Kalljästa äppelfrallor

Kalljästa äppelfrallor med krispig yta och fluffig insida. Dessa behöver inte knådas!

Kalljästa frallor är väl ändå livets lifehack? Speciellt de som inte behöver knådas utan bara rörs ihop, plastas in och bakas av när det är dags att äta. Den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt nybakat bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple. Både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
kalljästa äppelfrallor

Kalljästa äppelfrallor

Portioner: 20 frallor

Ingredienser

25 g färsk jäst
5,5 dl vatten
3 st äpplen
1 dl äppelmos
0,5 tsk salt
10 dl fullkornsvetemjöl

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20 frallorst

Ingredienser

25 g färsk jäst
5,5 dl vatten
3 st äpplen
1 dl äppelmos
0,5 tsk salt
10 dl fullkornsvetemjöl

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  3. Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4h men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
  8. Servera direkt och njut!
Steg för steg

Video
  1. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  3. Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4h men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
  8. Servera direkt och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.7 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
67 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rasha
Rasha
3 years ago

Hej Camilla!

Kan man hoppa över äpplen o äppelmos?

Tack!

Guøl
Guøl
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hei, hvor mye mindre mjøl må man ha mindre?

Jenny
Jenny
3 years ago

Min ugn går bara upp till 230 grader. Går det att baka brödet ändå genom att förlänga tiden bara?

Emma
Emma
3 years ago

Kan man göra den gluten fri??😍

Irina
Irina
3 years ago

Torrjäst istället för färsk? Och ett extra äpple istället för äppelmos? Tror du det funkar lika bra?

Linnéa
Linnéa
3 years ago

Skulle man kunna strunta i/eller ersätta äppelmoset? T ex bara ha äpplena?

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Hej.
Det här vill jag verkligen baka men jag har inte fullkornsvetemjöl. Har tips på annat mjöl man kan använda?

Kara
Kara
3 years ago

Hej! Hur många gram äpple skulle du säga att det är ungefär?☺️

Petra
Petra
3 years ago

Hej kan man andvända torr jäst istället och så fall hur mycket?

Mia
Mia
3 years ago

Hej
Kan man använda ett annat sorts mjöl?

Amme
Amme
3 years ago

Hej!
Vilket fullkornsmjöl använder du?
Går dessa att göra på dinkelmjöl 100% fullkorn?

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Vad kan man byta ut fullkornsvetemjöl till? Vanligt mjöl? Ser jättegoda ut =)

Emelie
Emelie
3 years ago

Hej Camilla.
Går dessa frallor bra att frysa in för att sedan tina upp styckvis efter behov?
Tack för supergoda recept ❤

Last edited 3 years ago by Emelie
SB
SB
3 years ago

Hej,
Ska vattnet vara ljummet?

Niklas
Niklas
3 years ago

Hej Camilla, jag har gjort dessa supergoda frallor många gånger. Mumsiga! Nu funderar jag på hur de kan bli om man byter ut de rivna äpplena mot morötter. Tror du det kan bli gott?

Esmaa
Esmaa
3 years ago

Hej Camilla jag undrar om man kan hoppa över moset och istället ersätta det med en sked honung? Om mn kan det är det rätt mängd Mjöl eller måste man ändra något där? Tack för svar.

Malin
Malin
2 years ago

Hur länge kan man ha dom i kylen innan dom bakas? Och kan man frysa dom innan dom bakas? Ser jättegoda ut!

Emmy
Emmy
2 years ago

Hej! Skulle man kunna ha degen i kylen 3-4 dagar och bara ta ut det som bakas i ugn för att kunna få nybakat varje dag eller dör jästsvamparna då?

Petra
Petra
2 years ago

Misslyckad kalljäsning🥺

Kan man rädda en misslyckad kalljäsning?

Jag anar att jag hade för lite mjöl i. Då nu hällde jag i mer och låter degen stå i rumstemperatur och håller tummarna.

Men om det inte lyckas, kan man göra något annat då?

Tack för alla FANTASTISKA recept som du delar med dig av Camilla ❤

Petra
Petra
Svara till  camillahamid
2 years ago

❤👍

Kajsa
Kajsa
2 years ago

Vilket fullkornsmjöl använder du?

Camilla J
Camilla J
2 years ago

Hej Camilla!
Testade inatt göra dessa(för dom såg ju helt gudomliga ut! 🙂 ), men jag upptäckte två problem/funderingar som du säkert kan förklara 🙂
1: när jag häller ut degen på bordet efter natten är den så lös att den är ohanterlig utan en rätt stor mängd extra mjöl. Ska man krama ur saften ur äpplena innan den läggs i smeten kanske?
2: efter tiden i ugnen (strax under 20min) så är dom fortfarande lite degiga inuti, saknar det där fluffet man vill få när man tar en tugga, dom känns alltså inte helt klara, men lämnar jag dem inne längre blir dom brända.
Hjälp! 🙂

/Camilla

Gunilla
Gunilla
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej Camilla. Älskar dina recept och sällan jag misslyckas men måste hålla med Camilla J om båda ovan problem. Jag mjölade lite extra på morgonen så det problemet var lätt löst och höll degen väldigt kladdig och bakade dem iaf. Dock bakade jag dem i 25 min men de var degiga i mitten, gjorde som du sa, la in dem 5 min till men dem var fortfarande kladdiga i mitten (dock jättefina till synes). Var tvungen att sänka värmen för att de inte skulle brännas vid helt och bakade dem ytterligare 25 min men fortfarande kladdiga men nu gav jag upp och åt dem trots degiga i mitten. Jag bytte dock äppelmoset mot just extrafinrivet äpple så kan vara det som är skillnaden mot ditt recept då jag inte hade äppelmos hemma.

Madde
Madde
2 years ago

Hej! Kanske jag som är superdum, men ”kasta in vatten under plåten”? Alltså rätt på själva ”ugnsgolvet”, eller i någon form under plåten? 😂

Madde
Madde
Svara till  camillahamid
2 years ago

Åh tack snälla för att du tog dig tid att svara, uppskattar det 🤗

Maya
Maya
Svara till  Madde
2 years ago

Tack! Undrade samma sak 😂🙏🌸

Karin Estendahl
Karin Estendahl
2 years ago

Supergoda hälsar alla i familjen! 👌

Sara
Sara
2 years ago

Om man har ångungn, kan man köra med ånga istället för vattnet få? Hur länge i så fall?

Miranda
2 years ago

Hej Camillla. Jag undra hur mkt mindre mjöl ska man ha om man vill hoppa över äpple och äppelmos ? Samt om man ska ha vanligt mjöl 🙂

Siw Lidestål
Siw Lidestål
2 years ago

Hej Camilla! Menar du att man ska hälla in en skvätt vatten i botten på ugnen? Blir det inte samma effekt om man penslar med vatten före gräddning?

Ewa
Ewa
2 years ago

Snubblade över ditt fantastiska recept😍 ändrar lite på mjölet med vad som finns hemma.
Så saftiga och goda!

Erika
Erika
2 years ago

Hej! Vill prova det här receptet, tycker du gör så goda bröd, tårtor m.m.

Om jag vill använda annat mjöl (dinkelmjöl, fullkorn) så behöver jag nog justera mängden mjöl, men hur ska man tänka där? Har försökt googla mig fram till ett svar utan framgång ☺️

Mikaela
Mikaela
2 years ago

Dom blev jättegoda men behöver minst 25 min i ugnen här hemma hos mig annars blir dom degiga i mitten. Men så goda 😍

Maria
Maria
1 year ago

Jättegoda frallor! Men jag behövde tillsätta mer mjöl än vad som står i receptet.

Lina
Lina
1 year ago

Hej! Tänker att prova baka dem 🙂 är det någon sorts äpplen som du föredrar?

Marie Gussman Lennström
Marie Gussman Lennström
1 year ago

Behövs det inget fett alls?

Ole Engström
Ole Engström
1 year ago

Hej Camilla, Ett gott och saftigt bröd. Lätt att baka också. Jag använde mig 60% graham och 40% vetemjöl special.
Mvh
Ole Engström

Mariana Lund
Mariana Lund
2 months ago

Varför bästa Camilla kan du inte säga hur mycket mjöl du använde när du med Jorans hjälp gjorde Bullsmeten i Gokväll den 24 augusti 2024?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?