Fudge brownies med jordnötskola

11 röster
fudge brownies med jordnötskola
Fudge brownies toppade med len jordnötskola med krispiga jordnötter.
Foto: Ulrika Pousette

Det var så länge jag la upp ett nytt recept nu och förklaringen till det är helt enkelt att jag börjat packa upp och göra iordning i studion i det nya köket samtidigt som det inte varit helt klart så jag har inte riktigt haft en ordentlig plats att provbaka mina recept. Idag var faktiskt sista dagen som jag gjorde iordning studion så väldigt snart nu så kommer ni få se det. Är så så himla nöjd!

brownies jordnötter

Dessa brownies med jordnötskola bakade jag dock i ett helt annat kök. De är fudgy, sega och chokladiga med en len kola på toppen med härligt tuggmotstånd från knapriga salta jordnötter. En drömgod brownie helt enkelt som jag hoppas att ni känner er sugna på att baka.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×25 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar fudge brownies med jordnötskola.

Fudge brownie:

350 g smör

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

5 dl strösocker

6 ägg

1 tsk salt

1 msk vaniljsocker

2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)

2 dl vetemjöl

3 dl kakao

Jordnötskola:

2 dl salta & rostade jordnötter

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Fudge brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i en rektangulär form med måtten 30×25 cm fodrad med bakplåtspapper. Bre ut smeten i ett jämnt lager och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownies svalna och stelna helt och hållet innan du toppar med jordnötskola.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Ställ åt sidan.
  8. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info).
  9. När kolan är klar tar du bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna.
  10. Häll sedan försiktigt jordnötskolan på brownies. Ställ tillbaka formen i kylskåpet så att kolan får stelna ordentligt i minst 2h.
  11. Garnera med flingsalt, skär upp i bitar och servera!

TIPS!

  • Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Brownien funkar utmärkt att frysa in.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annelie Lundin
4 månader sedan

Hej
Tack för alla dina smaskiga recept.
Testar nu att baka denna spännande kaka, men kan inte hitta vilket gradantal det ska vara. Kikade på en annan brownie och såg då att 175 grader var angivet, så jag provar att använder det 🙂

Amina
Amina
3 månader sedan

Hej! Hur många grader ska det vara i ugnen, bakar nu så skulle bli superglad om du hade tid att svara 😊🌸❤️

Emma
Emma
3 månader sedan

Hej. Jag ser ingen gradantal för ugnen?

Catarina
Catarina
3 månader sedan

Mitt i baket och upptäcker att det inte står vilken ugnsvärme det ska vara.

Magdalena
Magdalena
3 månader sedan

Hej!
När kommer ditt avsnitt av ”halv 8 hos mig” med tjejerna? 🙂 väntar med spänning!

Christina Mattsson
Christina Mattsson
1 månad sedan

Om den ska göras glutenfri står det 4,5 dl mjöl annars 2 dl vetemjöl kan det verkligen stämma mvh Cia

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x