Receptet bakas i långpanna med måtten 30×40 cm.
- Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
- Häll över hallonkompotten i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
- Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
- Häll upp vaniljkrämen i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet.
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck dina långpannor med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
- Tillsätt resten av ingredienserna till dina bottnar och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i två långpannor och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter, en i taget, eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar tårtan.
- Bre ut hallonkompott på första botten. Lägg på andra botten och bre ut vaniljkräm. Ställ tårtan i kylskåpet för att sätta sig medan du förbereder marängen.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet.
- Spritsa eller bre ut marängen på tårtan. Bränn av marängen med din brännare och dekorera sedan med färska hallon och mynta.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej!
Hur långt i förväg tänker du att man kan färdigställa tårtan med maräng och allt? Är det bättre att ha på maräng och bränna av den samma dag man serverar? Mvh, Malin 🙂
Hejhej! Tårtan håller i upp till 4 dagar i kylskåpet men skulle rekommendera kvällen innan servering 🥰
kan man först värma äggvitan och sockret på ett vattenbad tills sockret smälter sedan vispa det till fasta toppar? ger det samma effekt? har inget uttag brevid spisen så kan inte göra på ditt sätt
Hejhej! Det kan du absolut göra ❤️