
Piffa upp de barnsligt goda chokladäggen genom att fylla dem med kladdkaka! Ett superenkelt och gott bakpyssel att göra tillsammans hemma både för stora och små. Eller, det trodde jag iallafall tills min äldsta dotter blev sjukt besviken av att hitta kladdkaka i ägget istället för en leksak haha. Men ni som tycker om kladdkaka kommer iallafall att uppskatta de här 😉

Receptet räcker till ca 6 stycken kladdkakefyllda kinderägg.
Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
6 stycken kinderägg eller chokladägg av annan sort med ihålig insida.
75 g mjölkchoklad
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
- Låt svalna helt och hållet innan du fyller dina kinderägg med den. Gärna 4h i kyl men helst över natten.
- Grovhacka mjölkchokladen och smält den försiktigt i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna.
- Lossa kladdkakan från formen och mosa ihop den i en bunke till en formbar massa.
- Öppna kinderäggen försiktigt med hjälp av en kniv och fyll varje halva med kladdkaka.
- Lägg ett tunt lager mjölkchoklad på ägghalvornas kant och tryck ihop halvorna så att det blir hela ägg igen.
- Låt äggen stå i kylskåpet tills chokladen stelnat helt och hållet innan du dekorerar dem med den choklad som blivit klar och lite flingsalt eller strössel.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 3 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 1 dl mjölk.
- Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin.
Ett ord – GENIALT!
🤩🤩
På tok för lång tid i ugnen. Körde den 25 min och den blev färdiggräddad rakt igenom och inte kladdig. (Och då sänkte jag till 165 grader eftersom det var varmluft)
Hejhej! Alla ugnar är olika effektiva och formar i olika material leder värme olika bra vilket leder till att saker och ting gräddas olika snabbt i olika ugnar och formar. Bra att hålla koll under tiden som man bakar 🙂
Tror du att man skulle kunna fylla med lite vispad grädde också?
Hejhej, har tyvärr inte testat detta själv, men kanske om de ska ätas ganska direkt? Alternativ om man gör ”ägghalvor” och spritsar på grädde istället 🥰
Hur långt innan kan man baka dom 😍