Hjärtpavlova

Fotograf: Ulrika Pousette

Baka en hjärtformad pavlova till någon du vill ge lite extra kärlek! Denna underbara dessert består av en segfrasig marängbotten, fylld med len vispgrädde, syrlig hallonsylt och färska röda bär som hallon, röda vinbär och blåbär. Pavlova är inte bara vacker och god utan också väldigt lätt att förbereda, vilket gör den perfekt för både romantiska middagar och festliga tillfällen. Du kan förbereda marängbotten flera dagar i förväg utan att den förlorar sin fräschör, vilket gör den till en praktisk dessert när du vill imponera utan stress.

Det bästa med pavlova är att den är lätt att variera med olika frukter och bär, så det är bara att använda dina favoritbär för att skapa en personlig och smakrik dessert. Följ detta recept för att göra en pavlova som smälter i munnen, perfekt för Alla hjärtans dag eller när du vill ge bort något extra speciellt till någon du håller kär.

Tips för att lyckas med hjärtformad pavlova:

  1. Använd rena redskap – Se till att vispbunkar och redskap är helt rena och fria från fett, annars kan äggvitorna inte vispas tillräckligt styva. Allra säkrast är det att använda en bunke av glas eller metall.
  2. Vispa äggvitorna ordentligt – De ska bli ett fast skum innan du börjar tillsätta sockret, annars blir marängen för lös.
  3. Tillsätt sockret långsamt – Tillsätt strösockret lite i taget medan du vispar för att få en stabil och glansig maräng.
  4. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt – Rör inte för mycket efter att du tillsatt florsockret, annars riskerar du att slå ut luften ur smeten.
  5. Rita upp hjärtat innan du spritsar – Använd en blyertspenna på bakplåtspappret och vänd det så att inte blyertsen hamnar i marängen.
  6. Grädda på låg temperatur – Marängen ska torka långsamt i ugnen för att bli spröd på utsidan och seg inuti.
  7. Låt marängen svalna i ugnen – Stäng av ugnen och låt pavlovan stå kvar på eftervärme i minst en timme för att förhindra att den spricker.
  8. Fyll pavlovan precis innan servering – Marängen suger åt sig fukt från grädden och sylten, så vänta med att fylla den för att behålla krispigheten.
  9. Förvara marängbotten torrt och lufttätt – Om du vill förbereda den i förväg kan den förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till tre dagar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
Hjärtformad pavlova med maräng, vispad grädde och färska bär som jordgubbar, hallon och röda vinbär, serverad på rosa tallrikar. Perfekt dessert till Alla hjärtans dag eller festliga tillfällen.

Hjärtpavlova

Portioner: 6-8

Ingredienser

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning & dekoration:
5 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
250 g blandade färska röda bär (jag använde hallon, röda vinbär och blåbär)
röd oxalis att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning & dekoration:
5 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
250 g blandade färska röda bär (jag använde hallon, röda vinbär och blåbär)
röd oxalis att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Rita ut ett hjärta på bakplåtspappret med blyerts. Vänd på arket och spritsa ut marängsmeten längs med skissen som ett hjärta. Dra sen med baksidan av en sked för att göra en urgröpning så att du får plats för fyllningen.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Toppa marängen med vispad grädde, hallongrädde och färska bär.
  7. Servera din pavlova direkt eller förvara i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Rita ut ett hjärta på bakplåtspappret med blyerts. Vänd på arket och spritsa ut marängsmeten längs med skissen som ett hjärta. Dra sen med baksidan av en sked för att göra en urgröpning så att du får plats för fyllningen.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Toppa marängen med vispad grädde, hallongrädde och färska bär.
  7. Servera din pavlova direkt eller förvara i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?