Choklad- & kolatårta

För någon månad sedan var jag med för att överraska en kär vän med en babyshower. Som vanligt är jag snabb på att ta på mig fikaansvaret och resultatet blev den här riktigt chokladiga choklad- och kolatårtan. Jag kände knappt resten av gästerna, än mindre visste jag vad de gillar för bakverk, och valde därför att göra en tårta med enkla smaker som de flesta tycker om.

Saftiga chokladbottnar, fluffig chokladmousse, massa kolasås, len chokladsmökräm, rinnande choklad, choklad- och kolamacarons, dubbelnougat. En riktig choklad- och koladröm helt enkelt!

Eftersom att tårtan inte åts förrän på festen så har jag ingen bild på insidan att visa. Men om ni vill se hur saftiga bottnarna är så hittar ni bild på det i receptet på Snickerstårta!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Choklad- & kolatårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (saftiga chokladbottnar):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (fyllning):
300 g mörk choklad
6 stora äggulor
6 dl vispgrädde
ca 2 dl kolasås

Ingredienser (chokladsmörkräm):
150 g mörk choklad
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (dekoration):
100 g mörk choklad
50 g smör
macarons
dubbelnougat
kolasås
chokladsmörkräm

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (saftiga chokladbottnar):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (fyllning):
300 g mörk choklad
6 stora äggulor
6 dl vispgrädde
ca 2 dl kolasås

Ingredienser (chokladsmörkräm):
150 g mörk choklad
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (dekoration):
100 g mörk choklad
50 g smör
macarons
dubbelnougat
kolasås
chokladsmörkräm

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm vilket ger.

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Fyllning: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  10. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  11. Vispa upp grädden.
  12. Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om till en jämn smet innan du vänder ner hela chokladsmeten till vispgrädden. Vispa till en jämn smet på låg hastighet bara precis tills det går ihop.
  13. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet i minst 1 timme innan du fyller dina bottnar med den.
  14. Varva varje lager med chokladmousse och kolasås.
  15. Låt den fyllda tårtan sedan stå i kylskåpet medan du gör smörkrämen.
  16. Smörkräm: Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
  17. Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
  18. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  19. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  20. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  21. Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
  22. Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.
  23. Dekoration: Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
  24. Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
  25. Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, kolasås, dubbelnougat och macarons.
  26. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm vilket ger.

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Fyllning: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  10. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  11. Vispa upp grädden.
  12. Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om till en jämn smet innan du vänder ner hela chokladsmeten till vispgrädden. Vispa till en jämn smet på låg hastighet bara precis tills det går ihop.
  13. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet i minst 1 timme innan du fyller dina bottnar med den.
  14. Varva varje lager med chokladmousse och kolasås.
  15. Låt den fyllda tårtan sedan stå i kylskåpet medan du gör smörkrämen.
  16. Smörkräm: Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
  17. Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
  18. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  19. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  20. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  21. Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
  22. Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.
  23. Dekoration: Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
  24. Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
  25. Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, kolasås, dubbelnougat och macarons.
  26. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
3 years ago

Kan man byta ut den mörka chokladen i chokladsmörkrämen till vit choklad för att få en vit tårta?

Sam
Sam
2 years ago

Hej! Kan man lägga på choklad mossen mellan varje lager, sedan klä in tårtan i plast och låta stå i kylen under natten? Sedan göra resten dagen efter?

Stephenie
Stephenie
1 year ago

Om man har en som är 20 cm eller en som är 25. Vilken skulle man ta till detta receptet då?

Frida
Frida
10 months ago

Hej! Vad är det för kolasås du har mellan varje lager? Funkar det med Dulce de leche?

Bella
Bella
5 months ago

Hej. Den smälta chokladen blev bara till en klump när jag la i äggen. Vad gör jag för fel? Hur kan detta undvikas?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?