Citrondröm

Ni är många som efterfrågat en syrlig version av min koladröm och här har ni den! Också den en dessert i glas bestående av knaprigt havresmul, frisk färskostkräm, syrlig lemon curd och fluffig maräng. Så gott och så vackert att servera.

Är så lycklig över att jag har dessa godingar i mitt kylskåp. Har skrivit mitt namn på alla tre glasen så att alla här hemma ska vara införstådda med vem de tillhör haha. Någon mer som paxar grejer i kylskåpet?

Receptet ger 3 stora portioner eller 6 små. Både havresmul och lemon curd kan förberedas flera dagar innan servering. Förvara lemon curden i lufttät burk i kylskåpet och havresmulet i en lufttät burk i rumstemperatur.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citrondröm

Portioner: 3

Ingredienser

Ingredienser (lemon curd):
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Ingredienser (havresmul):
50 g smör, rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (färskostkräm):
300 g färskost
2 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör efterrätten glutenfri genom att ersätta mjölet i havresmulet med 2 dl glutenfri mjölmix av valfri sort och 0,5 msk pofiber.

Dela receptet

Portioner: 3st

Ingredienser

Ingredienser (lemon curd):
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Ingredienser (havresmul):
50 g smör, rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (färskostkräm):
300 g färskost
2 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör efterrätten glutenfri genom att ersätta mjölet i havresmulet med 2 dl glutenfri mjölmix av valfri sort och 0,5 msk pofiber.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra lemon curden. Den behöver lite tid på sig för att svalna och stelna. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Under tiden kan du göra havresmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.
  7. Dags att göra färskostkrämen! Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner florsockret (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. Ställ glasen i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa med elvisp.
  10. Ställ en liten kastrull med vatten på spisen. När vattnet börjar sjuda ställer du bunken på kastrullöppningen och sänker värmen till medel. Fortsätt röra om i marängen för hand med ballongvisp tills sockerkristallerna smält.
  11. Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills undersidan på bunken svalnat.
  12. Spritsa marängen generöst i glaset och bränn av den om du vill med gasbrännare. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra lemon curden. Den behöver lite tid på sig för att svalna och stelna. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Under tiden kan du göra havresmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.
  7. Dags att göra färskostkrämen! Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner florsockret (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. Ställ glasen i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa med elvisp.
  10. Ställ en liten kastrull med vatten på spisen. När vattnet börjar sjuda ställer du bunken på kastrullöppningen och sänker värmen till medel. Fortsätt röra om i marängen för hand med ballongvisp tills sockerkristallerna smält.
  11. Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills undersidan på bunken svalnat.
  12. Spritsa marängen generöst i glaset och bränn av den om du vill med gasbrännare. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] åren har jag tagit fram recept på många olika dessertdrömmar i glas. Bland annat koladröm och citrondröm, så det var bara på tiden att det blev en jordgubbsvariant. Det vill säga jordgubbsdröm. Men […]

Marianne
Marianne
2 years ago

Gjorde denna till nyårsafton, så god och syrlig! Jag gjorde dock dubbel sats smul då vi serverade den i lite större glas och köpte färdig lemoncurd som jag vispade upp lite med elvisp. Så om man inte vill göra alla moment funkar det toppen att köra färdig lemoncurd.

Tips!

  • Gör efterrätten glutenfri genom att ersätta mjölet i havresmulet med 2 dl glutenfri mjölmix av valfri sort och 0,5 msk pofiber.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?