Godaste & härligaste kladdkakan på klassiskt vis

125 röster
kladdig kladdkaka
Kladdkakan som är sådär perfekt kladdig. Bästa receptet och bästa tipsen för perfekt kladdkaka!

En av mina mest efterfrågade Youtube-videos är att visa hur jag bakar klassikt härlig och god kladdkaka utan krusiduller. Och här har ni den! Min bästa och godaste klassiska och enkla kladdkaka som man inte får nog av. I videon delar jag också med mig av mina bästa tips och hemligheter om hur du får den perfekt.

godaste kladdkakan

Lite tips & vanliga frågor som jag fått ang att baka och lyckas med en riktigt god och kladdig kladdkaka

  1. Vispa INTE smeten! Alla ingredienser ska bara försiktigt röras ihop till en jämn smet. Du kan använda en ballongvisp för att få en jämn smet men använd inga kraftiga rörelser. Är du för hårdhänt eller använder elvisp så kommer du få in luft i smeten och istället för en kladdig kladdkaka så kommer du få något som liknar en dålig sockerkaka.
  2. Känner du ibland sockerkristaller i kladdkakan när det är dags att äta den? Det finns lite olika sätt du kan undvika det på. Till exempel genom att blanda ner sockret i det varma smöret så att det smälter innan du har i det i resten av smeten. Annars är det bara viktigt att du inte har ner avsvalnat smör i smeten. Det ska inte vara så varmt så att äggen i kladdkakan blir omelett men det ska ändå vara så pass varmt att sockret kan smälta. Låt inte det varma smöret få direktkontakt med äggen utan täck äggen med mjöl och kakao innan du häller på smöret.
  3. Alla ugnar är olika effektiva. Detta innebär att tiden i ugnen som anges i mitt eller någon annans recept bara är en riktlinje. I din ugn kan det antingen gå snabbare eller långsammare. Kolla till kladdkakan var 10:de minut och du vet att kladdkakan är klar när kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan vobblig (rörlig).
  4. Kladdkakan behöver en liten skönhetssömn i kylskåpet. När den är färdiggräddad är den fortfarande väldigt lös men låter du den stå i kylskåpet i minst 4h eller över natten så kommer den att få en härligt kladdig konsistens som den på bilderna till det här receptet.

Receptet ger 10-12 generösa bitar klassisk kladdkaka och bakas i en springform med diameter på 23 cm.

Ingredienser:

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar klassik kladdig kladdkaka.
Steg för steg – bilder på hur man bakar kladdkaka.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
27 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 månader sedan

Den absolut bästa & kladdigaste kladdkakan någonsin! 🙌🍫 har gjort den massa gånger nu! 😋

adam
adam
4 månader sedan

Riktigt bra kaka. bästa någonsin. kommer defenetift göra om den. kladdigheten över natten är bäst!!!

Liv
Liv
3 månader sedan

Den SJUKASTE kladdkaka jag någonsin ätit, aldrig lagt kladdkaka i kylen innan men nu jäklar ska jag det varje gång!! 😍😍 SÅÅÅ gott!!!!!

Sara
Sara
2 månader sedan

Kan man laga den utan farinsocker?

Soso
Soso
1 månad sedan

Kan man ha nåt annat istället för VANILJSOCKER

Anne
Anne
1 månad sedan

Kan man minska på sockret? Kände att den blev för söt för min smak

Soso
Soso
1 månad sedan

När jag bakade den utan vaniljsocker då blev det som en vanlig chokladkaka

Muhlise
Muhlise
1 månad sedan

Det ser jätte gott jag måste prova ❤❤❤

Sabrin
Sabrin
1 månad sedan

För första gången lyckas jag med en god och KLADDIG kladdkaka 🌸

Fanny
Fanny
1 månad sedan

Älskar dina recept och böcker. Fantastiskt recept på kladdkaka, det ända jag kommer använda i framtiden!! 🙂
Går det att använda samma recept fast i muffinsformar? Ser att i dina andra recept med kladdkakemuffins är receptet inte det samma som det här.

Pernilla
Pernilla
1 månad sedan

Den här blev så god , måste baka fler gånger 👍😊

Elsa Nordberg
29 dagar sedan

Dena kladdkaka ska jag göra på kladdkakans dag på lördag den 7 november

Moe
Moe
28 dagar sedan

Hej!
Skall kakan svalna helt innan den sätts in i kylen eller är det bäst att få in den så fort som möjligt?

Tack på förhand!

Elvira
Elvira
26 dagar sedan

Kan man använda brun farin strö istället för brunt farinsocker?
Eller går det att utesluta det helt?
Blir det någon skillnad på smaken om man utesluter?

Cattis
Cattis
19 dagar sedan

Andra gången jag gör denna kladdkaka- kommer ALDRIG kunna göra npgon annan igen!🤩
Mums!!!

Love sweet
Love sweet
13 dagar sedan

vad Skulle hända om jag satt i bakpulver?

27
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x