Kladdkakecookies

316 röster
kladdkakecookies
Foto: Ulrika Pousette

Kladdkakecookies eller kladdkakekakor, alltså kladdkaka i runt kakformat som passar perfekt i handen och dessutom inte behöver stå en massa timmar i kylskåpet för att få rätt konsistens utan kan ätas nästan direkt. Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Kladdkaka är nog bland det finaste vi har. Det kan varieras i oändlighet både i smak, topping och form. Just kladdkakecookies är ett extra bra påhitt i och med att det minimerar disk. Du behöver endast servera dem på ett fat – ingen assiett, sked eller annat porslin behövs. För en sådan som jag, som helst gör allt annat än att just diska (även om diskmaskin finns) så gör detta att kladdkakecookies hamnar väldigt högt på min top 3 bästa kladdkakor som finns.

Vilken är din favoritkladdkaka? Gillar du den enkel och basic med fokus på choklad eller föredrar du en tårtliknande kladdkaka med olika toppings och dekoration? Oavsett så är kladdkaka ett magiskt bakverk och om du är sugen på att se alla mina kladdkakerecept så kan du kika under kategorin för just kladdkakor. Men kika på egen risk…

Receptet ger 15 stora kladdkakecookies och det underlättar att ha en glasskopa för att klicka ut smeten men det funkar bra med en sked också.

Om de flyter ut till ojämna cirklar så är det bara att rätta till formen på kakorna precis när de kommer ut ur ugnen och fortfarande är varma med hjälp av en sked, kniv eller glas. Bara putta till dem i rätt form.

Jag får också många frågor om man kan byta ut chokladen i receptet mot en choklad med lägre kakaohalt. Svaret är ja och nej. Choklad med den kakaohalten behövs för att kakorna ska hålla ihop och inte smälta ut till tunna pannkaksliknande kladdkakor.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar kladdkakecookies.

Ingredienser:

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).
kladdkakegrottor

För dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena drömmen.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
44 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Viveqa
Viveqa
1 år sedan

Hej!
Går det att frysa in de här kakorna?
Hur länge håller de sig i kylskåp?
Tack! // Viveqa

Viveqa
Viveqa
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack! 😊

Rafaela
Rafaela
1 år sedan

Vilken choklad använder du? Ser jätte smidigt ut med sån lös choklad istället för att slippa hacka

Anna
Anna
1 år sedan

Det här ÄLSKAR jag utförligt och bilder så man vet hur det ska se ut

Tusen tack ! ❤️

Thea
Thea
1 år sedan

Hej!
Måste man ha mörk choklad i kakorna?

Emilia
Emilia
1 år sedan

Går det att byta ut chokladen mot kakao? Har ingen hemma och är galet sugen på dessa! 😍

Emma
Emma
11 månader sedan

dessa är verkligen de godaste kakorna jag bakat!

Shima
Shima
11 månader sedan

Är det ok om det är vanlig brun farin och inte farin strö? Kan inte hitta här i USA:(

Linda
Linda
11 månader sedan

Jag har gjort dessa ett par ggr och första gången jag gjorde dom hade jag svårt att faktiskt uppskatta storleken (4cm osv) så gången därpå vägde jag dom istället. Jag provade med 50 gram och den storleken tyckte jag blev bra. När smeten är kall så kan man snabbt rulla smeten till en boll så blir kakorna lite jämnare i formen. Ställde in smeten i kylen under tiden första plåten var i ugnen och rullade först kakorna för plåt nr 2 när den första var klar. Super smarriga kakor

Elsa
Elsa
9 månader sedan

Smakar dom mörk choklad eller smakar dom kladdkaka typ ❤️

Lisa
Lisa
9 månader sedan

Supergoda!
Jag tänkte garnera dem med tex grädde och hallon, har du något mer tips på garnering vid servering?

Görel Irenheim
Görel Irenheim
9 månader sedan

Dina recept är så bra och smarriga och dina filmer är toppen.

Nicky
Nicky
9 månader sedan

Gjorde dessa idag för andra gången, gick jätte bra första gången men idag så smälte de ut och blev tunna och krispiga i kanten:( vad kan detta bero på? Använde fazer mörk choklad ”ögon chokladen”

Alice
Alice
8 månader sedan

Hej! Vad kan man ha istället för ägg?

Gabriella
Gabriella
6 månader sedan

Jag har inga stora ägg hemma jag har bara små tror du jag skulle bara dubbla så jag tar 8 små äg istället.
Kan man ta mjölkchoklad om man inte gillar mörk choklad eller är det viktigt med mörk choklad?

Elin
Elin
6 månader sedan

Hej, kan man ha mjölkchoklad istället för mörk choklad?

Gabriela
Gabriela
4 månader sedan

Hej,
Jag har bara Fazer mörk block dekor choklad och det står inte någon kakaohalt på den. Vet du om det fungerar?

Gabriela
Gabriela
Svara på  Camilla Hamid
4 månader sedan

Åh okej tack för ditt svar <3 om du har tips på recept där jag kan använda den skulle jag gärna testa 🙂

Rebecka
Rebecka
4 månader sedan

Hej! Kan man ersätta farinsocker med något annat? Jag upptäckte precis att jag inte har det hemma, uuuhh. 🙁

Linnéa
Linnéa
2 månader sedan

Väger du dina ingredienser i recepten eller använder du exempelvis märkningen på smöret och dl mått? 🙂

Melissa
Melissa
2 månader sedan

Hej, går det att ersätta mjölet till glutenfri mjölmix?

Sanna
Sanna
2 månader sedan

Funkar det att ha i t.ex non stop eller förstör det konsistensen?

Akari
Akari
2 månader sedan

Måste man ha dem i kylen i 30 min?

Frida Augustsson
Frida Augustsson
1 månad sedan

Hej, blir de veganska kakorna lite plattare än de vanliga?

Vill inte ange det
1 månad sedan

Världens godaste kak-recept!

44
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x