Krämig chokladcheesecake

Imorgon är det fredag och det ska firas med något riktigt festligt! Vad sägs som en krämig chokladcheesecake med ballerinakexbotten, krämig chokladfyllning, toppad med en len chokladganache och syrliga bär. Rena chokladdrömmen, ni bara måste testa!

På min instagram @mykitchenstories.se har jag publicerat en video där jag visar steg för steg hur man bakar den här cheesecaken och där ser man också hur sjukt krämig och god den är. Såå drömmig!chokladcheesecake4

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Krämig chokladcheesecake

Ingredienser

190 g ballerinakex (1 paket)
50 g smör

Ingredienser (fyllning):
200 g mörk choklad
500 g färskost
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa äkta vaniljpulver
3 ägg

Ingredienser (chokladganache och dekoration):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
färska bär

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

190 g ballerinakex (1 paket)
50 g smör

Ingredienser (fyllning):
200 g mörk choklad
500 g färskost
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa äkta vaniljpulver
3 ägg

Ingredienser (chokladganache och dekoration):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
färska bär

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  6. Fyllning: Smält chokladen i micro eller vattenbad. Låt svalna.
  7. Vispa färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  8. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  9. Häll över smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan stelnat.
  11. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med ganache och färska bär.
  12. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  13. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills den är påväg att börja koka.
  14. Häll över grädden på chokladen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  15. När ganachen svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens kan du toppa din cheesecake med den.
  16. Dekorera cheesecaken med färska bär medan chokladen fortfarande inte stelnat så att bären fäster bra.
  17. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  6. Fyllning: Smält chokladen i micro eller vattenbad. Låt svalna.
  7. Vispa färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  8. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  9. Häll över smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan stelnat.
  11. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med ganache och färska bär.
  12. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  13. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills den är påväg att börja koka.
  14. Häll över grädden på chokladen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  15. När ganachen svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens kan du toppa din cheesecake med den.
  16. Dekorera cheesecaken med färska bär medan chokladen fortfarande inte stelnat så att bären fäster bra.
  17. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tanja
Tanja
4 years ago

Kan man använda digestive kex i botten istället för ballerina lex?

Negin
Negin
2 years ago

Hej,

Jag har en fråga angående Ballerinakexen: ska man behålla fyllningen på, eller skrapa av? 🙃

Vh,
Negin

Izabella Kärsmyr
Izabella Kärsmyr
1 year ago

Kan man ha ljus chockad istället? Är inte så förtjust i mörk chockad.

Carina
Carina
1 year ago

Kan man frysa den?

Carina
Carina
1 year ago

Går det att frysa cheesecaken?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?