2 månader sedan

Vad kan man göra med alla äggvitor som blir över?

Last edited 2 månader sedan by Emma
Citrus allergiker
Citrus allergiker
2 månader sedan

Blir den god utan citron med?

Regine Hjort Hovmøller
Regine Hjort Hovmøller
2 månader sedan

Den glæder jeg mig til at prøve! Den ser ufattelig lækker ud. Benytter du saltet eller usaltet smør?

Lisa
Lisa
2 månader sedan

Ser läckert ut! Kan man byta ut den kondenserade mjölken mot något laktosfritt?

Alice
Alice
2 månader sedan

Vad kan ha i istället för jordgubbar? (Allergi) om man vill runda av syrligheten och få en fin färg?

Eva
Eva
2 månader sedan

Kan du inte göra dina recept utskriftsvänliga. Så man bara kan trycka på skriv ut och det är ett anpassat format.

Louise
Louise
2 månader sedan

Kan du inte göra denna i en video? Känns så mycket lättare att följa då!! 🙏❤️

MAME
MAME
2 månader sedan

Hej, kan man baka hela eller delar av denna dagen innan?

Linpan
Linpan
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Synd att jag inte läste det här innan. 😅 Av någon anledning fick jag väldigt mycket fyllning. Så det blev två pajer, men konsistensen ser ändå bra ut. 👍Satsar på att göra den ena marängen i morrn istället. ✅☺️

Tina
Tina
2 månader sedan

Totalmisslyckas?!? Den är inte en tillstymmelse till dallrig utan snarare rinnig efter 15-22-och 30 min i ugnen. 🤷🏻‍♀️

Tina
Tina
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Medium/Large

Lina
Lina
2 månader sedan

Gud va god den ser ut!! Jag är inte så förtjust i drömmar dock, kan man ha en annan typ av pajbotten? Tack på förhand😄🙏🏻

Marianne T
Marianne T
2 månader sedan

Ser superfin ut! Funderar på att baka denna till studentfirande, kan man frysa själva pajen utan marängen?

Emmeli
Emmeli
2 månader sedan

Ska bli spännande att testa!

Last edited 2 månader sedan by Emmeli
Malin
Malin
1 månad sedan

Kan man frysa botten och fyllning?

Camilla
Camilla
1 månad sedan

Min fyllning vart inte alls så fin till färgen som din, den är snarare beige med lite rosa nyanser. Beror det på att rabarbern var mesta dels grön?

Fanny
Fanny
1 månad sedan

KAn man använda digestive istället för drömmar? Älskar din vanliga lemon curd paj, så tänlte om den botten även passar denna kaka?

Ida
Ida
1 månad sedan

Hej. Kan man använda frysta jordgubbar?

Emma
Emma
1 månad sedan

Wow, det här låter helt fantastiskt! Går pajen att frysa? Kanske avvakta med marängen tills dess att den tinas?

Angelina
Angelina
1 månad sedan

Kan man halvera receptet? Isf hur stor form tänker du att man ska ha?

Josefin Olsson
Josefin Olsson
1 månad sedan

Hej supergod blev den. Vet du om man kan frysa den?

Sofia
Sofia
1 månad sedan

Hej! Måste det vara färska rabarber eller kan det vara frysta?

Alexandra Trusén
Alexandra Trusén
1 månad sedan

Hej
Vet du om det går att frysa in pajen med rabarbern (ej marängen)?
/Alexandra

Alexandra
Alexandra
1 månad sedan

När man lagt på marängen och bränt av den o sedan provsmakat så kan man väl ha den i kylen tills den är uppäten??

Carina
Carina
1 månad sedan

Bakade i helgen och vart supergod! Hade vispgrädde till samt dekorerade med jordgubber och ”sockrade råa rabarber”. Behövde grädda med fyllningen i 3 min extra. resterna av pajen var lika goda 2 dagar efter. Sommarens nya favvopaj! Tack!

54
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x