
Foto: Ulrika Pousette
Fläder är en fantastisk smaksättare som i sig själv egentligen inte smakar så mycket men som ger en blommig ton till bakverk. En efterrätt som jag älskar att göra på sommaren när fläder är i säsong, är den här flädermoussen som blir ett perfekt, lättsamt avslut på en tyngre middag. Dessutom är den väldigt enkel att göra och perfekt att förbereda flera dagar innan.


Receptet ger 6 små portioner flädermousse.
Ingredienser:
2 äggulor
1 dl strösocker
1,5 dl koncentrerad flädersaft
0,5 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde
skal från 1 citron
rivet skal från 1 citron, färska hallon och fläderblommor att garnera med
Gör såhär:
- Vispa äggulor och strösocker pösigt med elvisp.
- Ha ner koncentrerad flädersaft och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka i 4 minuter innan du häller upp blandningen i en skål och låter svalna i rumstemperatur.
- Vispa grädden till mjuka toppar med hjälp av en elvisp. Det är viktigt att du inte vispar grädden för hårt och lämnar marginal för att kunna röra ner resten av ingredienserna till moussen utan att den blir grynig.
- Tillsätt äggulesmeten, rivet citronskal och den avsvalnade fläderblandningen till den vispade grädden. Vänd försiktigt ihop till en jämn och fluffig mousse med hjälp av en slickepott.
- Fördela flädermoussen i portionsglas med hjälp av en sked eller spritspåse. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 1h.
- Garnera moussen med hallon, rivet citronskal och fläderblommor precis innan servering.
Går det att byta ut agar mot nått annat? Har inte agar hemma men skulle vilja prova detta.
Hejhej, det går bra att byta ut! Läs på förpackningen för bästa resultat. Du kan även kika här: https://mykitchenstories.se/vad-ar-agar-agar-pulver/ Lycka till! 🥰
Vad sjuttsicjen är agar agar pulver
Hejhej! Här kan du läsa mer, samt längst ner i inlägget står det hur du kan byta ut till annat. Lycka till! https://mykitchenstories.se/vad-ar-agar-agar-pulver/
Hej, vi tänkte göra denna läckra dessert till vårt sommarbröllop och funderar på om den går att förvara i portionsglasen ett par dagar innan festen. Mvh Jessika
Hejhej! Det funkar utmärkt 😍 Håller i minst 4 dagar i kylskåpet.