
En av mina mest efterfrågade Youtube-videos är att visa hur jag bakar klassikt härlig och god kladdkaka utan krusiduller. Och här har ni den! Min bästa och godaste klassiska och enkla kladdkaka som man inte får nog av. I videon delar jag också med mig av mina bästa tips och hemligheter om hur du får den perfekt.

Lite tips & vanliga frågor som jag fått ang att baka och lyckas med en riktigt god och kladdig kladdkaka
- Vispa INTE smeten! Alla ingredienser ska bara försiktigt röras ihop till en jämn smet. Du kan använda en ballongvisp för att få en jämn smet men använd inga kraftiga rörelser. Är du för hårdhänt eller använder elvisp så kommer du få in luft i smeten och istället för en kladdig kladdkaka så kommer du få något som liknar en dålig sockerkaka.
- Känner du ibland sockerkristaller i kladdkakan när det är dags att äta den? Det finns lite olika sätt du kan undvika det på. Till exempel genom att blanda ner sockret i det varma smöret så att det smälter innan du har i det i resten av smeten. Annars är det bara viktigt att du inte har ner avsvalnat smör i smeten. Det ska inte vara så varmt så att äggen i kladdkakan blir omelett men det ska ändå vara så pass varmt att sockret kan smälta. Låt inte det varma smöret få direktkontakt med äggen utan täck äggen med mjöl och kakao innan du häller på smöret.
- Alla ugnar är olika effektiva. Detta innebär att tiden i ugnen som anges i mitt eller någon annans recept bara är en riktlinje. I din ugn kan det antingen gå snabbare eller långsammare. Kolla till kladdkakan var 10:de minut och du vet att kladdkakan är klar när kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan vobblig (rörlig).
- Kladdkakan behöver en liten skönhetssömn i kylskåpet. När den är färdiggräddad är den fortfarande väldigt lös men låter du den stå i kylskåpet i minst 4h eller över natten så kommer den att få en härligt kladdig konsistens som den på bilderna till det här receptet.
Receptet ger 10-12 generösa bitar klassisk kladdkaka och bakas i en springform med diameter på 23 cm.
Ingredienser:
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
- Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
- Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin.
Den absolut bästa & kladdigaste kladdkakan någonsin! 🙌🍫 har gjort den massa gånger nu! 😋
Riktigt bra kaka. bästa någonsin. kommer defenetift göra om den. kladdigheten över natten är bäst!!!
Den SJUKASTE kladdkaka jag någonsin ätit, aldrig lagt kladdkaka i kylen innan men nu jäklar ska jag det varje gång!! 😍😍 SÅÅÅ gott!!!!!
Blir så glad att du tycker om den 🙂 Tack!
Kan man laga den utan farinsocker?
Ja 🙂
Kan man ha nåt annat istället för VANILJSOCKER
Vaniljpulver, men annars går det lika bra att baka helt utan vanilj 🙂
Kan man minska på sockret? Kände att den blev för söt för min smak
Hejhej! Ja, det kan du 🙂
När jag bakade den utan vaniljsocker då blev det som en vanlig chokladkaka
Det ser jätte gott jag måste prova ❤❤❤
Tack bästa du <3
För första gången lyckas jag med en god och KLADDIG kladdkaka 🌸
Älskar dina recept och böcker. Fantastiskt recept på kladdkaka, det ända jag kommer använda i framtiden!! 🙂
Går det att använda samma recept fast i muffinsformar? Ser att i dina andra recept med kladdkakemuffins är receptet inte det samma som det här.
Tusen tack fina du! Det funkar utmärkt att grädda samma recept i minimuffinsformar, men då bara i 15 minuter.
Den här blev så god , måste baka fler gånger 👍😊
Dena kladdkaka ska jag göra på kladdkakans dag på lördag den 7 november
Hoppas att det ska smaka 🙂
Hej!
Skall kakan svalna helt innan den sätts in i kylen eller är det bäst att få in den så fort som möjligt?
Tack på förhand!
Hejhej! Det spelar ingen roll 🙂 Bäst för miljön och ditt kylskåp är docka att låta den svalna först 🙂
Kan man använda brun farin strö istället för brunt farinsocker?
Eller går det att utesluta det helt?
Blir det någon skillnad på smaken om man utesluter?
Det går men det blir inte riktigt samma konsistens 🙂
Andra gången jag gör denna kladdkaka- kommer ALDRIG kunna göra npgon annan igen!🤩
Mums!!!
Det gör mig så himla glad! TACK 😀
vad Skulle hända om jag satt i bakpulver?
Du skulle få något som liknar en dålig sockerkaka :/
Jag tänker att baka en fluffig choklad kladd kaka!
Måste testa detta klassiska recept och inte använda elvisp
Hoppas att det ska smaka 🙂
måste man ha sånt blött farinsocker, eller om man har ströfarin socker så blir den torr? eller funkar det helt utan i värsta fall