Kladdkakecookies

Fotograf: Foto: Ulrika Pousette

Kladdkakecookies eller kladdkakekakor, alltså kladdkaka i runt kakformat som passar perfekt i handen och dessutom inte behöver stå en massa timmar i kylskåpet för att få rätt konsistens utan kan ätas nästan direkt. Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Kladdkaka är nog bland det finaste vi har. Det kan varieras i oändlighet både i smak, topping och form. Just kladdkakecookies är ett extra bra påhitt i och med att det minimerar disk. Du behöver endast servera dem på ett fat – ingen assiett, sked eller annat porslin behövs. För en sådan som jag, som helst gör allt annat än att just diska (även om diskmaskin finns) så gör detta att kladdkakecookies hamnar väldigt högt på min top 3 bästa kladdkakor som finns.

Vilken är din favoritkladdkaka? Gillar du den enkel och basic med fokus på choklad eller föredrar du en tårtliknande kladdkaka med olika toppings och dekoration? Oavsett så är kladdkaka ett magiskt bakverk och om du är sugen på att se alla mina kladdkakerecept så kan du kika under kategorin för just kladdkakor. Men kika på egen risk…

Om de flyter ut till ojämna cirklar så är det bara att rätta till formen på kakorna precis när de kommer ut ur ugnen och fortfarande är varma med hjälp av en sked, kniv eller glas. Bara putta till dem i rätt form.

Jag får också många frågor om man kan byta ut chokladen i receptet mot en choklad med lägre kakaohalt. Svaret är ja och nej. Choklad med den kakaohalten behövs för att kakorna ska hålla ihop och inte smälta ut till tunna pannkaksliknande kladdkakor.

kladdkakegrottor

För dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena drömmen.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kladdkakecookies

Kladdkakecookies

Portioner: 15

Ingredienser

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.2 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
92 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Viveqa
Viveqa
3 years ago

Hej!
Går det att frysa in de här kakorna?
Hur länge håller de sig i kylskåp?
Tack! // Viveqa

Viveqa
Viveqa
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack! 😊

Dilla
Dilla
3 years ago

1. Vad är skillnaden på vanligt strösocker och brunt farinsocker?
2. Om man har små ägg hemma, kan man ta 1-2 extra ägg?

Rafaela
Rafaela
3 years ago

Vilken choklad använder du? Ser jätte smidigt ut med sån lös choklad istället för att slippa hacka

Anna
Anna
3 years ago

Det här ÄLSKAR jag utförligt och bilder så man vet hur det ska se ut

Tusen tack ! ❤️

Thea
Thea
3 years ago

Hej!
Måste man ha mörk choklad i kakorna?

Emilia
Emilia
3 years ago

Går det att byta ut chokladen mot kakao? Har ingen hemma och är galet sugen på dessa! 😍

Emma
Emma
3 years ago

dessa är verkligen de godaste kakorna jag bakat!

Shima
Shima
3 years ago

Är det ok om det är vanlig brun farin och inte farin strö? Kan inte hitta här i USA:(

Linda
Linda
3 years ago

Jag har gjort dessa ett par ggr och första gången jag gjorde dom hade jag svårt att faktiskt uppskatta storleken (4cm osv) så gången därpå vägde jag dom istället. Jag provade med 50 gram och den storleken tyckte jag blev bra. När smeten är kall så kan man snabbt rulla smeten till en boll så blir kakorna lite jämnare i formen. Ställde in smeten i kylen under tiden första plåten var i ugnen och rullade först kakorna för plåt nr 2 när den första var klar. Super smarriga kakor

Louise
Louise
Svara till  Linda
2 years ago

Vilket superbra tips att väga bitarna! Gjorde också 50g/kaka och de blev bra storlek och lagom bakade i min ugn på 15 min.

ellen
ellen
3 years ago

Hade man kunnat ha i hackad choklad (utan att smälta den) också för att få en typ chocolate ship cookie?

Elsa
Elsa
3 years ago

Smakar dom mörk choklad eller smakar dom kladdkaka typ ❤️

Lisa
Lisa
3 years ago

Supergoda!
Jag tänkte garnera dem med tex grädde och hallon, har du något mer tips på garnering vid servering?

Görel Irenheim
Görel Irenheim
3 years ago

Dina recept är så bra och smarriga och dina filmer är toppen.

Lena
Lena
3 years ago

Jättefina o goda tycker dock dom var lite för stora… tror också jag minskar lite på kakaon tack för tydliga och lätta beskringar

Nicky
Nicky
3 years ago

Gjorde dessa idag för andra gången, gick jätte bra första gången men idag så smälte de ut och blev tunna och krispiga i kanten:( vad kan detta bero på? Använde fazer mörk choklad ”ögon chokladen”

Alice
Alice
3 years ago

Hej! Vad kan man ha istället för ägg?

MIRA
MIRA
3 years ago

Hejsan, finns det något sätt att göra dessa kakao och chokladfria? Jag är allergisk mot kakao och brukar ersätta kakao med vaniljsocker istället bland annat, men läste i kommentarerna att man behöver ha i Chokladen för att dem ej ska flyta ihop. Har du något tips om vad man kan ersätta chokladen med?

Last edited 3 years ago by MIRA
Alexandra
Alexandra
3 years ago

Jag undrar om kakorna blir hårda eller mjuka som vanliga kladdkakor och är dom lika kladdiga?

Nicole
Nicole
3 years ago

Heej!
Har du förslag på var man kan hitta en glasskopa I den storleken? Har letat, men utan resultat!
Tack på förhand!

Emma
Emma
Svara till  Nicole
2 years ago

Cervera har

Gabriella
Gabriella
3 years ago

Jag har inga stora ägg hemma jag har bara små tror du jag skulle bara dubbla så jag tar 8 små äg istället.
Kan man ta mjölkchoklad om man inte gillar mörk choklad eller är det viktigt med mörk choklad?

Elin
Elin
3 years ago

Hej, kan man ha mjölkchoklad istället för mörk choklad?

Karin
Karin
3 years ago

Hej, tror du det gör något om jag bara använder 3 ägg (märkte försent att vi inte hade fler…).

Elin
Elin
3 years ago

Vart är din kakskopa ifrån? Tänker på vilket mått på skopan som är lagom för dessa kakorna

Nina
Nina
3 years ago

Kan man minska på sockret och få samma slutresultat på kakorna?

Caroline Holmberg
Caroline Holmberg
3 years ago

Hej! Jag älskar dessa kakor tack för receptet 😍 har gjort dom flera gånger och brukar ha i hackad vitchoklad också 🥰 jag undrar dock om man kan frysa in smeten och grädda dom vid ett annat tillfälle? Har inte våga testat ifall man slösar en sats😁

Gabriela
Gabriela
3 years ago

Hej,
Jag har bara Fazer mörk block dekor choklad och det står inte någon kakaohalt på den. Vet du om det fungerar?

Gabriela
Gabriela
Svara till  camillahamid
3 years ago

Åh okej tack för ditt svar <3 om du har tips på recept där jag kan använda den skulle jag gärna testa 🙂

Rebecka
Rebecka
3 years ago

Hej! Kan man ersätta farinsocker med något annat? Jag upptäckte precis att jag inte har det hemma, uuuhh. 🙁

Linnéa
Linnéa
2 years ago

Väger du dina ingredienser i recepten eller använder du exempelvis märkningen på smöret och dl mått? 🙂

Melissa
Melissa
2 years ago

Hej, går det att ersätta mjölet till glutenfri mjölmix?

Sanna
Sanna
2 years ago

Funkar det att ha i t.ex non stop eller förstör det konsistensen?

Akari
Akari
2 years ago

Måste man ha dem i kylen i 30 min?

Jessica
Jessica
Svara till  camillahamid
2 years ago

Kan man göra smeten dagen innan och ha den i kylen över natten och sen bara rulla dem och in i ugnen dagen efter?

Frida Augustsson
Frida Augustsson
2 years ago

Hej, blir de veganska kakorna lite plattare än de vanliga?

Vill inte ange det
2 years ago

Världens godaste kak-recept!

Lol
Lol
2 years ago

Kan man byta ut farinsocker mot vanligt socker eller något annat?

Sara haider
Sara haider
2 years ago

Hej jag håller på att baka dessa kladdkakecookies för andra gången. Första gången blev dom väldigt bra o goda. Men andra gången alltså nu lyckas jag inte forma dom till cookies degen är alltså för kladdig. Undrar Om jag ska tillsätta mer mjöl ?

Kajsa
Kajsa
2 years ago

kan man ha choklad med mindre kakaohalt t.ex 55%?

Sandra
Sandra
2 years ago

Kan man minska mängden socker eller behövs denna mängd för att det inte ska bli för mycket med den mörka chokladen samt kakaon?

Cornelia
Cornelia
2 years ago

Hej gjorde nyss dessa kakor å kan säja att det gick jätte bra med mjölkchoklad de enda som va va att dom åkte ut direkt istälet för i Ungern som med mörkchoklad för gorde två olika satser då vi här hemma inte tycker om mörkchoklad och dom med ljus choklad var mycket godare skulle jag på stå

olivia
olivia
2 years ago

Hejhej, jag provade göra dessa eftersom min lillebror var sugen på kakor. Mina blev inte glansiga i mitten, var beror det på? Hade inte exakt 15 min utan hade lite mindre.

Anna
Anna
2 years ago

Smaskiga kakor, men inte lika estetiskt tilltalande som Camillas…

ED339346-8A7D-42DA-B1BA-239E99C302F1.jpeg
Grace
Grace
2 years ago

Vad kan man använda istället för brunt farinsocker strö?

Amatör bakaren
Amatör bakaren
2 years ago

Går det att använda kakao istället för mörkchoklad? Har ingen mörkchoklad och ska baka kakorna idag!

Selma
Selma
2 years ago

Vad ska man göra när kakorna bara flyter ut? Har gjort dom två gånger, andra gången blev aningen bättre än första, men jag är ändå inte helt nöjd😌

Pipsa
Pipsa
2 years ago

Vau, detta måste prövas💕😋

Monica
Monica
2 years ago

Har fått lära mig att man inte ska halvera eller dubbla recept, eftersom det då blir fel. Förstår egentligen inte varför så länge man ändrar proportionerligt…
I alla fall, tänkte våga mig på dessa godbitar. Då det är första gången och jag inte är så bra på att baka skulle jag vilja göra halv sats bara för att testa att göra dem. Går det att halvera receptet?

Amanda
Amanda
2 years ago

Går det att använda vanillin istället för vaniljsocker? Och isf blir det samma mängd jag ska ha i då? ☺️

Bella Ize
Bella Ize
2 years ago

Hej Camilla!

Undrar om man kan byta ut farinsockret till något annat, möjligtvis strösocker/honung?

Maja
Maja
1 year ago

När jag gjorde dom så blev det som en hinna på varje kaka av olja som även gjorde att kakorna bara flöt ut på plåten innan gräddning. Vet ej varför, kanske för att jag inte använde 70% utan 55%. Någon som vet varför, snälla hjälp mig!?

Tina Heimer
Tina Heimer
1 year ago

Hej
Jättegoda kakor, men jag lägger inte “smeten” i kylen utan använder mig istället av silikonformar och det blir hur bra som helst. Kakorna flyter inte ut, men de blir goda och sega

Vanessa
Vanessa
1 year ago

Hej! Jag undrade hur länge man kan ha smeten i kylskåpet? Funkar 24 timmar eller är det för länge?

Tips!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?