
Jag tror att jag är beroende av churros! Oavsett vad: tid eller väder så har jag ställt mig och friterat churros minst 4 gånger den senaste månaden. Genomkrispiga, frasiga härligheter som bara smälter i munnen och som passar för alla tillfällen. Den här gången gjorde jag dem med en liten twist som inte innebär så mycket extra ansträngning men som lyfter churros till nästa nivå. Nämligen massor av rivet citronskal i sockret som du rullar dina churros i. Det kanske inte verkar mycket för världen men det gör skillnad!

Receptet ger 4 generösa portioner churros med citronsocker.
Ingredienser:
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk strösocker
2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
neutral olja att fritera i (minst 1 liter): mat-, solros- eller rapsolja.
1 dl strösocker
fint rivet skal från 6 citroner

Gör såhär:
- Ha i vatten, smör, strösocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
- Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
- Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning tills du får en jämn, tjock, trögflytande degsmet.
- Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
- Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
- Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av fint rivet citronskal och strösocker.
- Servera dem direkt och njut!
TIPS!
- Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
- Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Asså får man svära? Aja jag gör d ändå! Så jääävla goda! Hur fan kom du på d här?! Fy fan vad du är grym! Älskar dig och din och Emmas podd!
Jag ska bjuda två vänner på middag ikväll, självklart med något sött efteråt. Det hade varit kul att bjuda på Churros. Kan jag byta ut äggen mot något annat, som är veganskt? 💓🤗
Hejhej, hoppas att ni hade en fin middag! Ursäkta sent svar, jag har tyvärr inte testat ersätta ägget mot annat i detta recept. ❤️