
Kladdkakecookies eller kladdkakekakor, alltså kladdkaka i runt kakformat som passar perfekt i handen och dessutom inte behöver stå en massa timmar i kylskåpet för att få rätt konsistens utan kan ätas nästan direkt. Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Kladdkaka är nog bland det finaste vi har. Det kan varieras i oändlighet både i smak, topping och form. Just kladdkakecookies är ett extra bra påhitt i och med att det minimerar disk. Du behöver endast servera dem på ett fat – ingen assiett, sked eller annat porslin behövs. För en sådan som jag, som helst gör allt annat än att just diska (även om diskmaskin finns) så gör detta att kladdkakecookies hamnar väldigt högt på min top 3 bästa kladdkakor som finns.
Vilken är din favoritkladdkaka? Gillar du den enkel och basic med fokus på choklad eller föredrar du en tårtliknande kladdkaka med olika toppings och dekoration? Oavsett så är kladdkaka ett magiskt bakverk och om du är sugen på att se alla mina kladdkakerecept så kan du kika under kategorin för just kladdkakor. Men kika på egen risk…
Receptet ger 15 stora kladdkakecookies och det underlättar att ha en glasskopa för att klicka ut smeten men det funkar bra med en sked också.
Om de flyter ut till ojämna cirklar så är det bara att rätta till formen på kakorna precis när de kommer ut ur ugnen och fortfarande är varma med hjälp av en sked, kniv eller glas. Bara putta till dem i rätt form.
Jag får också många frågor om man kan byta ut chokladen i receptet mot en choklad med lägre kakaohalt. Svaret är ja och nej. Choklad med den kakaohalten behövs för att kakorna ska hålla ihop och inte smälta ut till tunna pannkaksliknande kladdkakor.
Ingredienser:
200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
flingsalt att dekorera med

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
- Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
- Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
- Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.
TIPS!
- Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
- Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
- Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Hej!
Går det att frysa in de här kakorna?
Hur länge håller de sig i kylskåp?
Tack! // Viveqa
Hejhej! De funkar utmärkt att frysa och håller upp till 4 dagar i kylskåpet om de förvaras i lufttät burk eller inplastade 🙂
Tack! 😊
Vilken choklad använder du? Ser jätte smidigt ut med sån lös choklad istället för att slippa hacka
Jag använder chokladknappar så det går bra 🙂
Det här ÄLSKAR jag utförligt och bilder så man vet hur det ska se ut
Tusen tack ! ❤️
Hej!
Måste man ha mörk choklad i kakorna?
hejhej! Ja, annars flyter de ihop 🙂
Går det att byta ut chokladen mot kakao? Har ingen hemma och är galet sugen på dessa! 😍
Den mörka chokladen behövs för att kakan ska hålla ihop och inte smälta ut helt och hållet <3
dessa är verkligen de godaste kakorna jag bakat!
Är det ok om det är vanlig brun farin och inte farin strö? Kan inte hitta här i USA:(
Det funkar 🙂
Jag har gjort dessa ett par ggr och första gången jag gjorde dom hade jag svårt att faktiskt uppskatta storleken (4cm osv) så gången därpå vägde jag dom istället. Jag provade med 50 gram och den storleken tyckte jag blev bra. När smeten är kall så kan man snabbt rulla smeten till en boll så blir kakorna lite jämnare i formen. Ställde in smeten i kylen under tiden första plåten var i ugnen och rullade först kakorna för plåt nr 2 när den första var klar. Super smarriga kakor
Jättebra tips! Tack för att du tar dig tiden att dela med dig 🙂
Smakar dom mörk choklad eller smakar dom kladdkaka typ ❤️
De smakar mest kladdkaka 🙂
Supergoda!
Jag tänkte garnera dem med tex grädde och hallon, har du något mer tips på garnering vid servering?
Funkar utmärkt! Skulle spritsa på grädden och garnera med hallon som små bakelser 🙂
Dina recept är så bra och smarriga och dina filmer är toppen.
Fina du! Tack <3
Gjorde dessa idag för andra gången, gick jätte bra första gången men idag så smälte de ut och blev tunna och krispiga i kanten:( vad kan detta bero på? Använde fazer mörk choklad ”ögon chokladen”
Hej! Vad kan man ha istället för ägg?
Hejhej! Har inte testat att baka dessa utan ägg än tyvärr 🙁
Jag har inga stora ägg hemma jag har bara små tror du jag skulle bara dubbla så jag tar 8 små äg istället.
Kan man ta mjölkchoklad om man inte gillar mörk choklad eller är det viktigt med mörk choklad?
Du kan öka med 1/3 av mängden ägg i receptet 🙂
Hej, kan man ha mjölkchoklad istället för mörk choklad?