Chokladkaka med zucchini

En drömmigt saftig och god chokladkaka med len frosting som bakas med zucchini. Det är tack vare zucchinin som kakan blir sådär saftig att den bara smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

chokladkaka med zucchini

Chokladkaka med zucchini

Portioner: 12-15

Ingredienser

Chokladkaka:
200 g riven och avrunnen zucchini (ca 1 medelstor zucchini)
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk espressopulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 st ägg
0,5 dl creme fraiche

Chokladglasyr:
300 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör
Flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12-15st

Ingredienser

Chokladkaka:
200 g riven och avrunnen zucchini (ca 1 medelstor zucchini)
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk espressopulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 st ägg
0,5 dl creme fraiche

Chokladglasyr:
300 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör
Flingsalt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×25 cm eller en springform med diameter på 23 cm och ger en chokladkaka med zucchini på 12-15bitar

  1. Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skölj zucchinin och skär av ändarna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Krama ur saften och låt sedan den rivna zucchinin ligga rinna av i en sil.
  3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till bunken med socker och rör om mellan varje ägg.
  6. Ha sedan ner creme fraiche och riven zucchini och rör om till en jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  10. Chokladglasyr: Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna har smält.
  11. Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
  12. Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
  13. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.
  14. Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du skär upp den i rutor.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×25 cm eller en springform med diameter på 23 cm och ger en chokladkaka med zucchini på 12-15bitar

  1. Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skölj zucchinin och skär av ändarna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Krama ur saften och låt sedan den rivna zucchinin ligga rinna av i en sil.
  3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till bunken med socker och rör om mellan varje ägg.
  6. Ha sedan ner creme fraiche och riven zucchini och rör om till en jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  10. Chokladglasyr: Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna har smält.
  11. Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
  12. Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
  13. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.
  14. Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du skär upp den i rutor.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.5 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vivi
Vivi
1 year ago

Enkel fråga hur mycket mjöl ska det vara?

Sara
Sara
1 year ago

Hur mycket vetemjöl ska det vara, såg att du missat att skriva dit det? 😊

Charlotte
Charlotte
1 year ago

Ser supergod ut! 😍 Kan man använda något annat än espressopulver?

Marita
Marita
1 year ago

I receptet fattas hur mkt mjöl man ska ha i.

Zandra
Zandra
1 year ago

Har du tips på hur jag kan göra den äggfri?🙏

Carina Johansson
Carina Johansson
1 year ago

Hej Camilla ! Jag ser inte i receptet hur mycket vetemjöl det ska vara.

Camilla
Camilla
1 year ago

Hej älskar din bakning!! Helt fantastiskt ❤️ Undrar om jag är blind men hittar inte hur mycket vetemjöl det ska vara i 🫣🤣

Veronica Bengtsson
Veronica Bengtsson
1 year ago

Finns inget vetemjöl i beskrivningen men i hur man gör ??

Bea
Bea
1 year ago

Hej Camilla , om man vill göra den vegansk , hur gör jag då?☺️

Besa
Besa
1 year ago

Om man vill göra den glutenfri? Hur mycket glutenfri mjöl ska man ha då?

Monica Rundqvist
Monica Rundqvist
6 months ago

Hej
Om jag ska göra kakan glutenfri vad blir bäst att byta ut mjölet till tror du?

Malin
Malin
6 months ago

Går det att använda turkisk yoghurt istället för creme fraiche?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?