Chokladkaka med zucchini

98 röster
chokladkaka med zucchini

En drömmigt saftig och god chokladkaka med len frosting som bakas med zucchini. Det är tack vare zucchinin som kakan blir sådär saftig att den bara smälter i munnen.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×25 cm eller en springform med diameter på 23 cm och ger en chokladkaka med zucchini på 12-15 bitar.

Chokladkaka:

200 g riven och avrunnen zucchini (ca 1 medelstor zucchini)

2 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk espressopulver 

1 msk vaniljsocker 

1 krm salt

1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

1 dl strösocker 

1 dl brunt farinsocker

2 st ägg

0,5 dl creme fraiche 

Chokladglasyr:

300 g mörk choklad

1 dl socker

1 dl vispgrädde 

100 g smör

Flingsalt 

Gör såhär:

  1. Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skölj zucchinin och skär av ändarna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Krama ur saften och låt sedan den rivna zucchinin ligga rinna av i en sil. 
  3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till bunken med socker och rör om mellan varje ägg.
  6. Ha sedan ner creme fraiche och riven zucchini och rör om till en jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  10. Chokladglasyr: Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna har smält.
  11. Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
  12. Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
  13. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.
  14. Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du skär upp den i rutor.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vivi
Vivi
1 månad sedan

Enkel fråga hur mycket mjöl ska det vara?

Sara
Sara
1 månad sedan

Hur mycket vetemjöl ska det vara, såg att du missat att skriva dit det? 😊

Charlotte
Charlotte
1 månad sedan

Ser supergod ut! 😍 Kan man använda något annat än espressopulver?

Marita
Marita
1 månad sedan

I receptet fattas hur mkt mjöl man ska ha i.

Zandra
Zandra
1 månad sedan

Har du tips på hur jag kan göra den äggfri?🙏

Carina Johansson
Carina Johansson
1 månad sedan

Hej Camilla ! Jag ser inte i receptet hur mycket vetemjöl det ska vara.

Camilla
Camilla
1 månad sedan

Hej älskar din bakning!! Helt fantastiskt ❤️ Undrar om jag är blind men hittar inte hur mycket vetemjöl det ska vara i 🫣🤣

Veronica Bengtsson
Veronica Bengtsson
1 månad sedan

Finns inget vetemjöl i beskrivningen men i hur man gör ??

Bea
Bea
1 månad sedan

Hej Camilla , om man vill göra den vegansk , hur gör jag då?☺️

Besa
Besa
1 månad sedan

Om man vill göra den glutenfri? Hur mycket glutenfri mjöl ska man ha då?

Caroline
Caroline
24 dagar sedan

Hur förvara du dina kakor som har glasyr? När man inte kan stapla dem på varandra. Har du någon smart låda?

Claudia Orosco Lindström
Claudia Orosco Lindström
11 dagar sedan

Magiskt god choklad brownie! Saftig och bra balans på smakerna. Alla som smakat den älskar den! God och saftig även efter par dagar i kylen.

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x