Kondenserad mjölk eller karamelliserad mjölk?

En av de absolut mest ställda frågorna jag får är om karamelliserad mjölk (dulce de leche) och sötad kondenserad mjölk. Vilken som är vilken, vilken som används till vad och vilken av dem som man kan göra till den andra. Ja ni ser, frågorna är många och idag tänkte jag reda ut detta en gång för alla.

Båda varianterna görs på mjölk. Sötad kondenserad mjölk är helt enkelt fet mjölk, smaksatt med socker och som man låtit koka sjuda tills så mycket vatten som möjligt försvunnit och den tjocknat till en sirapsliknande konsistens. Den är cremevit och smakar himmelskt. Konservburken till den kondenserade mjölken brukar inte ha något fingertag för att dra upp locket, utan den burken behöver öppnas med konservöppnare. Med kondenserad mjölk kan du bland annat baka key lime pie, brigadeiros, fudge och glass.

Om du väljer att inte öppna burken med sötad kondenserad mjölk och istället ta bort etiketten, täcka den med vatten i en rymlig kastrull och låta vattnet koka i 4 timmar så får du karamelliserad mjölk eller som den också kallas, dulce de leche.

Karamelliserad mjölk är en fantastiskt god kola som är nästa steg om man låter mjölken sjuda ytterligare än till bara kondenserad mjölk. Att göra karamelliserad mjölk är faktiskt väldigt enkelt och jag har ett recept på det här. Karamelliserad mjölk passar utmärkt som fyllning till såväl muffins och tårtor som pajer och efterrättstillbehör.

Om du har några fler frågor om karamelliserad mjölk och kondenserad mjölk är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så svarar jag!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kondenserad mjölk eller karamelliserad mjölk?

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
27 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Betina
Betina
4 years ago

Betyder det att om man inte har “tid” att göra en tjockare kolakräm som tex till banoffé paj kan man istället köpa karameliserad mjölk?
Tack för alla goda och bra recept!

Gertrud Karlsson
Gertrud Karlsson
4 years ago

Jag köpte Milbona condenserad mjölk. Är den färdig att använda till banoffe paj, eller måste jag koka den i 4 timmar ? ?

Tina Lindblad
Tina Lindblad
3 years ago

Kan jag alltså inte göra brigadeiros på karamelliserad mjölk(jag har sån hemma och långt till affären..)?

Emelie
Emelie
3 years ago

Hur vet man om man vill köpa färdigkokt i affären är färdigkokt så man inte behöver koka den

A A
A A
Svara till  Emelie
3 years ago

Leta efter “Dulce de leche” så får du den mjölkbaserade kolasåsen du behöver, färdig att användas direkt.
I ursprungsländerna Argentina och Uruguay är detta en mycket använd ingrediens i många efterrätter, till pannkaka, flan etc. Där finns också många olika sorter, vissa tjocka som typ lemon curd, andra mer rinnande. De förra används till bakelser, de senare till att bre på mackan typ. Dulce de leche tar lång tid att göra, det ska röras under flera timmar. Att koka en burk kondenserad mjölk är Dulce de lechens motsvarighet till spraygrädde, alltså inte äkta vara egentligen 🙂

kristina
kristina
3 years ago

inget alltenetiv för laktosmjölk eller hur gör man då?

Lisa
Lisa
3 years ago

Kan man göra glass på karamelliserad mjölk?Hade de hemma från när jag bakade.

Antonija
Antonija
Svara till  camillahamid
3 years ago

Vet inte om jag förstod ditt svar rätt, 1. menar du att man kan göra glass på karamelliserad mjölk + vispad grädde?

2. Hitta ett recept på Youtube
https://youtu.be/UNbSuTVVHo8

och gjort egen kondenserad mjölk på laktosfri 3% mjölk, socker, smör och vaniljsocker, den är som kola i färgen.
Är det så den ska vara i färgen?

3. Kan jag bara blanda det när de är avsvalnat med vispad grädde och få glass? 🙂

Simon
Simon
3 years ago

Går det att använda kondenserad mjölk i ditt recept på kolakladdkaka, eller måste den karamelliseras först?

Ronny
Ronny
2 years ago

Det fungerar alltså inte att ha karamelliserat mjölk i key lime paj?

Mia
Mia
2 years ago

Hur länge ska man koka det om man vill göra karamelliserad mjölk istället för kondenserad?

Alicia
Alicia
2 years ago

Hej, osötad kondenserad mjölk, går det att använda på samma sätt som sötad kondenserad mjölk? Om man ex vill ha mindre socker i det man bakar.

Marie
Marie
2 years ago

Kan man ersätta kolasås på tub med dulce de leche i bakverk?

Pia Sagrell
Pia Sagrell
10 months ago

När används vit resp. brun karamelliserad mjölk. Köpt bägge två burkar för att se hur de ser ut. Skall ha till en dessert som ser vit ut på bild. På rec står bara karamelliserad mjölk.

Sanna
Sanna
9 months ago

Hej, behöver osötad kondenserad mjölk i ett recept, gör jag det på samma sätt fast utan socker? Men då blir det endast mjölk… hur går jag till väga? 🙂

Liv
Liv
9 months ago

Tack ! 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?