Grova nattjästa frallor med valnötter & tranbär

7 röster
nattjästa frallor
Grova nattjästa frallor med god smak och tuggmotstånd från valnötter och tranbär.
Foto: Ulrika Pousette

Ett av min mans favoritbröd är grova frallor med valnötter och tranbär. Jag håller med honom, det är ett väldigt gott bröd och de senaste veckorna har jag försökt efterlikna det vi köpt på caféer. Nu är jag äntligen i hamn och resultatet blev ett fantastiskt gott bröd med mycket smak och tuggmotstånd från valnötter och tranbär. Dessutom är det nattjästa frallor som alltså inte behöver knådas och som kan jäsa i lugn och ro i kylskåpet över natten. Ni bara måste prova!

kalljästa frallor

Receptet ger 10-12 nattjästa frallor med valnötter och tranbär.

Ingredienser:

12,5 g jäst

5 dl kallt vatten

2 dl grovhackade valnötter

1,5 dl tranbär

9 dl rågsikt

1,5 tsk salt

1 msk honung

vetemjöl till utbakning

Gör såhär:

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet. Ha sedan ner valnötter, tranbär och resten av ingredienserna till frallorna. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  2. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8h.
  3. Nästa dag: Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  4. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Skrapa ur degen på bakbordet och dra ut den till en lång rektangel, den ska bli ca. 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den en gång på längden  (5x40cm).
  5. Dela degen i 10-12 lika stora delar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Placera dem på plåten med bakplåtspapper och strö över mjöl på frallorna. Låt vila i rumstemperatur i minst 25 minuter innan du gräddar dem.
  6. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter och kasta in lite vatten under plåten i ugnen för en extra krispig yta precis innan du stänger ugnsluckan.
  7. Servera direkt och njut!

TIPS!

  • Det går bra att utesluta honung, valnötter och tranbär om man föredrar ett mer neutralt grovt bröd.
  • Vill du baka ljusa nattjästa frallor så hittar du recept på det HÄR och HÄR!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susanne
Susanne
3 månader sedan

Går det att frysa in dom här?

Ruvejda
Ruvejda
2 månader sedan

Ska det vara torkade eller frysta tranbär?:)

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x