Kalljästa äppelfrallor

41 röster
kalljästa äppelfrallor
Kalljästa äppelfrallor med krispig yta och fluffig insida. Dessa behöver inte knådas!
Foto Ulrika Pousette

Kalljästa frallor är väl ändå livets lifehack? Speciellt de som inte behöver knådas utan bara rörs ihop, plastas in och bakas av när det är dags att äta. Den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt nybakat bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple. Både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.

kalljäst bröd

Receptet ger ca 20 stycken kalljästa äppelfrallor.

Ingredienser:

25 g färsk jäst

5,5 dl vatten

3 st äpplen

1 dl äppelmos

0,5 tsk salt

10 dl fullkornsvetemjöl

kalljästa frallor
Steg för steg – bilder på hur man bakar kalljästa äppelfrallor.

Gör såhär:

  1. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  3. Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4h men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
  8. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
26 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rasha
Rasha
2 månader sedan

Hej Camilla!

Kan man hoppa över äpplen o äppelmos?

Tack!

Jenny
Jenny
2 månader sedan

Min ugn går bara upp till 230 grader. Går det att baka brödet ändå genom att förlänga tiden bara?

Emma
Emma
2 månader sedan

Kan man göra den gluten fri??😍

Irina
Irina
2 månader sedan

Torrjäst istället för färsk? Och ett extra äpple istället för äppelmos? Tror du det funkar lika bra?

Linnéa
Linnéa
2 månader sedan

Skulle man kunna strunta i/eller ersätta äppelmoset? T ex bara ha äpplena?

Mikaela
Mikaela
2 månader sedan

Hej.
Det här vill jag verkligen baka men jag har inte fullkornsvetemjöl. Har tips på annat mjöl man kan använda?

Kara
Kara
2 månader sedan

Hej! Hur många gram äpple skulle du säga att det är ungefär?☺️

Petra
Petra
2 månader sedan

Hej kan man andvända torr jäst istället och så fall hur mycket?

Mia
Mia
2 månader sedan

Hej
Kan man använda ett annat sorts mjöl?

Amme
Amme
2 månader sedan

Hej!
Vilket fullkornsmjöl använder du?
Går dessa att göra på dinkelmjöl 100% fullkorn?

Mikaela
Mikaela
2 månader sedan

Vad kan man byta ut fullkornsvetemjöl till? Vanligt mjöl? Ser jättegoda ut =)

Emelie
Emelie
2 månader sedan

Hej Camilla.
Går dessa frallor bra att frysa in för att sedan tina upp styckvis efter behov?
Tack för supergoda recept ❤

Last edited 2 månader sedan by Emelie
SB
SB
1 månad sedan

Hej,
Ska vattnet vara ljummet?

26
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x