Äppelkaka är underbart ändå. Särkilt när den är lite knäckig och seg i kanterna, har mycket smak av kanel och massor med äpplen såklart. Ännu godare blir den såklart med massor av hemgjord vaniljsås. Jag äter nog vaniljsås med äppelkaka mer än vad jag äter äppelkaka med vaniljsås.
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar äppelkaka. Och av vaniljsåsen blir ungefär 4 dl.
Äppelkaka:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3,5 dl vetemjöl
2 äpplen
2 msk malen kanel + 2 msk strösocker att vända äppelskivorna i
ytterligare några tsk malen kanel att toppa äppelkakan med
Vaniljsås:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
3 tsk maizena
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- I en bunke vispar du ihop smör, strösocker och ljus sirap krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa mellan varje ägg.
- Ha sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
- Bre ut smeten i formen. Ställ åt sidan medan du kärnar ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg alla klyftor i en skål, tillsätt kanel och störsocker och blanda runt tills alla äpplen är täckta i äppel- och sockerblandningen.
- Tryck ner alla äppelklyftor i smeten i valfritt mönster, garnera med ytterligare lite kanel innan du skjutsar in kakan i ugnen i ca 35 min. Den kommer att vara lite kladdig i mitten när den är klar men kakan ska ha fått fin färg och till största delen vara helt genomgräddad.
- Medan kakan gräddas kan du göra vaniljsåsen genom att hälla upp mjölken i en kastrull. Skär upp och skrapa ur vaniljfröna med en kniv. Ha i både skal och frön i mjölken och värm på mjölken till den börjar koka upp. Ta då bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
- Blanda ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål. Häll ner blandningen i kastrullen med mjölk och rör ihop under forstatt uppvärmning på låg värme. Det är viktigt att du rör om hela tiden så att såsen inte bränns vid i botten.
- När såsen börjat tjockna så är det bara att ta bort kastrullen från värmen och hälla upp såsen i en skål eller lufttät burk. Låt gärna vaniljstången ligga kvar tills såsen svalnat helt och hållet för att maximera vaniljsmaken.
- Servera kakan direkt med såsen eller förvara täckt i kylskåpet.
TIPS!
- Gör äppelkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
Sugen på en kladdigare äppelkaka? Då ska du testa den här äppelkladdkakan med knäckigt havresmul.
Går det att utesluta sirap?
Lagade den igår. Jättegod! Tack för receptet!
Vad glad jag blir 😀 <3
Underbart recept på både kaka och sås 👍💖
Tack bästa du <3
GODASTE KAKAN I VÄRLDEN
Kan man utesluta sirap? Vill inte ha jätte sött och inte heller knäckig.
Det kan du 🙂
Så god äppelkaka, gillar inte äpple i sötsaker men detta var mums! Har bakat den två gånger denna vecka🤣
Alla dina recept jag har bakat har varit suåergoda, tack för att du delar med dig!
Åh, tack själv! Vad glad jag blir att du gillade den! 😍
Grymmaste äpplekakan 😍
Åh, vad glad jag blir! Tack fina 🥰
Hej Camilla jag ska baka den idag insallah jag ville bara tacka dig för alla dina smaskiga recepter. Du är bäst på att baka masallah ❤️
Hejhej! Tack snälla för dina fina ord, hoppas att det smakade! 🥰
Hej. Kan man använda lite rinnande honung istället av sirap?
tack:))
Går fint! 😊
Hur många ägg ska man lägga om man bara har storlek m
Världens godaste kaka! Vet inte om vår ugn är annorlunda men den har alltid fått stå inne ca 50-60 minuter då den varit otroligt rinnig och nästan vit efter bara 35 minuter i ugnen. Annars är det alltid vår go to höstkaka! <3
Hejhej! Alla ugnar är verkligen olika och man känner sin ugn bäst! Vad bra att du hittat din perfekta gräddningstid och tack för att du gillar receptet! 🫶🏼