Jordgubbstårta i glas

Jordgubbstårta i glas är perfekt att baka för dig som vill göra en snabb jordgubbstårta eller inte så många portioner. Drömmigt gott och härligt enkelt! Jordgubbstårta i sista minuten som tar max 15 min att baka.

Jag älskar desserter och bakverk som serveras i glas och det har blivit en hel del efterrätter, pajer och även tårtor som jag serverat i glas under de åren som jag bloggat. Det är både smidigt och gott och ett perfekt sätt att servera sötsaker på om man t.ex ska göra en efterrättsbuffé eller liknande.

Ett måste i sommar är att göra jordgubbstårta i glas tycker jag! Det är så vansinnigt gott och jag kunde faktiskt inte bestämma mig om jag skulle döpa denna goding till jordgubbsdröm eller jordgubbstårta i glas för jag vill ju att namnet ska göra bakverket rättvisa.

Jag kan inte bestämma mig för vad jag älskar mest med att göra jordgubbstårta på det här sättet: att det blir så oerhört saftigt, att det är busenkelt att göra eller att det blir så vackert att titta på. Kanske är det alla tre saker tillsammans som gör den här jordgubbstårtan till en av de godaste jag ätit? Helt klart den ultimata tårtan att servera till sommarens alla fester och högtider!

Tårtan består av fluffiga rulltårtsbottnar, vaniljkräm, skivade jordgubbar, jordgubbssylt och vispad grädde. Ja, ni hör ju själva hur gott det låter!

Och du, att göra egen vaniljkräm är såklart inget måste. Har du varken tid eller ork att göra det så är det bara att köpa färdigt så blir du klar med denna jordgubbstårta i glas ännu snabbare!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordgubbstårta i glas

Jordgubbstårta i glas

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 dl strösocker
2 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (rulltårtsbotten):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Ingredienser (fyllning & dekoration):
250 g färska jordgubbar
2 dl jordgubbssylt
2 dl vispgrädde

Tips!

  • Gör din jordgubbstårta i glas glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och istället använda 1 dl maizena eller potatismjöl till kakan.

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 dl strösocker
2 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (rulltårtsbotten):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Ingredienser (fyllning & dekoration):
250 g färska jordgubbar
2 dl jordgubbssylt
2 dl vispgrädde

TIPS!

  • Gör din jordgubbstårta i glas glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och istället använda 1 dl maizena eller potatismjöl till kakan.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  4. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  6. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt botten svalna helt och hållet innan du skär upp den i bitar eller smular den.
  7. Nu är det dags att montera ihop tårtan! Varva glasen med tårtbotten, vaniljkräm, skivade jordgubbar och sylt. Avsluta med vispad grädde och jordgubbar på toppen! Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  4. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  6. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt botten svalna helt och hållet innan du skär upp den i bitar eller smular den.
  7. Nu är det dags att montera ihop tårtan! Varva glasen med tårtbotten, vaniljkräm, skivade jordgubbar och sylt. Avsluta med vispad grädde och jordgubbar på toppen! Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kellycake
3 years ago

Vad är det gröna på toppen?

zizi
zizi
3 years ago

Kan man ersätta vaniljkräm med något annat ? 😁

Katarina
Katarina
3 years ago

Kan man göra denna dagen innan eller blir botten torr då?

Lotta
Lotta
2 years ago

Ser så gott ut. Camilla kan man förebereda dagen innan. Tänker som en sak till student buffe

Åsa
Åsa
2 years ago

Väldigt god tårta. Gjorde den till midsommarens tårtparad. Blev väldigt uppskattad. Tror dock att det vore bra om du i ditt recept i sådana här fall angav vilken volym ett glas är. Gjorde dubbel sats då jag ville att det skulle räcka till fler än 6. Men dubbel sats i mina “små” glas hade räckt till över 20. Och så många glas hade jag inte tyvärr.

Knut
Knut
2 years ago

Hur länge håller dem i kylen?

Sandra
Sandra
1 year ago

Hur många portioner räcker receptet till?

Tips!

  • Gör din jordgubbstårta i glas glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och istället använda 1 dl maizena eller potatismjöl till kakan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?