Kladdkakecookies

50 röster
kladdkakecookies
Foto: Ulrika Pousette

Kladdkakecookies eller kladdkakekakor, alltså kladdkaka i runt kakformat som passar perfekt i handen och dessutom inte behöver stå en massa timmar i kylskåpet för att få rätt konsistens utan kan ätas nästan direkt. Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Kladdkaka är nog bland det finaste vi har. Det kan varieras i oändlighet både i smak, topping och form. Just kladdkakecookies är ett extra bra påhitt i och med att det minimerar disk. Du behöver endast servera dem på ett fat – ingen assiett, sked eller annat porslin behövs. För en sådan som jag, som helst gör allt annat än att just diska (även om diskmaskin finns) så gör detta att kladdkakecookies hamnar väldigt högt på min top 3 bästa kladdkakor som finns.

Vilken är din favoritkladdkaka? Gillar du den enkel och basic med fokus på choklad eller föredrar du en tårtliknande kladdkaka med olika toppings och dekoration? Oavsett så är kladdkaka ett magiskt bakverk och om du är sugen på att se alla mina kladdkakerecept så kan du kika under kategorin för just kladdkakor. Men kika på egen risk…

Receptet ger 15 stora kladdkakecookies och det underlättar att ha en glasskopa för att klicka ut smeten men det funkar bra med en sked också.

Om de flyter ut till ojämna cirklar så är det bara att rätta till formen på kakorna precis när de kommer ut ur ugnen och fortfarande är varma med hjälp av en sked, kniv eller glas. Bara putta till dem i rätt form.

Jag får också många frågor om man kan byta ut chokladen i receptet mot en choklad med lägre kakaohalt. Svaret är ja och nej. Choklad med den kakaohalten behövs för att kakorna ska hålla ihop och inte smälta ut till tunna pannkaksliknande kladdkakor.

Ingredienser:

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).
kladdkakegrottor

För dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena drömmen.

Prenumerera
Notis om
guest
8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Viveqa
Viveqa
1 månad sedan

Hej!
Går det att frysa in de här kakorna?
Hur länge håller de sig i kylskåp?
Tack! // Viveqa

Viveqa
Viveqa
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Tack! 😊

Rafaela
Rafaela
7 dagar sedan

Vilken choklad använder du? Ser jätte smidigt ut med sån lös choklad istället för att slippa hacka

Anna
Anna
6 dagar sedan

Det här ÄLSKAR jag utförligt och bilder så man vet hur det ska se ut

Tusen tack ! ❤️

Thea
Thea
3 dagar sedan

Hej!
Måste man ha mörk choklad i kakorna?

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x