
En drömmigt saftig och god chokladkaka med len frosting som bakas med zucchini. Det är tack vare zucchinin som kakan blir sådär saftig att den bara smälter i munnen.


Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×25 cm eller en springform med diameter på 23 cm och ger en chokladkaka med zucchini på 12-15 bitar.
Chokladkaka:
200 g riven och avrunnen zucchini (ca 1 medelstor zucchini)
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk espressopulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 st ägg
0,5 dl creme fraiche
Chokladglasyr:
300 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör
Flingsalt
Gör såhär:
- Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
- Skölj zucchinin och skär av ändarna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Krama ur saften och låt sedan den rivna zucchinin ligga rinna av i en sil.
- Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.
- Tillsätt ett ägg i taget till bunken med socker och rör om mellan varje ägg.
- Ha sedan ner creme fraiche och riven zucchini och rör om till en jämn smet.
- Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
- Chokladglasyr: Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna har smält.
- Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
- Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
- Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.
- Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du skär upp den i rutor.
Enkel fråga hur mycket mjöl ska det vara?
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Hur mycket vetemjöl ska det vara, såg att du missat att skriva dit det? 😊
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Ser supergod ut! 😍 Kan man använda något annat än espressopulver?
Hejhej! Snabbkaffe går också bra 🙂
Hej Camilla. Ett fantastiskt recept🤩
Om man använder snabbkaffe hur gör man då? Det går ju inte att sila och om man blandar ut det med varmt vatten så blir ju smeten lösare. Hur ska man göra?
I receptet fattas hur mkt mjöl man ska ha i.
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Har du tips på hur jag kan göra den äggfri?🙏
Byt ut ägget mot 2-3 msk mjölk 😍
Hej Camilla ! Jag ser inte i receptet hur mycket vetemjöl det ska vara.
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Hej älskar din bakning!! Helt fantastiskt ❤️ Undrar om jag är blind men hittar inte hur mycket vetemjöl det ska vara i 🫣🤣
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Finns inget vetemjöl i beskrivningen men i hur man gör ??
Hejhej! Nu finns vetemjölet med i ingredienslistan ❤️
Hej Camilla , om man vill göra den vegansk , hur gör jag då?☺️
Hejhej, har tyvärr inte hunnit pröva detta än ❤️
Om man vill göra den glutenfri? Hur mycket glutenfri mjöl ska man ha då?
Hejhej! Har tyvärr inte hunnit testa göra den glutenfri än 🥰
Hur förvara du dina kakor som har glasyr? När man inte kan stapla dem på varandra. Har du någon smart låda?
Hejhej! Låt dem stå i kylen så de blir riktigt kalla, sedan kan du stapla dem på varandra med bakplåtspapper/smörgåspapper mellan, i en djup låda! 🥰
Magiskt god choklad brownie! Saftig och bra balans på smakerna. Alla som smakat den älskar den! God och saftig även efter par dagar i kylen.
Åh, tack fina du! Blir så glad att ni gillade den!
Vilken typ av mjöl skulle du rekommendera dom är gluten fritt
Hejhej, har tyvärr inte hunnit baka denna glutenfri ännu ❤️
Hej!
Behöver man ha i nån sorts kaffe i kakan?
Funkar det med bryggkaffe?
Hej, går det att tillsätta apelsin eller något annat för att få lite mer än bara chokladsmak? 🙂
Går fint att riva ner lite apelsinskal 😍
Hej
Kan man baka den glutenfri? Älskar dina recept föresten 😀
Hejhej, tack fina du! Har tyvärr inte prövat ännu 🥰