Kladdkakegrottor med salt kola

422 röster
kladdkakegrottor
Galet goda kladdkakegrottor med salt kola. Kladdkaka extra allt!

Sugen på kladdkaka? Då tycker jag att du ska prova dessa kladdkakegrottor med salt kola. Drömgoda och härligt kladdigt sega kladdkakor i portionsformat med en gömma av segmjuk kola med flingsalt.

kladdkakemuffins

För att baka det här receptet behöver du en muffinsplåt och muffinsformar och receptet ger 24 stycken kladdkakegrottor med salt kola.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar kladdkakegrottor med salt kola.

Ingredienser:

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

225 g smör

3 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g

flingsalt att dekorera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar kladdkakegrottor med salt kola.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
  5. Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

66 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena […]

Josefine svensson
Josefine svensson
2 år sedan

Går det att göra en egen kolasmet tror du? Istället för att köpa kolor.. Eller vad händer i ugnen med en sådan?

Camilla
Camilla
2 år sedan

Hej! 😊 Blir de ”sämre”/torrare om de bakas på vanlig plåt i muffinsformar? Hur länge kan de förvaras i frysen? Vänligen, Camilla

Last edited 2 år sedan by Camilla
Sandra
Sandra
2 år sedan

Gjort dom flera gånger och även utan kolan i mitten. Mums!! Frysa in och sen tina upp funkar också jättebra. Lite ”kladdiga” även när dom tinat upp!

Maddie
Maddie
2 år sedan

Maken råkade köpa vanliga hårda werthers 🥺Går det ändå att rädda situationen på ngt sätt förutom genom att äta upp kolorna och köpa nya av rätt sort? 😉

Carina
Carina
2 år sedan

Har du nåt tips på vad jag kunde byta ut farinsockret mot då jag här i Finland bara hittar det mjuka farinsockret? 😏

Filip
Filip
2 år sedan

Kan man göra dessa som vaniljkladdkakor? Ska ha kalas och tydligen en liten knodd som är överkänslig mot kakao.

Anonym
Anonym
2 år sedan

Verkligen supergoda! De var det godaste jag smakat på länge!

fanny
fanny
2 år sedan

2 påsar kola räckte bara till 20 kakor 😂 några fick nöja sig med en kola 😃

Edeline
Edeline
2 år sedan

min smett blev inte hårda 🙁 va det kanske pga jag använder mixern att rör ihop dem?

Liw
Liw
2 år sedan

Kan man byta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad? Är inte så förtjust i mörk choklad och gjorde så på ett annat av dina recept när jag gjorde kladdkakecheesecaken.

Liw
Liw
2 år sedan

Då jag inte är så förtjust i mörkchoklad bytte jag ut detta mot mjölkchoklad – mums. Sedan bytte jag ut kola mot nutella och det blev en stor succé hemma hos mina barn.

Nora
Nora
2 år sedan

Gör du hål i grottorna innan du stoppar ner kolan? Min kola smälte och hamna lite överallt😅

CJS
CJS
2 år sedan

Jättegoda i smaken och själva kladdkakemuffinsen var supergod. Tyvärr blev kolorna alldeles för hårda, även efter att jag värmt upp muffinsen. Får nog använda andra kolor eller kolasmet om jag bakar dessa igen.

Sofia S.
Sofia S.
2 år sedan

Har bakat en omgång, och jag de va god, super enkla att frysa (legat 2 månader i frysen utan problem) och ta upp och toppa med vispad grädde och ett hallon på toppen. Men, jag upplevde de väldigt söta. kan man minska mängden strösocker och vad kan jag då ersätta den borttagna mängden med? skulle önska hälften så mycke 🙂

Liw
Liw
1 år sedan

De här kladdkakegrottorna är helt magiska. Jag tog 1.5 kola då jag tyckte det blev lite för mycket kola, samt att jag tog Nutella istället för kola också och det blev en hit hemma hos lillkillen som älskar Nutella. Så lätta att baka och såååå goda

Svava
Svava
1 år sedan

Blir de lika goda med glutenfri mjölmix?

Emma Arvidsson
Emma Arvidsson
1 år sedan

Blev jättegoda!! Det enda som jag skulle vilja påpeka är att det står i början ”sätt ugnen på 175grader” och sen när man fortsätter i receptet å blandat allt så ska smeten stå i kylen minst en timme. Så satte ju på ugnen helt i onödan… så det kanske ska stå längre ner i receptet att sätta på ugnen hehe. Men!! Helt fantastiskt goda!

Anonym
Anonym
Svara på  Camilla Hamid
10 dagar sedan

Du har fortfarande inte ändrat😄

Last edited 10 dagar sedan by Anonym
Mona-Lisa
Mona-Lisa
1 år sedan

Mums så gottit de vill ja testa ! Finns det recept på t.e.x. Glutenfritt ,med choklad?👍😍😋

Tyra Moberg
Tyra Moberg
1 år sedan

Måste smeten ligga i kylen? Eller går det bra att grädda de direkt?

trackback
1 år sedan

[…] tänkte jag bjuda på en av förra årets kanske godaste bak, Camilla Hamids underbara kladdkakegrottor med smak av salt kola. Så himla goda att jag inte ville dela med av dem. Et är väl ett bra […]

Fridah
Fridah
1 år sedan

Tack för detta underbara recept 😍 Bakat dem många gånger nu… Älskar dem!

Veronica Johansson
Veronica Johansson
1 år sedan

Bland det godaste fikabröd jag ätit! Kombinationen salt, sött, choklad och segt. Wow!

Andra
Andra
1 år sedan

Hej!
Fungerar det att halvera allt och få ihop 12 stycken istället för 24?
Tack!

Kajsa
Kajsa
1 år sedan

Hej,
Jag undrar om du har testat att göra dessa i små muffinsformar?
Ha en fin dag!

Linnea
Linnea
1 år sedan

Hej, istället för att använda werther’s original soft caramels, kan man använda werther’s original chewy toffees istället?😊

Madeleine
Madeleine
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

Om någon läser här framöver så blir det inte bra med werthers chewy toffees, kolan är alldeles för seg och när kakorna varit i kylen är kolan stenhård och går inte bita i…

Rose-Marie Mattsson
Rose-Marie Mattsson
1 år sedan

Går det bra att göra smeten dagen innan och ställa i kylen ,och baka dagen efter, eller blir den för hård då.

ida
ida
1 år sedan

går det bra att använda vanlig mjölkchoklad istället för mörkchoklad??

Maria Lundström
Maria Lundström
10 månader sedan

Går det att ersätta äggen med något annat 😅?

Laila
Laila
9 månader sedan

Undrar om du räknat ut kostnaden per styck för dessa ljuvliga skapelser?
Tack på förhand. // Laila

Laila
Laila
Svara på  Camilla Hamid
9 månader sedan

Skulle du kunna tänka dig att göra det? Mvh Laila

Lena Aronsson
Lena Aronsson
8 månader sedan

Hej Camilla!
Jag tål inte mjölkprotein, har du nåt bra tips som jag kan ersätta gräddkolorna med?

Ing-Marie
Ing-Marie
7 månader sedan

Kan man använda Dulce de Leche på burk istället för kolorna?

Ing-Marie
Ing-Marie
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Tack. Ska prova det någon dag 🙂

Patricia
Patricia
7 månader sedan

Hej Camilla! Så taggad på att prova dessa! Har sånt himla sug efter nån slags snickerscupcake, vad tror du om att minska på flingsaltet och ha lite jordnötsfrosting på dessa? Blir det galet?

Elin
Elin
7 månader sedan

Hej, kan man baka dem dagen innan servering eller blir det får hårda?🙂

shehed
shehed
5 månader sedan

Mmmmmm mums! De blev exakt som bilden! Gott med lite fling salt också <3 😉

Isabella Goy
Isabella Goy
5 månader sedan

Kan man halvera receptet?

Pernilla
Pernilla
1 månad sedan

ser att du ökar mängden glutenfritt mjöl med 1,5 dl som för vanligt mjöl. Får jag fråga om man ofta ska öka på mängden glutenfritt mjöl när man byter ut det?

66
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x