Crème brûlée

66 röster
creme brulee
Klassisk crème brûlée är en god, len vaniljdessert med krämig vaniljfyllning och knäckig yta. Det är ett enkelt recept med äggulor, grädde och strösocker som bränns av med en brännare och som imponerar på alla fikagäster!

Klassiska efterrätter är så underskattade! I dagens sociala medier handlar det väldigt ofta om att komma på nya idéer på bakverk och det älskar jag men ibland är det trevligt att gå tillbaka till klassiska bakverk och efterrätter. En riktig favorit bland klassikerna är Crème brûlée som har sitt ursprung i Frankrike. Den är så god i all sin enkelhet. Fransmännen vet verkligen hur man imponerar!

Den här efterrätten består av basingredienserna socker, ägg, mjölk, vanilj och grädde. Den görs i portionsformar och är helt enkelt en luftig, lätt och krämig vaniljkräm toppad med en krispig sockeryta. Ni bara måste prova!

Receptet ger 4 stora portioner eller 8 små. En steg för steg-video på hur man gör Crème brûlée hittar ni på min instagram @camillahamid

Ingredienser:

1 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3% fett

7 äggulor

1,5 dl strösocker

0,5 dl rörsocker strö

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar crème brûlée

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  6. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  7. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  8. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  9. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
  10. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.

TIPS!

  • Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.

Prenumerera
Notis om
guest
37 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eloise Reyes
Eloise Reyes
1 år sedan

Hej! Receptet verkar fantastiskt! Jag tänkte försöka mig på det här receptet på nyår. Vet du hur jag kan använda istället för grädde och mjölk? En i sällskapet är nämligen allergisk mot mjölkprotein.

Shirin
Shirin
10 månader sedan

Hej. Får det att använda grillfunktionen på ugnen istället för brännare?

Henrietta
Henrietta
9 månader sedan

Hej, ska det vara varmt eller kallt vatten på plåten runt portionsformarna?

Nybakat
Nybakat
8 månader sedan

Hej! Tack för superbra recept. Är det samma grader (150) och gräddning (40-50 min) på en varmluftsugn? Såg att vattenbadet inte behövs, men funderar på det andra som sagt. Tack för svar! 😊

Maria
Maria
7 månader sedan

Hur kan jag göra om jag inte har ngn brännare ? Kan man använda sån tändare med långt handtag om du förstår vilka jag menar ?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
6 månader sedan

Hej! Tänkte testa detta till nyår men undrar om man kan använda vaniljsocker istället för vaniljstång? Vaniljstång är ju dyrt…🌝🥰🙃

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Tack!! Ska bli så kul att testa, dina recept blir alltid så goda🥰

Niklas
Niklas
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Hej, hur mycket vaniljsocker ska man typ ta?😊

Johanna
Johanna
Svara på  Linnéa Ericson
6 månader sedan

Hej! Hur mycket vaniljsocker istället för vaniljstång skulle funka ?

Veronika
Veronika
6 månader sedan

Var kan jag köpa formarna?

Ellinor Helleblad Nymo
Ellinor Helleblad Nymo
6 månader sedan

Hej! Ska absolut prova på detta till nyår! 🤩 du undrade hur man kunde fylla plåten med vatten på ett smidigt sätt, satt å funderade på de, tänkte om en vattenkanna skulle funka? 😄😘

Elin
Elin
6 månader sedan

Kan man använda vaniljpulver istället för stång? Är helt slut på vaniljstångar på de två affärer vi har här i staden 🙁
Hur mycket i så fall? 🙂

Last edited 6 månader sedan by Elin
Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
6 månader sedan

Hej igen! Tänkte bara fråga om man kan göra dom en dag innan servering? Hade varit kul att baka tillsammans med dig på livebaket imorgon. Tills vilken punkt kan jag isåfall göra dom och var ska de förvaras?🥰☺️❤️

Alice Wiig
Alice Wiig
Svara på  Linnéa Ericson
6 månader sedan

På punkt nummer 9 nämner hon att det går bra att förvara dem i kylskåpet några dagar, bara du bränner dem innan serveringen.

Emelie
6 månader sedan

Min creme brule har varit inne i 50 min men är fortfarande vattnig. Hur länge kan den vara inne?

Emma
Emma
6 månader sedan

Gör receptet just nu, de vill inte stelna. Har gjort precis som du skrev. Men den vill inte. Den har stått inne i snart 2h utan att något händer

Ida
Ida
6 månader sedan

Insåg på nyårsafton att vår brännare är helt värdelös! Hittar inte länken du nämner i filmen, tar gärna tips på bra brännare! Tack för alla grymma recept o tips!

Ida
Ida
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Lysande! Stort tack!

Annica Dyberg
Annica Dyberg
6 månader sedan

Gjorde denna till nyår och den var så drömmigt god. Tack vare dig vågade jag äntligen prova att göra denna favorit…och jag kommer göra den igen🤩

trackback
4 månader sedan

[…] på det här. Eller så slänger du ihop den själv och bjuder du dig och en kär vän på det. Camilla Hamid har ett bra recept som vi länkar till här. Japp, vi har testat det […]

Victoria
Victoria
1 månad sedan

Hej! Hur länge är hållbarheten på créme brûlée? Har lagat denna efterrätt många gånger och den är magisk 🙌🏼👩🏻‍🍳

37
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x