Filip Dikmens pepparkakscheesecake med mangokompott

Med Filip Dikmens tre favoritsmaker tog vi fram ett nytt recept: en pepparkakscheesecake med mangokompott.

I avsnitt 4 av Tre Smaker får vi lära känna komikern och programledaren Filip Dikmen genom hans tre favoritsmaker kanel, pepparkaka och mangokompott. Med dessa tre smaker så har jag tagit fram ett nytt recept i form av en pepparkakscheesecake med mangokompott. En cheesecake med spröd pepparkaksbotten, len vanilj- och kanelcheesecake, toppad med en söt och fruktig mangokompott.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

pepparkakscheesecake med mangokompott

Filip Dikmens pepparkakscheesecake med mangokompott

Portioner: 6-8

Ingredienser

Pepparkaksbotten:
150 g smör
300 g pepparkakor

Fyllning:
1,5 dl kylskåpskall vispgrädde
600 g kylskåpskall färskost
2 tsk malen kanel
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

Mangokompott:
1 msk vatten
0,5 tsk agar agar pulver
1,5 dl strösocker
380 g mangopuré
1 färsk mango

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Pepparkaksbotten:
150 g smör
300 g pepparkakor

Fyllning:
1,5 dl kylskåpskall vispgrädde
600 g kylskåpskall färskost
2 tsk malen kanel
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

Mangokompott:
1 msk vatten
0,5 tsk agar agar pulver
1,5 dl strösocker
380 g mangopuré
1 färsk mango

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake med mangokompott à la Filip Dikmen på 6-8 bitar

  1. Pepparkaksbotten: Fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Mixa pepparkakorna till ett fint smul med hjälp av en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen och låt formen stå i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Sikta ner kanel, vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ihop altsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Stjälp upp fyllningen i formen och bre ut i ett jämnt lager. Ställ cheesecaken i kylskåpet i minst 4h för att stelna.
  7. Mangokompott: Blanda ihop agar agar och vatten i en liten skål. Häll upp det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten förutom färsk mango. Låt koka upp under konstant omrörning i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner färsk, tärnad mango i såsen.
  9. Häll upp kompotten i en skål och låt kallna i kylskåpet.
  10. När alla delar svalnat och stelnat är det bara att servera cheesecaken direkt! Antingen med kompotten direkt på cheesecaken eller som ett tillbehör bredvid.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake med mangokompott à la Filip Dikmen på 6-8 bitar

  1. Pepparkaksbotten: Fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Mixa pepparkakorna till ett fint smul med hjälp av en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen och låt formen stå i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Sikta ner kanel, vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ihop altsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Stjälp upp fyllningen i formen och bre ut i ett jämnt lager. Ställ cheesecaken i kylskåpet i minst 4h för att stelna.
  7. Mangokompott: Blanda ihop agar agar och vatten i en liten skål. Häll upp det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten förutom färsk mango. Låt koka upp under konstant omrörning i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner färsk, tärnad mango i såsen.
  9. Häll upp kompotten i en skål och låt kallna i kylskåpet.
  10. När alla delar svalnat och stelnat är det bara att servera cheesecaken direkt! Antingen med kompotten direkt på cheesecaken eller som ett tillbehör bredvid.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina
Stina
1 year ago

Hej! Ser att inlägget undan med brookies är lösenordsskyddat. Vill minnas att du haft sådana tidigare. Skulle du vilja förklara hur dessa fungerar, skall man prenumerera någonstans för att få tillgång till dem eller hur fungerar det?

Anonym
Anonym
1 year ago

Denna måste jag prova. Låter faktiskt gott fastän det är lite otippade smakkombon. Men en fråga. Mangopuren? Vad använder du för någon och vart finns det att köpa.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?