Kalljästa äppelfrallor

159 röster
kalljästa äppelfrallor
Kalljästa äppelfrallor med krispig yta och fluffig insida. Dessa behöver inte knådas!
Foto Ulrika Pousette

Kalljästa frallor är väl ändå livets lifehack? Speciellt de som inte behöver knådas utan bara rörs ihop, plastas in och bakas av när det är dags att äta. Den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt nybakat bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple. Både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.

kalljäst bröd

Receptet ger ca 20 stycken kalljästa äppelfrallor.

Ingredienser:

25 g färsk jäst

5,5 dl vatten

3 st äpplen

1 dl äppelmos

0,5 tsk salt

10 dl fullkornsvetemjöl

kalljästa frallor
Steg för steg – bilder på hur man bakar kalljästa äppelfrallor.

Gör såhär:

  1. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  3. Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4h men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
  8. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

50 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rasha
Rasha
1 år sedan

Hej Camilla!

Kan man hoppa över äpplen o äppelmos?

Tack!

Guøl
Guøl
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Hei, hvor mye mindre mjøl må man ha mindre?

Jenny
Jenny
1 år sedan

Min ugn går bara upp till 230 grader. Går det att baka brödet ändå genom att förlänga tiden bara?

Emma
Emma
1 år sedan

Kan man göra den gluten fri??😍

Irina
Irina
1 år sedan

Torrjäst istället för färsk? Och ett extra äpple istället för äppelmos? Tror du det funkar lika bra?

Linnéa
Linnéa
1 år sedan

Skulle man kunna strunta i/eller ersätta äppelmoset? T ex bara ha äpplena?

Mikaela
Mikaela
1 år sedan

Hej.
Det här vill jag verkligen baka men jag har inte fullkornsvetemjöl. Har tips på annat mjöl man kan använda?

Kara
Kara
1 år sedan

Hej! Hur många gram äpple skulle du säga att det är ungefär?☺️

Petra
Petra
1 år sedan

Hej kan man andvända torr jäst istället och så fall hur mycket?

Mia
Mia
1 år sedan

Hej
Kan man använda ett annat sorts mjöl?

Amme
Amme
1 år sedan

Hej!
Vilket fullkornsmjöl använder du?
Går dessa att göra på dinkelmjöl 100% fullkorn?

Mikaela
Mikaela
1 år sedan

Vad kan man byta ut fullkornsvetemjöl till? Vanligt mjöl? Ser jättegoda ut =)

Emelie
Emelie
1 år sedan

Hej Camilla.
Går dessa frallor bra att frysa in för att sedan tina upp styckvis efter behov?
Tack för supergoda recept ❤

Last edited 1 år sedan by Emelie
SB
SB
1 år sedan

Hej,
Ska vattnet vara ljummet?

Niklas
Niklas
1 år sedan

Hej Camilla, jag har gjort dessa supergoda frallor många gånger. Mumsiga! Nu funderar jag på hur de kan bli om man byter ut de rivna äpplena mot morötter. Tror du det kan bli gott?

Esmaa
Esmaa
10 månader sedan

Hej Camilla jag undrar om man kan hoppa över moset och istället ersätta det med en sked honung? Om mn kan det är det rätt mängd Mjöl eller måste man ändra något där? Tack för svar.

Malin
Malin
8 månader sedan

Hur länge kan man ha dom i kylen innan dom bakas? Och kan man frysa dom innan dom bakas? Ser jättegoda ut!

Emmy
Emmy
8 månader sedan

Hej! Skulle man kunna ha degen i kylen 3-4 dagar och bara ta ut det som bakas i ugn för att kunna få nybakat varje dag eller dör jästsvamparna då?

Petra
Petra
8 månader sedan

Misslyckad kalljäsning🥺

Kan man rädda en misslyckad kalljäsning?

Jag anar att jag hade för lite mjöl i. Då nu hällde jag i mer och låter degen stå i rumstemperatur och håller tummarna.

Men om det inte lyckas, kan man göra något annat då?

Tack för alla FANTASTISKA recept som du delar med dig av Camilla ❤

Petra
Petra
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

❤👍

Kajsa
Kajsa
8 månader sedan

Vilket fullkornsmjöl använder du?

Camilla J
Camilla J
8 månader sedan

Hej Camilla! Testade inatt göra dessa(för dom såg ju helt gudomliga ut! 🙂 ), men jag upptäckte två problem/funderingar som du säkert kan förklara 🙂 1: när jag häller ut degen på bordet efter natten är den så lös att den är ohanterlig utan en rätt stor mängd extra mjöl. Ska man krama ur saften ur äpplena innan den läggs i smeten kanske? 2: efter tiden i ugnen (strax under 20min) så är dom fortfarande lite degiga inuti, saknar det där fluffet man vill få när man tar en tugga, dom känns alltså inte helt klara, men lämnar jag dem… Läs mer »

Gunilla
Gunilla
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Hej Camilla. Älskar dina recept och sällan jag misslyckas men måste hålla med Camilla J om båda ovan problem. Jag mjölade lite extra på morgonen så det problemet var lätt löst och höll degen väldigt kladdig och bakade dem iaf. Dock bakade jag dem i 25 min men de var degiga i mitten, gjorde som du sa, la in dem 5 min till men dem var fortfarande kladdiga i mitten (dock jättefina till synes). Var tvungen att sänka värmen för att de inte skulle brännas vid helt och bakade dem ytterligare 25 min men fortfarande kladdiga men nu gav jag… Läs mer »

Madde
Madde
7 månader sedan

Hej! Kanske jag som är superdum, men ”kasta in vatten under plåten”? Alltså rätt på själva ”ugnsgolvet”, eller i någon form under plåten? 😂

Madde
Madde
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Åh tack snälla för att du tog dig tid att svara, uppskattar det 🤗

Karin Estendahl
Karin Estendahl
2 månader sedan

Supergoda hälsar alla i familjen! 👌

50
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x