Chokladbolls drip cake

Hallå! Det är CHOKLADBOLLENS dag imorgon! Ni som vet hur mycket jag älskar att baka med chokladbollssmet…ja, ni förstår nog att det känns som att det är min födelsedag imorgon haha! Skämt åsido, det jag inte har gjort något recept på fram till idag är någon form av chokladbollstårta. Den första jag såg är Linneas chokladbollstårta och sen dess har jag velat testa någon variant på det här.

Det här är alltså min tolkning! Saftiga chokladbottnar, krämig chokladbollsfyllning, len chokladsmörkräm, rinnande choklad och ännu mer chokladbollar! Jag tror att det här är det enda sättet man kan fira morgondagen på. Med en ordentlig chokladbollstårta! Den räcker nog t om att äta både till frukost, lunch, mellanmål och middag. chokladbollsdripcake4

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladbolls drip cake

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (fyllning):
2 dl vispgrädde
200 g mjukt smör
1 dl kakao
3 dl strösocker
6 dl finmalda havregryn
0,5 dl kallt kaffe
3 dl vaniljkräm

Ingredienser (chokladsmörkräm):
150 g mörk choklad
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (dekoration):
100 g mörk choklad
50 g smör
chokladbollar
kokosflingor

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (fyllning):
2 dl vispgrädde
200 g mjukt smör
1 dl kakao
3 dl strösocker
6 dl finmalda havregryn
0,5 dl kallt kaffe
3 dl vaniljkräm

Ingredienser (chokladsmörkräm):
150 g mörk choklad
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (dekoration):
100 g mörk choklad
50 g smör
chokladbollar
kokosflingor

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  10. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
  11. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
  12. Dela tårtbotten i tre och fyll med chokladbollssmeten. Jag använde tårtring för att få ett bra stöd att bygga på höjden. Annars kan du ha fyllningen en stund i kylskåpet tills den är lite fastare innan du fyller dina bottnar med den.
  13. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör chokladsmörkrämen.
  14. Smörkräm:Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
  15. Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
  16. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  17. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  18. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  19. Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
  20. Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.
  21. Dekoration: Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
  22. Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
  23. Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, chokladbollar och kokosflingor.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  10. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
  11. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
  12. Dela tårtbotten i tre och fyll med chokladbollssmeten. Jag använde tårtring för att få ett bra stöd att bygga på höjden. Annars kan du ha fyllningen en stund i kylskåpet tills den är lite fastare innan du fyller dina bottnar med den.
  13. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör chokladsmörkrämen.
  14. Smörkräm:Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
  15. Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
  16. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  17. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  18. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  19. Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
  20. Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.
  21. Dekoration: Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
  22. Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
  23. Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, chokladbollar och kokosflingor.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hilal
Hilal
2 years ago

Hej, jag har en fråga on tårtbotten. Kan man dubbla receptet och sedan baka det i en springform med diameter på ungefär 24cm? Får det plats tror du?

Last edited 2 years ago by Hilal
Patricia
Patricia
2 years ago

Så god! Och perfekt för de som gillar chokladbollar<3

9B159C6C-7EB7-437F-BF58-8A764ACA992A.jpeg
Elin Nordmyr
Elin Nordmyr
1 year ago

Vad för sorts vaniljkräm är det du använder dig av i kokosbollsfyllningen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?