
Sugen på en drömgod och enkel dessert i glas med jordgubb? Då är min jordgubbsdröm du söker. Härliga lager som varvar varandra bestående av kolasmul, vit chokladfluff och såklart massor med jordgubbar. Den ultimata efterrätten med jordgubbar att servera när inspirationen tryter och du vill servera något gott som går hem hos de allra flesta.

Genom åren har jag tagit fram recept på många olika dessertdrömmar i glas. Bland annat koladröm och citrondröm, så det var bara på tiden att det blev en jordgubbsvariant. Det vill säga jordgubbsdröm. Men inte nog med att denna har jordgubbssmak så består den också av ett helt annat smul och fyllning.
Kolasmulet är TO DIE for och är helt enkelt kolasnittar som smulats. Det vita chokladfluffet består av endast vispgrädde och vit choklad. Ja, ni hör ju själva. Enkla smaker, enkel bakning med både smakar och ser fantastiskt ut!
Receptet ger 6 portioner/glas med jordgubbsdröm.
Vit chokladfluff:
300 g vit choklad
4,5 dl vispgrädde
Kolasmul:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Dekoration:
500 g jordgubbar
citronmeliss att dekorera med
Gör såhär:
- Börja med att göra vit chokladfluff. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält försiktigt ihop på låg värme under omrörning tills det blir en jämn smet. Häll upp i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylskåpet i minst 4h.
- Under tiden kan du göra kolasmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
- Dela degen i två delar, rulla ut till längder och lägg dem på plåten med generöst mellan dem. (Detta kan tyckas vara ett onödigt steg eftersom att vi ändå bara ska smula ihop kakorna sen men eftersom gräddning och konsistens påverkas över hur tjock eller tunn en deg är så är detta det lättaste sättet att få till den knapriga och ändå segmjuka konsistensen).
- Platta till längderna lite grann med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt längderna svalna innan du smular upp dem med händerna.
- Skär bort bladen på jordgubbarna och skär dem i mindre bitar (jag skar varje jorgubbe 12 små bitar).
- Sedan är det bara att vispa upp det vita chokladfluffet med elvisp och montera ihop efterrätten. Lägg ett lager smul i botten på varje glas, sedan vit chokladfluff och sedan jordgubbsbitar. Gör detta två gånger. Avsluta med att dekorera med citronmeliss.
- Serveras direkt eller förvaras i kylskåp men detta är annars en dessert som helst ska serveras inom några timmar efter det att den monterats ihop för att jordgubbarna ska se fina och fräscha ut.
TIPS!
- Gör glutenfri jordgubbsdröm genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Hej,undrar bara kan man använda vilka bär som helst? Funkar det med frysta bär också?
Ps: du är sååå duktig! 💕
Hej bästa! Ja det kan du, även frysta och tinade funkar bra. Kram!
Super👍, tack för snabb svar! Håller på med den just nu…..
Tack för det fina receptet, bästa Camilla 😍😍
Kan man låta choklad och gräddblandningen stå över natten, alltså innan den vispas till fluff. Tänkte förbereda så mkt som möjligt dagen innan😆
Absolut 🥰
Halloj, ser så gott ut! Kan man göra kolasmulet i förväg ( ngt dagar innan) och i så fall ska det smulas i förväg el när man monterar?
Hejhej! Det funkar utmärkt, bara att förvara i en lufttät burk i rumstemperatur (förutsatt att du gräddat den, annars är det kylen som gäller) 🙂
Skall smöret smältas?
Hejhej, nej rumstempererat 🥰
Kan man använda mörk choklad
Det kan man om man vill! 🤩