Crème brûlée

140 röster
creme brulee
Klassisk crème brûlée är en god, len vaniljdessert med krämig vaniljfyllning och knäckig yta. Det är ett enkelt recept med äggulor, grädde och strösocker som bränns av med en brännare och som imponerar på alla fikagäster!

Klassiska efterrätter är så underskattade! I dagens sociala medier handlar det väldigt ofta om att komma på nya idéer på bakverk och det älskar jag men ibland är det trevligt att gå tillbaka till klassiska bakverk och efterrätter. En riktig favorit bland klassikerna är Crème brûlée som har sitt ursprung i Frankrike. Den är så god i all sin enkelhet. Fransmännen vet verkligen hur man imponerar!

Den här efterrätten består av basingredienserna socker, ägg, mjölk, vanilj och grädde. Den görs i portionsformar och är helt enkelt en luftig, lätt och krämig vaniljkräm toppad med en krispig sockeryta. Ni bara måste prova!

Receptet ger 4 stora portioner eller 8 små. En steg för steg-video på hur man gör Crème brûlée hittar ni på min instagram @camillahamid

Ingredienser:

1 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3% fett

7 äggulor

1,5 dl strösocker

0,5 dl rörsocker strö

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar crème brûlée

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  6. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  7. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  8. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  9. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
  10. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.

TIPS!

  • Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

62 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eloise Reyes
Eloise Reyes
3 år sedan

Hej! Receptet verkar fantastiskt! Jag tänkte försöka mig på det här receptet på nyår. Vet du hur jag kan använda istället för grädde och mjölk? En i sällskapet är nämligen allergisk mot mjölkprotein.

Shirin
Shirin
2 år sedan

Hej. Får det att använda grillfunktionen på ugnen istället för brännare?

Henrietta
Henrietta
2 år sedan

Hej, ska det vara varmt eller kallt vatten på plåten runt portionsformarna?

Nybakat
Nybakat
2 år sedan

Hej! Tack för superbra recept. Är det samma grader (150) och gräddning (40-50 min) på en varmluftsugn? Såg att vattenbadet inte behövs, men funderar på det andra som sagt. Tack för svar! 😊

Helena
Helena
2 år sedan

Hej! Funkar det lika bra att byta ut vaniljstången mot vanilj exract? Hur mycket i så fall?

Camilla
Camilla
2 år sedan

Går det på något sätt utan brännare? 😩

Maria
Maria
2 år sedan

Hur kan jag göra om jag inte har ngn brännare ? Kan man använda sån tändare med långt handtag om du förstår vilka jag menar ?

Helena
Helena
2 år sedan

Vilken brännare rekommenderar du? Vad ska man tänka på vid köp av en?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
2 år sedan

Hej! Tänkte testa detta till nyår men undrar om man kan använda vaniljsocker istället för vaniljstång? Vaniljstång är ju dyrt…🌝🥰🙃

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Tack!! Ska bli så kul att testa, dina recept blir alltid så goda🥰

Niklas
Niklas
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Hej, hur mycket vaniljsocker ska man typ ta?😊

Johanna
Johanna
Svara på  Linnéa Ericson
2 år sedan

Hej! Hur mycket vaniljsocker istället för vaniljstång skulle funka ?

Veronika
Veronika
2 år sedan

Var kan jag köpa formarna?

Gabriella
Gabriella
2 år sedan

Hej! ☺️
Hur många cm är formarna i höjden? Står att dina är cirka 8 cm i diameter.
Vilka formar blir creme buleen bäst i ?
Går det bra med formar från Ica som är 9×5 cm?

Last edited 2 år sedan by Gabriella
Ellinor Helleblad Nymo
Ellinor Helleblad Nymo
2 år sedan

Hej! Ska absolut prova på detta till nyår! 🤩 du undrade hur man kunde fylla plåten med vatten på ett smidigt sätt, satt å funderade på de, tänkte om en vattenkanna skulle funka? 😄😘

Elin
Elin
2 år sedan

Kan man använda vaniljpulver istället för stång? Är helt slut på vaniljstångar på de två affärer vi har här i staden 🙁
Hur mycket i så fall? 🙂

Last edited 2 år sedan by Elin
Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
2 år sedan

Hej igen! Tänkte bara fråga om man kan göra dom en dag innan servering? Hade varit kul att baka tillsammans med dig på livebaket imorgon. Tills vilken punkt kan jag isåfall göra dom och var ska de förvaras?🥰☺️❤️

Alice Wiig
Alice Wiig
Svara på  Linnéa Ericson
2 år sedan

På punkt nummer 9 nämner hon att det går bra att förvara dem i kylskåpet några dagar, bara du bränner dem innan serveringen.

Evelina
Evelina
2 år sedan

Hej! Undrar bara vad man skulle ha rörsockret till🙃PS. Älskar dina recept och videos!

Bakade
Bakade
Svara på  Evelina
3 månader sedan

kolla på steg 10 ” Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta”

Jag använde bara vanlig strösocker och det funkade lika bra 👍🏼

Emelie
2 år sedan

Min creme brule har varit inne i 50 min men är fortfarande vattnig. Hur länge kan den vara inne?

Emma
Emma
2 år sedan

Gör receptet just nu, de vill inte stelna. Har gjort precis som du skrev. Men den vill inte. Den har stått inne i snart 2h utan att något händer

Ida
Ida
2 år sedan

Insåg på nyårsafton att vår brännare är helt värdelös! Hittar inte länken du nämner i filmen, tar gärna tips på bra brännare! Tack för alla grymma recept o tips!

Ida
Ida
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Lysande! Stort tack!

Karolina
Karolina
2 år sedan

Hej! Stort tack för en bra film med instruktioner och recept! Ska försöka mig på detta i nästa vecka. En snabb fråga bara. I receptet står det rörsocker men i filmen säger du att rörsocker har lite för stora korn… Vilket är bäst att använda sig av när en ska bränna? Vanligt strösocker eller rörsocker? Stort tack på förhand!

Annica Dyberg
Annica Dyberg
2 år sedan

Gjorde denna till nyår och den var så drömmigt god. Tack vare dig vågade jag äntligen prova att göra denna favorit…och jag kommer göra den igen🤩

trackback
2 år sedan

[…] på det här. Eller så slänger du ihop den själv och bjuder du dig och en kär vän på det. Camilla Hamid har ett bra recept som vi länkar till här. Japp, vi har testat det […]

Victoria
Victoria
1 år sedan

Hej! Hur länge är hållbarheten på créme brûlée? Har lagat denna efterrätt många gånger och den är magisk 🙌🏼👩🏻‍🍳

Anton Ottersten
Anton Ottersten
1 år sedan

Hejhej! När man skall koka mjölk och grädde, skall det blandas då eller skall ingredienserna bara läggas i?

Tyra
Tyra
1 år sedan

Hej Camilla är créme brulée glutenfritt?

Carro
Carro
1 år sedan

Hej jag har en fråga det var så här att min mormor och morfar gjorde det efter ett recept på en sådan höe brännare men min mormor sa att den var lite annorlunda, jag tror att det var för att kanske receptet var kanske fel, det ståd 5dl mjölk tror jag och bara 3dl grädde tror jag eller så var det mer mjölk. Kan inte det ha sabbat det?

Frida Järnmark
Frida Järnmark
1 år sedan

I receptet står det att man ska bränna av med rörsocker, men i videon nämner du att det kan vara för grovkornigt 😅 går det att köra med rörsocker enligt recept, eller ska man köra med vanligt strösocker som du gör i videon? ☺️

Kicki
Kicki
1 år sedan

Magiskt gott! Har gjort detta flera gånger enligt recept. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Agnes
Agnes
1 år sedan

Hej Camilla! Jag har gjort denna drömmigt goda creme brûlée en gång innan och den blev jättegod! Men jag har en fråga, hur ska jag göra för att vaniljkorna inte ska lägga sig i båten bara? Jag har precis köpt nya porttionsformar och skulle vilja testa på nytt. Ps du är min största förebild, jag är en flitig poddlyssnare och längtar tills du lägger upp något nytt på youtube. Du är anledningen till att jag älskar att baka och laga mat! Som den trettonåriga tjej jag är så älskar jag dig❤️

Linus Blom
7 månader sedan

Hej Camilla! Om man inte har en så bra fungerande brännare vilket socker skulle du rekommendera att använda då?

Emelie Lindgren
Emelie Lindgren
5 månader sedan

Hej, jag hade bara 6 formar och fick en del smet över, vad gör jag med resten?

Ulla Söder
Ulla Söder
2 månader sedan

Hej Camilla! Gjort allt fram till bränningen imorgon på nyårsafton. Spännande…
info från Wikipedia: t en fransk dessert, noterad för första gången 1691 av François Massialot,

Gabriella Eriksson Cabrera
Gabriella Eriksson Cabrera
2 månader sedan

Ska bjuda på denna underbara efterrätt imorgon. Sitter nu med en vaniljdoftande smet utan portionsformar i en stuga på landet 🙈 går det att göra i en stor ugnsform istället? Inte på något sätt lika trevligt men vill ju inte gärna vara utan efterrätt! 😂

62
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x