Grova nattjästa frallor med valnötter & tranbär

Grova nattjästa frallor med god smak och tuggmotstånd från valnötter och tranbär.

Ett av min mans favoritbröd är grova frallor med valnötter och tranbär. Jag håller med honom, det är ett väldigt gott bröd och de senaste veckorna har jag försökt efterlikna det vi köpt på caféer. Nu är jag äntligen i hamn och resultatet blev ett fantastiskt gott bröd med mycket smak och tuggmotstånd från valnötter och tranbär. Dessutom är det nattjästa frallor som alltså inte behöver knådas och som kan jäsa i lugn och ro i kylskåpet över natten. Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kalljästa frallor

Grova nattjästa frallor med valnötter & tranbär

Portioner: 10-12

Ingredienser

12,5 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl grovhackade valnötter
1,5 dl tranbär
9 dl rågsikt
1,5 tsk salt
1 msk honung
vetemjöl till utbakning

Tips!

  • Det går bra att utesluta honung, valnötter och tranbär om man föredrar ett mer neutralt grovt bröd.
  • Vill du baka ljusa nattjästa frallor så hittar du recept på det HÄR och HÄR!

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

12,5 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl grovhackade valnötter
1,5 dl tranbär
9 dl rågsikt
1,5 tsk salt
1 msk honung
vetemjöl till utbakning

TIPS!

  • Det går bra att utesluta honung, valnötter och tranbär om man föredrar ett mer neutralt grovt bröd.
  • Vill du baka ljusa nattjästa frallor så hittar du recept på det HÄR och HÄR!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 10-12 nattjästa frallor med valnötter och tranbär.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet. Ha sedan ner valnötter, tranbär och resten av ingredienserna till frallorna. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  2. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8h.
  3. Nästa dag: Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  4. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Skrapa ur degen på bakbordet och dra ut den till en lång rektangel, den ska bli ca. 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den en gång på längden  (5x40cm).
  5. Dela degen i 10-12 lika stora delar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Placera dem på plåten med bakplåtspapper och strö över mjöl på frallorna. Låt vila i rumstemperatur i minst 25 minuter innan du gräddar dem.
  6. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter och kasta in lite vatten under plåten i ugnen för en extra krispig yta precis innan du stänger ugnsluckan.
  7. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 10-12 nattjästa frallor med valnötter och tranbär.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet. Ha sedan ner valnötter, tranbär och resten av ingredienserna till frallorna. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  2. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8h.
  3. Nästa dag: Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  4. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Skrapa ur degen på bakbordet och dra ut den till en lång rektangel, den ska bli ca. 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den en gång på längden  (5x40cm).
  5. Dela degen i 10-12 lika stora delar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Placera dem på plåten med bakplåtspapper och strö över mjöl på frallorna. Låt vila i rumstemperatur i minst 25 minuter innan du gräddar dem.
  6. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter och kasta in lite vatten under plåten i ugnen för en extra krispig yta precis innan du stänger ugnsluckan.
  7. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susanne
Susanne
2 years ago

Går det att frysa in dom här?

John
John
Svara till  Susanne
10 months ago

Det gpr mycket bra

Ruvejda
Ruvejda
2 years ago

Ska det vara torkade eller frysta tranbär?:)

Patrik Eriksson
Patrik Eriksson
1 year ago

Funkar det att jäsa som vanligt och baka direkt?

Sanna
Sanna
7 months ago

Hej Camilla! Vill väldigt gärna prova dessa <3 Hur funkar det att göra dubbel sats? Är det färsk jäst som gäller?

Hannah valdemarsson
Hannah valdemarsson
7 months ago

Går de att göra glutenfritt? Hur mycket mjöl isåfall?😀

Tips!

  • Det går bra att utesluta honung, valnötter och tranbär om man föredrar ett mer neutralt grovt bröd.
  • Vill du baka ljusa nattjästa frallor så hittar du recept på det HÄR och HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?