
Klassiska efterrätter är så underskattade! I dagens sociala medier handlar det väldigt ofta om att komma på nya idéer på bakverk och det älskar jag men ibland är det trevligt att gå tillbaka till klassiska bakverk och efterrätter. En riktig favorit bland klassikerna är Crème brûlée som har sitt ursprung i Frankrike. Den är så god i all sin enkelhet. Fransmännen vet verkligen hur man imponerar!
Den här efterrätten består av basingredienserna socker, ägg, mjölk, vanilj och grädde. Den görs i portionsformar och är helt enkelt en luftig, lätt och krämig vaniljkräm toppad med en krispig sockeryta. Ni bara måste prova!
Receptet ger 4 stora portioner eller 8 små. En steg för steg-video på hur man gör Crème brûlée hittar ni på min instagram @camillahamid
Ingredienser:
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk, 3% fett
7 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl rörsocker strö
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
- Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
- Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
- Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
- Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
- Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
- Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
- Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
TIPS!
- Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.
Hej! Receptet verkar fantastiskt! Jag tänkte försöka mig på det här receptet på nyår. Vet du hur jag kan använda istället för grädde och mjölk? En i sällskapet är nämligen allergisk mot mjölkprotein.
Hejhej! Byt ut mot växtbaserade alternativ men använd bara växtbaserad grädde istället för mjölk och grädde. Samma mängd totalt 🙂
Hej. Får det att använda grillfunktionen på ugnen istället för brännare?
Hejhej! Det går men kan påverka konsistensen negativt 🙁
Hej, ska det vara varmt eller kallt vatten på plåten runt portionsformarna?
Spelar ingen roll 😀
Hej! Tack för superbra recept. Är det samma grader (150) och gräddning (40-50 min) på en varmluftsugn? Såg att vattenbadet inte behövs, men funderar på det andra som sagt. Tack för svar! 😊
Hejhej! Varmluft ca 125 grader 🙂
Hej! Funkar det lika bra att byta ut vaniljstången mot vanilj exract? Hur mycket i så fall?
Går det på något sätt utan brännare? 😩
Hur kan jag göra om jag inte har ngn brännare ? Kan man använda sån tändare med långt handtag om du förstår vilka jag menar ?
Grillfunktion i ugnen, väldigt kort tid. Stå vid ugnen hela tiden och håll koll 🙂
Vilken brännare rekommenderar du? Vad ska man tänka på vid köp av en?
Hej! Tänkte testa detta till nyår men undrar om man kan använda vaniljsocker istället för vaniljstång? Vaniljstång är ju dyrt…🌝🥰🙃
Hejhej! Det kan man absolut göra. Ger inte lika intensiv vaniljsmak men det funkar absolut <3
Tack!! Ska bli så kul att testa, dina recept blir alltid så goda🥰
Hej, hur mycket vaniljsocker ska man typ ta?😊
En vaniljstång motsvarar ca 1-2 tsk ☺️
Hej! Hur mycket vaniljsocker istället för vaniljstång skulle funka ?
1 msk 🙂
Var kan jag köpa formarna?
ICA maxi, lagerhaus, cervera och liknande 🙂
Hej! ☺️
Hur många cm är formarna i höjden? Står att dina är cirka 8 cm i diameter.
Vilka formar blir creme buleen bäst i ?
Går det bra med formar från Ica som är 9×5 cm?
Hej! Ska absolut prova på detta till nyår! 🤩 du undrade hur man kunde fylla plåten med vatten på ett smidigt sätt, satt å funderade på de, tänkte om en vattenkanna skulle funka? 😄😘
Hejhej! Förlåt för sent svar, en kanna låter toppensmidigt!🥰
Kan man använda vaniljpulver istället för stång? Är helt slut på vaniljstångar på de två affärer vi har här i staden 🙁
Hur mycket i så fall? 🙂
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra! Enklast är att följa instruktionerna på förpackningen, generellt brukar en vaniljstånd motsvara en halv tsk vaniljpulver 😊
Hej igen! Tänkte bara fråga om man kan göra dom en dag innan servering? Hade varit kul att baka tillsammans med dig på livebaket imorgon. Tills vilken punkt kan jag isåfall göra dom och var ska de förvaras?🥰☺️❤️
På punkt nummer 9 nämner hon att det går bra att förvara dem i kylskåpet några dagar, bara du bränner dem innan serveringen.
Hej! Undrar bara vad man skulle ha rörsockret till🙃PS. Älskar dina recept och videos!
kolla på steg 10 ” Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta”
Jag använde bara vanlig strösocker och det funkade lika bra 👍🏼
Min creme brule har varit inne i 50 min men är fortfarande vattnig. Hur länge kan den vara inne?
Alla ugnar är olika effektiva så det är bara att ha dem i ugnen tills de blir fasta 🙂
Gör receptet just nu, de vill inte stelna. Har gjort precis som du skrev. Men den vill inte. Den har stått inne i snart 2h utan att något händer
Hade du ganska höga formar? Det brukar ta längre tid då nämligen 🙂
Insåg på nyårsafton att vår brännare är helt värdelös! Hittar inte länken du nämner i filmen, tar gärna tips på bra brännare! Tack för alla grymma recept o tips!
Såg en bra på ICA maxi häromdagen 😀
Lysande! Stort tack!
Hej! Stort tack för en bra film med instruktioner och recept! Ska försöka mig på detta i nästa vecka. En snabb fråga bara. I receptet står det rörsocker men i filmen säger du att rörsocker har lite för stora korn… Vilket är bäst att använda sig av när en ska bränna? Vanligt strösocker eller rörsocker? Stort tack på förhand!
Gjorde denna till nyår och den var så drömmigt god. Tack vare dig vågade jag äntligen prova att göra denna favorit…och jag kommer göra den igen🤩
Åh hej! Förlåt för sent svar, gud vad glad jag blir! 🥰
[…] på det här. Eller så slänger du ihop den själv och bjuder du dig och en kär vän på det. Camilla Hamid har ett bra recept som vi länkar till här. Japp, vi har testat det […]
Hej! Hur länge är hållbarheten på créme brûlée? Har lagat denna efterrätt många gånger och den är magisk 🙌🏼👩🏻🍳
Hejhej! Utan det brända sockret på så håller den sig i kylen i minst 4 dagar 🙂
Hejhej! När man skall koka mjölk och grädde, skall det blandas då eller skall ingredienserna bara läggas i?
Hejhej! Det behöver blandas till en jämn smet ☺️
Hej Camilla är créme brulée glutenfritt?
Hejhej! Ja ❤️
Hej jag har en fråga det var så här att min mormor och morfar gjorde det efter ett recept på en sådan höe brännare men min mormor sa att den var lite annorlunda, jag tror att det var för att kanske receptet var kanske fel, det ståd 5dl mjölk tror jag och bara 3dl grädde tror jag eller så var det mer mjölk. Kan inte det ha sabbat det?
Hejhej! Jag hänger inte riktigt med på din fråga. Har du möjlighet att omformulera den? ❤️
I receptet står det att man ska bränna av med rörsocker, men i videon nämner du att det kan vara för grovkornigt 😅 går det att köra med rörsocker enligt recept, eller ska man köra med vanligt strösocker som du gör i videon? ☺️
Båda sockersorterna fungerar! Det grovkorniga rörsockret ger en mindre supersöt smak men är svårare att få att smälta helt och hållet medan strösockret funkar att bränna av även med den minst fungerande brännaren haha ❤️
Magiskt gott! Har gjort detta flera gånger enligt recept. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Hej Camilla! Jag har gjort denna drömmigt goda creme brûlée en gång innan och den blev jättegod! Men jag har en fråga, hur ska jag göra för att vaniljkorna inte ska lägga sig i båten bara? Jag har precis köpt nya porttionsformar och skulle vilja testa på nytt. Ps du är min största förebild, jag är en flitig poddlyssnare och längtar tills du lägger upp något nytt på youtube. Du är anledningen till att jag älskar att baka och laga mat! Som den trettonåriga tjej jag är så älskar jag dig❤️
Hej Camilla! Om man inte har en så bra fungerande brännare vilket socker skulle du rekommendera att använda då?
Hejhej, kör på som vanligt med receptet och bränn av sockret försiktigt längst upp i ugnen på hög värme ☺️
Hej, jag hade bara 6 formar och fick en del smet över, vad gör jag med resten?
Hejhej, det går bra att baka av och frysa in, för att sedan bränna av dem efter upptining och innan servering ☺️
Hej Camilla! Gjort allt fram till bränningen imorgon på nyårsafton. Spännande…
info från Wikipedia: t en fransk dessert, noterad för första gången 1691 av François Massialot,
Hoppas att det smakade 😍
Ska bjuda på denna underbara efterrätt imorgon. Sitter nu med en vaniljdoftande smet utan portionsformar i en stuga på landet 🙈 går det att göra i en stor ugnsform istället? Inte på något sätt lika trevligt men vill ju inte gärna vara utan efterrätt! 😂
Oj! 😅 Hur löste du det? Hoppas att det smakade ❤️ Det går, men som du säger, kanske inte lika trevligt 😅