Churros med citronsocker

14 röster
churros med citronsocker
Härligt krispiga churros rullade i syrligt citronsocker.

Jag tror att jag är beroende av churros! Oavsett vad: tid eller väder så har jag ställt mig och friterat churros minst 4 gånger den senaste månaden. Genomkrispiga, frasiga härligheter som bara smälter i munnen och som passar för alla tillfällen. Den här gången gjorde jag dem med en liten twist som inte innebär så mycket extra ansträngning men som lyfter churros till nästa nivå. Nämligen massor av rivet citronskal i sockret som du rullar dina churros i. Det kanske inte verkar mycket för världen men det gör skillnad!

churros

Receptet ger 4 generösa portioner churros med citronsocker.

Ingredienser:

3 dl vatten

2 msk smör

2 msk strösocker

2 krm salt

2,5 dl vetemjöl

2 ägg

neutral olja att fritera i (minst 1 liter): mat-, solros- eller rapsolja.

1 dl strösocker

fint rivet skal från 6 citroner

Steg för steg – bilder på hur man gör churros med citronsocker.
I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar klassiska churros. Principen är densamma men mängden ingredienser är lite annorlunda i detta recept.

Gör såhär:

  1. Ha i vatten, smör, strösocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning tills du får en jämn, tjock, trögflytande degsmet.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
  5. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  6. Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av fint rivet citronskal och strösocker.
  7. Servera dem direkt och njut!

TIPS!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cornelia
Cornelia
8 dagar sedan

Asså får man svära? Aja jag gör d ändå! Så jääävla goda! Hur fan kom du på d här?! Fy fan vad du är grym! Älskar dig och din och Emmas podd!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x