Fudge brownies med jordnötskola

Fotograf: Ulrika Pousette

Fudge brownies toppade med len jordnötskola med krispiga jordnötter.

Det var så länge jag la upp ett nytt recept nu och förklaringen till det är helt enkelt att jag börjat packa upp och göra iordning i studion i det nya köket samtidigt som det inte varit helt klart så jag har inte riktigt haft en ordentlig plats att provbaka mina recept. Idag var faktiskt sista dagen som jag gjorde iordning studion så väldigt snart nu så kommer ni få se det. Är så så himla nöjd!

Dessa brownies med jordnötskola bakade jag dock i ett helt annat kök. De är fudgy, sega och chokladiga med en len kola på toppen med härligt tuggmotstånd från knapriga salta jordnötter. En drömgod brownie helt enkelt som jag hoppas att ni känner er sugna på att baka.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

fudge brownies med jordnötskola

Fudge brownies med jordnötskola

Portioner: 16-32

Ingredienser

Fudge brownie:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao

Jordnötskola:
2 dl salta & rostade jordnötter
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Brownien funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Portioner: 16-32st

Ingredienser

Fudge brownie:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao

Jordnötskola:
2 dl salta & rostade jordnötter
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Brownien funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×25 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar fudge brownies med jordnötskola.

  1. Fudge brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i en rektangulär form med måtten 30×25 cm fodrad med bakplåtspapper. Bre ut smeten i ett jämnt lager och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownies svalna och stelna helt och hållet innan du toppar med jordnötskola.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Ställ åt sidan.
  8. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info).
  9. När kolan är klar tar du bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna.
  10. Häll sedan försiktigt jordnötskolan på brownies. Ställ tillbaka formen i kylskåpet så att kolan får stelna ordentligt i minst 2h.
  11. Garnera med flingsalt, skär upp i bitar och servera!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×25 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar fudge brownies med jordnötskola.

  1. Fudge brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i en rektangulär form med måtten 30×25 cm fodrad med bakplåtspapper. Bre ut smeten i ett jämnt lager och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownies svalna och stelna helt och hållet innan du toppar med jordnötskola.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Ställ åt sidan.
  8. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info).
  9. När kolan är klar tar du bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna.
  10. Häll sedan försiktigt jordnötskolan på brownies. Ställ tillbaka formen i kylskåpet så att kolan får stelna ordentligt i minst 2h.
  11. Garnera med flingsalt, skär upp i bitar och servera!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annelie Lundin
1 year ago

Hej
Tack för alla dina smaskiga recept.
Testar nu att baka denna spännande kaka, men kan inte hitta vilket gradantal det ska vara. Kikade på en annan brownie och såg då att 175 grader var angivet, så jag provar att använder det 🙂

Amina
Amina
1 year ago

Hej! Hur många grader ska det vara i ugnen, bakar nu så skulle bli superglad om du hade tid att svara 😊🌸❤️

Emma
Emma
1 year ago

Hej. Jag ser ingen gradantal för ugnen?

Catarina
Catarina
1 year ago

Mitt i baket och upptäcker att det inte står vilken ugnsvärme det ska vara.

Magdalena
Magdalena
1 year ago

Hej!
När kommer ditt avsnitt av ”halv 8 hos mig” med tjejerna? 🙂 väntar med spänning!

Christina Mattsson
Christina Mattsson
1 year ago

Om den ska göras glutenfri står det 4,5 dl mjöl annars 2 dl vetemjöl kan det verkligen stämma mvh Cia

Dagmar
Dagmar
1 year ago

Tänkte baka denna idag till ett kalas om en vecka. Om jag ska frysa den är det då med jordnötskolan eller bättre att göra den senare oh lägga på när den tinat?

Tips!

  • Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Brownien funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?