Filip Dikmens pepparkakscheesecake med mangokompott

9 röster
pepparkakscheesecake med mangokompott
Med Filip Dikmens tre favoritsmaker tog vi fram ett nytt recept: en pepparkakscheesecake med mangokompott.

I avsnitt 4 av Tre Smaker får vi lära känna komikern och programledaren Filip Dikmen genom hans tre favoritsmaker kanel, pepparkaka och mangokompott. Med dessa tre smaker så har jag tagit fram ett nytt recept i form av en pepparkakscheesecake med mangokompott. En cheesecake med spröd pepparkaksbotten, len vanilj- och kanelcheesecake, toppad med en söt och fruktig mangokompott.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake med mangokompott à la Filip Dikmen på 6-8 bitar.

Pepparkaksbotten:

150 g smör

300 g pepparkakor

Fyllning:

1,5 dl kylskåpskall vispgrädde

600 g kylskåpskall färskost

2 tsk malen kanel

1 msk vaniljsocker 

2 dl florsocker

Mangokompott:

1 msk vatten 

0,5 tsk agar agar pulver

1,5 dl strösocker

380 g mangopuré

1 färsk mango 

Gör såhär:

  1. Pepparkaksbotten: Fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Mixa pepparkakorna till ett fint smul med hjälp av en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen och låt formen stå i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Sikta ner kanel, vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ihop altsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Stjälp upp fyllningen i formen och bre ut i ett jämnt lager. Ställ cheesecaken i kylskåpet i minst 4h för att stelna.
  7. Mangokompott: Blanda ihop agar agar och vatten i en liten skål. Häll upp det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten förutom färsk mango. Låt koka upp under konstant omrörning i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner färsk, tärnad mango i såsen.
  9. Häll upp kompotten i en skål och låt kallna i kylskåpet.
  10. När alla delar svalnat och stelnat är det bara att servera cheesecaken direkt! Antingen med kompotten direkt på cheesecaken eller som ett tillbehör bredvid.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina
Stina
5 månader sedan

Hej! Ser att inlägget undan med brookies är lösenordsskyddat. Vill minnas att du haft sådana tidigare. Skulle du vilja förklara hur dessa fungerar, skall man prenumerera någonstans för att få tillgång till dem eller hur fungerar det?

Anonym
Anonym
5 månader sedan

Denna måste jag prova. Låter faktiskt gott fastän det är lite otippade smakkombon. Men en fråga. Mangopuren? Vad använder du för någon och vart finns det att köpa.

Annika
Annika
3 månader sedan

Kan man göra på hallon istället? Vad tror du?

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x