Kladdkakegrottor med salt kola

300 röster
kladdkakegrottor
Galet goda kladdkakegrottor med salt kola. Kladdkaka extra allt!

Sugen på kladdkaka? Då tycker jag att du ska prova dessa kladdkakegrottor med salt kola. Drömgoda och härligt kladdigt sega kladdkakor i portionsformat med en gömma av segmjuk kola med flingsalt.

För att baka det här receptet behöver du en muffinsplåt och muffinsformar och receptet ger 24 stycken kladdkakegrottor med salt kola.

Kladdkakegrottor

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
  • 225 g smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,25 dl brunt farinsocker strö
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 stora ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g
  • flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).

Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.

Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.

Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.

Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.

Ingredienser:

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
36 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena […]

Josefine svensson
Josefine svensson
1 år sedan

Går det att göra en egen kolasmet tror du? Istället för att köpa kolor.. Eller vad händer i ugnen med en sådan?

Camilla
Camilla
1 år sedan

Hej! 😊 Blir de ”sämre”/torrare om de bakas på vanlig plåt i muffinsformar? Hur länge kan de förvaras i frysen? Vänligen, Camilla

Last edited 1 år sedan by Camilla
Sandra
Sandra
1 år sedan

Gjort dom flera gånger och även utan kolan i mitten. Mums!! Frysa in och sen tina upp funkar också jättebra. Lite ”kladdiga” även när dom tinat upp!

Maddie
Maddie
1 år sedan

Maken råkade köpa vanliga hårda werthers 🥺Går det ändå att rädda situationen på ngt sätt förutom genom att äta upp kolorna och köpa nya av rätt sort? 😉

Carina
Carina
1 år sedan

Har du nåt tips på vad jag kunde byta ut farinsockret mot då jag här i Finland bara hittar det mjuka farinsockret? 😏

Filip
Filip
1 år sedan

Kan man göra dessa som vaniljkladdkakor? Ska ha kalas och tydligen en liten knodd som är överkänslig mot kakao.

Anonym
Anonym
1 år sedan

Verkligen supergoda! De var det godaste jag smakat på länge!

fanny
fanny
1 år sedan

2 påsar kola räckte bara till 20 kakor 😂 några fick nöja sig med en kola 😃

Edeline
Edeline
1 år sedan

min smett blev inte hårda 🙁 va det kanske pga jag använder mixern att rör ihop dem?

Nora
Nora
1 år sedan

Gör du hål i grottorna innan du stoppar ner kolan? Min kola smälte och hamna lite överallt😅

Sofia S.
Sofia S.
1 år sedan

Har bakat en omgång, och jag de va god, super enkla att frysa (legat 2 månader i frysen utan problem) och ta upp och toppa med vispad grädde och ett hallon på toppen. Men, jag upplevde de väldigt söta. kan man minska mängden strösocker och vad kan jag då ersätta den borttagna mängden med? skulle önska hälften så mycke 🙂

Liw
Liw
11 månader sedan

De här kladdkakegrottorna är helt magiska. Jag tog 1.5 kola då jag tyckte det blev lite för mycket kola, samt att jag tog Nutella istället för kola också och det blev en hit hemma hos lillkillen som älskar Nutella. Så lätta att baka och såååå goda

Svava
Svava
11 månader sedan

Blir de lika goda med glutenfri mjölmix?

Emma Arvidsson
Emma Arvidsson
11 månader sedan

Blev jättegoda!! Det enda som jag skulle vilja påpeka är att det står i början ”sätt ugnen på 175grader” och sen när man fortsätter i receptet å blandat allt så ska smeten stå i kylen minst en timme. Så satte ju på ugnen helt i onödan… så det kanske ska stå längre ner i receptet att sätta på ugnen hehe. Men!! Helt fantastiskt goda!

Fridah
Fridah
8 månader sedan

Tack för detta underbara recept 😍 Bakat dem många gånger nu… Älskar dem!

Veronica Johansson
Veronica Johansson
8 månader sedan

Bland det godaste fikabröd jag ätit! Kombinationen salt, sött, choklad och segt. Wow!

Kajsa
Kajsa
6 månader sedan

Hej,
Jag undrar om du har testat att göra dessa i små muffinsformar?
Ha en fin dag!

Linnea
Linnea
5 månader sedan

Hej, istället för att använda werther’s original soft caramels, kan man använda werther’s original chewy toffees istället?😊

Rose-Marie Mattsson
Rose-Marie Mattsson
5 månader sedan

Går det bra att göra smeten dagen innan och ställa i kylen ,och baka dagen efter, eller blir den för hård då.

36
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x