Hallongrottstoppar

Ingen minns en fegis och det är därför jag kastar mig ut i nya smakkombinationer hela tiden. Oftast är det faktiskt så att gott plus gott blir jättegott och det blev det verkligen den här gången. Klassisk hallongrotta toppad med mums mums-fyllning, täckt i ruby-choklad. Ett bakverk som jag skulle vilja kalla för hallongrottstopp. Magiskt god!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Hallongrottstoppar

Portioner: 24

Ingredienser

Hallongrottor:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulve
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

Skumtoppsfyllning:
3 äggvitor
1,5 dl strösocke
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten

Dekoration:
230 g rubychoklad
2 tsk neutral olja
frystorkade hallon att dekorera med.

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Hallongrottor:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulve
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

Skumtoppsfyllning:
3 äggvitor
1,5 dl strösocke
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten

Dekoration:
230 g rubychoklad
2 tsk neutral olja
frystorkade hallon att dekorera med.

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra hallongrottorna. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 24 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du toppar med mums mums-fyllning.
  8. Mums mums fyllningen gör du genom att vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina hallongrottor. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  13. Grovhacka rubychokladen och lägg i en kopp. Smält försiktigt i microvågsugn, 30 sekunder åt gången och rör om mellan varje gång. Rör ner oljan och låt svalna.
  14. Droppa varje hallongrottsskumtopp i choklad, låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka kakan på plåten och dekorerar med frystorkade hallon.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra hallongrottorna. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 24 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du toppar med mums mums-fyllning.
  8. Mums mums fyllningen gör du genom att vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina hallongrottor. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  13. Grovhacka rubychokladen och lägg i en kopp. Smält försiktigt i microvågsugn, 30 sekunder åt gången och rör om mellan varje gång. Rör ner oljan och låt svalna.
  14. Droppa varje hallongrottsskumtopp i choklad, låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka kakan på plåten och dekorerar med frystorkade hallon.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
3 years ago

Dessa hade jag velat göra till min sons dop. Finns det något sätt man kan få chokladen blå istället? Ex vitchoklad med blå karamellfärg? 🤔 Tack för underbara recept!

Sara
3 years ago

Kan man skippa agar agar pulvret? Närmaste butiken till mig hade slut på de:)

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Går det att frysa dessa? 😊

Amanda
Amanda
2 years ago

Hej,
Går det att göra dessa dagen innan? Hur ska jag förvara dom då? 🙂

Tilde
Tilde
2 years ago

Kan man använda gelatin istället för agar agar

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?