Flädermousse

26 röster
flädermousse
Lätt, luftig och fräsch flädermousse i glas som bara smälter i munnen.
Foto: Ulrika Pousette

Fläder är en fantastisk smaksättare som i sig själv egentligen inte smakar så mycket men som ger en blommig ton till bakverk. En efterrätt som jag älskar att göra på sommaren när fläder är i säsong, är den här flädermoussen som blir ett perfekt, lättsamt avslut på en tyngre middag. Dessutom är den väldigt enkel att göra och perfekt att förbereda flera dagar innan.

Receptet ger 6 små portioner flädermousse.

Ingredienser:

2 äggulor

1 dl strösocker

1,5 dl koncentrerad flädersaft

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

skal från 1 citron

rivet skal från 1 citron, färska hallon och fläderblommor att garnera med

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor och strösocker pösigt med elvisp.
  2. Ha ner koncentrerad flädersaft och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka i 4 minuter innan du häller upp blandningen i en skål och låter svalna i rumstemperatur.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar med hjälp av en elvisp. Det är viktigt att du inte vispar grädden för hårt och lämnar marginal för att kunna röra ner resten av ingredienserna till moussen utan att den blir grynig.
  4. Tillsätt äggulesmeten, rivet citronskal och den avsvalnade fläderblandningen till den vispade grädden. Vänd försiktigt ihop till en jämn och fluffig mousse med hjälp av en slickepott.
  5. Fördela flädermoussen i portionsglas med hjälp av en sked eller spritspåse. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 1h.
  6. Garnera moussen med hallon, rivet citronskal och fläderblommor precis innan servering.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina
Paulina
8 månader sedan

Går det att byta ut agar mot nått annat? Har inte agar hemma men skulle vilja prova detta.

Thorbjörn Andersson
Thorbjörn Andersson
8 månader sedan

Vad sjuttsicjen är agar agar pulver

Jessika
Jessika
1 månad sedan

Hej, vi tänkte göra denna läckra dessert till vårt sommarbröllop och funderar på om den går att förvara i portionsglasen ett par dagar innan festen. Mvh Jessika

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x