Chokladmoussetårta med kokosmaräng

I helgen överraskade jag min mamma med den här goda moussetårtan. Supergod kokosmarängbotten med härligt tuggmotstånd från kokosflingorna, fluffig och len chokladmousse toppad med massa gottis. Jordgubbspannacotta, chokladkulor, färska jordgubbar, guldströssel, chokladströssel! Bara det bästa till mamma, ellerhur?

Den här tårtan är väldigt enkel att göra och är perfekt om man vill bjuda på något festligt när tiden är knapp. Jag har varit jättesjuk enda sedan i helgen och hade egentligen ingen ork att ställa mig och baka men jag och mina syskon hade planerat detta sen lång tid tillbaka och jag ville så gärna baka till mamma. Och den här tårtan är resultatet!: En snabbtårta som ser superfestlig ut men som inte kräver så mycket mer än att stå i kylskåpet för att stelna.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladmoussetårta med kokosmaräng

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (kokosmarängbotten):
4 stora äggvitor
2 msk strösocker
1,5 dl florsocker
3,5 dl kokosflingor

Ingredienser (mousse):
200 g mörk choklad
4 stora äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbspannacotta):
150 g frysta hallon
saft från en citron
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
färska jordgubbar, chokladkulor, choklad- och guldströssel till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (kokosmarängbotten):
4 stora äggvitor
2 msk strösocker
1,5 dl florsocker
3,5 dl kokosflingor

Ingredienser (mousse):
200 g mörk choklad
4 stora äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbspannacotta):
150 g frysta hallon
saft från en citron
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
färska jordgubbar, chokladkulor, choklad- och guldströssel till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke.
  3. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt florsocker och kokosflingor och vänd försiktigt samman alltsammans till en jämn smet.a
  5. Täck formen med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  6. Grädda din kokosbotten i mitten av ugnen tills den blir gyllenbrun, efter ca 20 minuter.
  7. Låt kokosmarängbotten svalna helt innan du gör chokladmousselagret.
  8. Mousse: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa upp grädden.
  11. Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om till en jämn smet innan du vänder ner hela chokladsmeten till vispgrädden. Vispa till en jämn smet.
  12. Häll över moussen i springformen, över kokosbotten och låt tårtan vila i kyl tills den stelnat, ca 4 timmar.
  13. Jordgubbspannacotta: Koka upp jordgubbarna i en kastrull tillsammans med citronsaften tills jordgubbarna lösts upp till ett mos.
  14. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  15. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i jordgubbsmos och strösocker.
  16. Koka jordgubbspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  17. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  18. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över chokladmousselagret.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke.
  3. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt florsocker och kokosflingor och vänd försiktigt samman alltsammans till en jämn smet.a
  5. Täck formen med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  6. Grädda din kokosbotten i mitten av ugnen tills den blir gyllenbrun, efter ca 20 minuter.
  7. Låt kokosmarängbotten svalna helt innan du gör chokladmousselagret.
  8. Mousse: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa upp grädden.
  11. Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om till en jämn smet innan du vänder ner hela chokladsmeten till vispgrädden. Vispa till en jämn smet.
  12. Häll över moussen i springformen, över kokosbotten och låt tårtan vila i kyl tills den stelnat, ca 4 timmar.
  13. Jordgubbspannacotta: Koka upp jordgubbarna i en kastrull tillsammans med citronsaften tills jordgubbarna lösts upp till ett mos.
  14. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  15. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i jordgubbsmos och strösocker.
  16. Koka jordgubbspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  17. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  18. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över chokladmousselagret.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophie
3 years ago

Hej, denna ser så god ut!
Har du något tips om man inte kan ha ägg i moussen? Har du något recept på det?

Sophie
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack 😀

linda
linda
2 years ago

Sååå god denna ser ut! Går den att göra vegansk? Tänker använda vegansk grädde samt ditt recept på mousse utan ägg – men hur kan man göra med botten? Kikärtsspad? Tack för svar 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?