Så här gör du:
- Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
- Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
- Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
- Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
- Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
- Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
- Dela tårtbotten i tre och fyll med chokladbollssmeten. Jag använde tårtring för att få ett bra stöd att bygga på höjden. Annars kan du ha fyllningen en stund i kylskåpet tills den är lite fastare innan du fyller dina bottnar med den.
- Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör chokladsmörkrämen.
- Smörkräm:Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
- Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
- Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
- Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
- Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
- Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
- Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.
- Dekoration: Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
- Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
- Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, chokladbollar och kokosflingor.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej, jag har en fråga on tårtbotten. Kan man dubbla receptet och sedan baka det i en springform med diameter på ungefär 24cm? Får det plats tror du?
Så god! Och perfekt för de som gillar chokladbollar<3
WOW! 😍
Vad för sorts vaniljkräm är det du använder dig av i kokosbollsfyllningen?
Hejhej! Denna 🙂 https://mykitchenstories.se/min-basta-vaniljkram/