Frågor & svar om kladdkaka

kladdkaka
Svar på de vanligaste frågorna om att baka kladdkaka.

Kladdkaka är ett av våra mest kära bakverk och det finns lika många olika sätt att göra den på som det finns människor som älskar kladdkaka. Här kommer de vanligaste frågorna som jag får om kladdkaka och svaren på dessa.

Ska kladdkakan förvaras i kylskåpet eller rumstemperatur?

Kladdkaka kan förvaras i rumstemperatur i upp till 3 dagar men håller bäst i kylskåpet, upp till 1 vecka. Bäst konsistens får kladdkakan om den får gotta sig i kylskåpet i minst 4h men helst över natten.

Måste formen vara smörjd när man bakar kladdkaka?

Nej, det behövs inte men underlättar när man vill ta ut kladdkakan ur formen och servera den på ett fint fat eller liknande.

Kan man byta ut smöret mot olja?

Det går absolut men det man behöver tänka på är att även om både smält smör och olja är fett i flytande form så beter de sig och smakar olika. Smöret drar åt sig vätska betydligt mycket mer än olja och om man använder sig av till exempel olivolja så ger det en väldigt karakteristisk smak. Då är det bättre att använda sig av en neutral olja såsom mat-, solros- eller rapsolja.

När är kladdkakan som godast?

Dagen efter! Då har både smak och konsistens satt sig riktigt bra.

Kan jag använda en större eller mindre form till kladdkakan än vad som står i receptet?

Det kan du absolut men det du ska komma ihåg är att en mindre form innebär tjockare kladdkaka och därmed behöver den längre gräddningstid. Är formen större än vad som står i receptet så betyder det att kladdkakan blir tunnare och därmed behöver gräddas kortare tid i ugnen.

Kan man använda florsocker istället för strösocker i en kladdkaka?

Det kan du men ha i åtanke att 1 dl strösocker inte är samma sak som 1 dl florsocker. 1 dl strösocker väger ca 90 g och 1 dl florsocker ca 60 g. Dessutom så innehåller florsocker en liten mängd stärkelse vilket kan påverka kladdkakans konsistens.

Kan man byta ut strösocker mot sirap i en kladdkaka?

Det kan du men det påverkar gräddningstiden mot det längre spannet. 1 dl sirap motsvarar ca 140g medan 1 dl strösocker motsvarar ca 90 g. Korrigera mängden sirap mot den mängd strösocker du byter ut för att få kontroll på både sötma och gräddningstid.

kladdkakesmet

Ska smeten till en kladdkaka vispas med elvisp eller för hand?

Rör om för hand med hjälp av en ballongvisp. Om du vill ha en kladdig kladdkaka så är det viktigt att du inte får in någon luft i smeten vilket du får om du använder en elvisp. En ballongvisp är dock bra för att separera ingredienserna och få en slät och klumpfri smet. Se bara till att röra om med den försiktigt.

Vad kan man byta ut ströbrödet mot?

Jag brukar väldigt sällan smörja och bröa min springform med ströbröd när jag bakar kladdkaka. Smaken och texturen av ströbrödet hör inte riktigt hemma på kladdkakan enligt mig. Själv föredrar jag att smörja formen och fodra den med bakplåtspapper men om du vill bröa med något för lite härligt textur så funkar kokosflingor och kakao lika bra.

Min kladdkaka blir inte kladdig trots att jag följer receptet till punkt och pricka. Vad är det som går fel?

Det man behöver tänka på är dels att alla ugnar är olika effektiva och det betyder att tidsangivelser för gräddning i ett recept bara är riktlinjer och inte exakt fakta att följa. Ska du baka efter ett recept för första gången så behöver du stå lite vakt vid ugnen och hålla koll. Olika sorters material på formar leder också värme olika och det gör också att gräddningstiden varierar. En kladdkaka är perfekt gräddad när kanterna är gräddade men mitten är vobblig.

Kan man baka kladdkaka i muffinsformar?

Det funkar jättebra. Kladdkakemuffins är ett perfekt sätt att servera kladdkaka i portionsformat. På den typen av kladdkaka är det både fint och gott att servera tillbehören ovanpå varje kladdkakemuffin. Recept på det hittar du HÄR.

Kan man frysa kladdkaka? Hur länge håller den i frysen?

Det funkar utmärkt att frysa kladdkaka. Förvara den i en lufttät burk eller ordentligt inplastad. Hållbarheten i frysen är upp till 3 månader.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kladdkakesmet

Frågor & svar om kladdkaka

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sissela
2 years ago

Hej kan man använda lätta ( det är smör men inte milda)

adam
adam
2 years ago

hej jag tittar på dina videos varje dag. Jag vill bara säga sluta aldrig med det du gör och du är superbra på det du gör

Terese
Terese
1 year ago

Hej! Jag tänkte baka kladdkaka ikväll och bjuda på imorgon. Vill ha på florsocker uppepå kakan och funderar nu på om jag ska ha på florsockret redan ikväll när kakan är varm eller om jag ska vänta till imorgon efter att den stått i kylen en natt. Vad tror du är bäst. Mvh, Terese

Sofia
Sofia
1 year ago

Hej, går det att ha kladdkake smeten i kylen övernatt om man täcker över den med plastfolie? Eller borde man baka kladdkakan dagen man har gjort smeten?

Eliza Zeqiraj
1 year ago

hej jag älskar dig yutubekanal

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?