Kolasockerkaka

Kolasockerkaka är en riktigt saftig och god sockerkaka med smak av kola som cirkulerat flitigt i olika facebook-grupper den senaste tiden. Så jag var bara tvungen att testa den själv! Och alltså, herregud vad god och otroligt porös.

Receptet bakade jag i en av mina favoritformar från Nordic Ware, den heter Heritage (inget samarbete bara tips!) men det funkar lika bra att baka samma recept i en springform med diameter på 23 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kolasockerkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)
1 dl ovispad vispgrädde
mer kolasås och flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)
1 dl ovispad vispgrädde
mer kolasås och flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  6. Låt kakan svalna lite innan du ut den ur formen, upp och ner på ett galler.
  7. Garnera med mer kolasås om du vill och flingsalt.
  8. Förvara tätt inplastad i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  6. Låt kakan svalna lite innan du ut den ur formen, upp och ner på ett galler.
  7. Garnera med mer kolasås om du vill och flingsalt.
  8. Förvara tätt inplastad i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] Nyfiken på att baka fler goda grejer med kolasmak? Då tycker jag att du ska prova min genomsaftiga kolasockerkaka! […]

Carina
Carina
4 years ago

Wow, den här var riktigt god, gick åt snabbt här hemma. Använde färdig karameliserad mjölk. Något jag funderade på till nästa gång är om man ska lämna små små klumpar av karameliserad mjölk runt om i smeten.

Alicia
Alicia
3 years ago

Kan man baka denna kaka i långpanna

Minou
Minou
3 years ago

Vad är det för volym på formen? Du tar tre ägg. Jag tycker att min Heritage-form är större. En sådan som drar en smet på fem ägg.

Anna
Anna
2 years ago

Helt fantastiskt god!

I love you
I love you
11 months ago

I love you

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?