
Sugen på kladdkaka? Då tycker jag att du ska prova dessa kladdkakegrottor med salt kola. Drömgoda och härligt kladdigt sega kladdkakor i portionsformat med en gömma av segmjuk kola med flingsalt.
För att baka det här receptet behöver du en muffinsplåt och muffinsformar och receptet ger 24 stycken kladdkakegrottor med salt kola.
Ingredienser:
200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g
flingsalt att dekorera med

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
- Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
- Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
- Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.
TIPS!
- Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
- Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
[…] dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena […]
Går det att göra en egen kolasmet tror du? Istället för att köpa kolor.. Eller vad händer i ugnen med en sådan?
Absolut! Gör vanliga smörkolor 🙂
Hej! 😊 Blir de ”sämre”/torrare om de bakas på vanlig plåt i muffinsformar? Hur länge kan de förvaras i frysen? Vänligen, Camilla
Hejhej! De kommer inte hålla formen lika bra i och med att kolorna trycker på från mitten om de görs utan formar 🙂
Gjort dom flera gånger och även utan kolan i mitten. Mums!! Frysa in och sen tina upp funkar också jättebra. Lite ”kladdiga” även när dom tinat upp!
Maken råkade köpa vanliga hårda werthers 🥺Går det ändå att rädda situationen på ngt sätt förutom genom att äta upp kolorna och köpa nya av rätt sort? 😉
bättre att köpa av rätt sort annars kommer de bara bli stenhårda efter att de gräddats 🙂
Har du nåt tips på vad jag kunde byta ut farinsockret mot då jag här i Finland bara hittar det mjuka farinsockret? 😏
Det mjuka farinsockret går superbra att använda 🙂
Kan man göra dessa som vaniljkladdkakor? Ska ha kalas och tydligen en liten knodd som är överkänslig mot kakao.
Verkligen supergoda! De var det godaste jag smakat på länge!
2 påsar kola räckte bara till 20 kakor 😂 några fick nöja sig med en kola 😃
Det verkar som att det är lite olika antal kolor i påsarna så kan vara bra att köpa med sig en extra påse 🙂
min smett blev inte hårda 🙁 va det kanske pga jag använder mixern att rör ihop dem?
Lät du muffinsarna stå i kylen och stelna? <3
Kan man byta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad? Är inte så förtjust i mörk choklad och gjorde så på ett annat av dina recept när jag gjorde kladdkakecheesecaken.
Då jag inte är så förtjust i mörkchoklad bytte jag ut detta mot mjölkchoklad – mums. Sedan bytte jag ut kola mot nutella och det blev en stor succé hemma hos mina barn.
Gör du hål i grottorna innan du stoppar ner kolan? Min kola smälte och hamna lite överallt😅
Nej, trycker ner kolan direkt 🙂
Jättegoda i smaken och själva kladdkakemuffinsen var supergod. Tyvärr blev kolorna alldeles för hårda, även efter att jag värmt upp muffinsen. Får nog använda andra kolor eller kolasmet om jag bakar dessa igen.
Har bakat en omgång, och jag de va god, super enkla att frysa (legat 2 månader i frysen utan problem) och ta upp och toppa med vispad grädde och ett hallon på toppen. Men, jag upplevde de väldigt söta. kan man minska mängden strösocker och vad kan jag då ersätta den borttagna mängden med? skulle önska hälften så mycke 🙂
Du kan dra ner på strösockret med 1-1,5 dl. De kommer att upplevas aningen mindre kladdiga men det funkar 🙂
De här kladdkakegrottorna är helt magiska. Jag tog 1.5 kola då jag tyckte det blev lite för mycket kola, samt att jag tog Nutella istället för kola också och det blev en hit hemma hos lillkillen som älskar Nutella. Så lätta att baka och såååå goda
Låter underbart 😀
Blir de lika goda med glutenfri mjölmix?
Ja det blir dem 😀
Blev jättegoda!! Det enda som jag skulle vilja påpeka är att det står i början ”sätt ugnen på 175grader” och sen när man fortsätter i receptet å blandat allt så ska smeten stå i kylen minst en timme. Så satte ju på ugnen helt i onödan… så det kanske ska stå längre ner i receptet att sätta på ugnen hehe. Men!! Helt fantastiskt goda!
Det har du rätt i, ska ändra det 🙂 Tack!
Mums så gottit de vill ja testa ! Finns det recept på t.e.x. Glutenfritt ,med choklad?👍😍😋
Måste smeten ligga i kylen? Eller går det bra att grädda de direkt?
[…] tänkte jag bjuda på en av förra årets kanske godaste bak, Camilla Hamids underbara kladdkakegrottor med smak av salt kola. Så himla goda att jag inte ville dela med av dem. Et är väl ett bra […]
Tack för detta underbara recept 😍 Bakat dem många gånger nu… Älskar dem!
Hej hej! Förlåt för sent svar, vad glad jag blir att du gillar dem! 😍
Bland det godaste fikabröd jag ätit! Kombinationen salt, sött, choklad och segt. Wow!
Åh vad kul att du gillar! Det kan inte bli bättre! 😍
Hej!
Fungerar det att halvera allt och få ihop 12 stycken istället för 24?
Tack!
Hej,
Jag undrar om du har testat att göra dessa i små muffinsformar?
Ha en fin dag!
Nej 😍 Men låter ju megagulligt!
Hej, istället för att använda werther’s original soft caramels, kan man använda werther’s original chewy toffees istället?😊
Hejhej! Borde gå bra, de ser väldigt lika ut! 😊
Om någon läser här framöver så blir det inte bra med werthers chewy toffees, kolan är alldeles för seg och när kakorna varit i kylen är kolan stenhård och går inte bita i…
Går det bra att göra smeten dagen innan och ställa i kylen ,och baka dagen efter, eller blir den för hård då.
Hej hej! Det går jättebra, täck över skålen tätt med plastfolie 😊
går det bra att använda vanlig mjölkchoklad istället för mörkchoklad??
Går det att ersätta äggen med något annat 😅?
Jag har inte testat provbaka dem utan ägg men generellt brukar det funka att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
Undrar om du räknat ut kostnaden per styck för dessa ljuvliga skapelser?
Tack på förhand. // Laila
Hejhej, nej det har jag tyvärr inte <3
Skulle du kunna tänka dig att göra det? Mvh Laila
Hej Camilla!
Jag tål inte mjölkprotein, har du nåt bra tips som jag kan ersätta gräddkolorna med?
Hejhej! Gör egen gräddkola med växtbaserade produkter, läs tipsen längst ner i detta recept: https://mykitchenstories.se/graddkola-med-flingsalt/ ❤️
Kan man använda Dulce de Leche på burk istället för kolorna?
Hejhej Ing-Marie, har inte prövat med just detta recept men det borde gå fint!
Tack. Ska prova det någon dag 🙂
Hej Camilla! Så taggad på att prova dessa! Har sånt himla sug efter nån slags snickerscupcake, vad tror du om att minska på flingsaltet och ha lite jordnötsfrosting på dessa? Blir det galet?
Hejhej! Det låter jättegott att göra så 😍
Hej, kan man baka dem dagen innan servering eller blir det får hårda?🙂
Hejhej, det går jättebra! 😊
Mmmmmm mums! De blev exakt som bilden! Gott med lite fling salt också <3 😉
Åh vad glad jag blir att du gillade dem! 😍
Kan man halvera receptet?
Det går bra! ☺️