Chocolate chip cookie rutor med vanilj

48 röster
Chocolate chip cookie rutor med vanilj
Chocolate chip cookie rutor med vanilj – chocolate chip cookies i fyrkantigt format med en drömmig vaniljfyllning.

Idag bjuder jag er på ett riktigt höjdarrecept som bakas i långpanna. Nämligen chocolate chip cookie rutor med vaniljfyllning. Receptet är busenkelt att göra, ingredienserna har du med största sannolikhet hemma och hela kakan räcker till hela 24 generösa bitar! Hur bra?

chocolate chip cookies i långpanna
Chocolate chip cookies i långpanna med krämig vaniljfyllning.

Botten och toppingen består av segmjuk cookie dough med massor av choklad. Fyllningen av krämig vanilj. Beroendeframkallande gott!

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar chocolate chip cookie rutor med vaniljfyllning. Receptet är lite uppdaterat sen jag gjorde videon genom att jag nu har lagt till att botten ska förgräddas innan man har på fyllningen och att jag har lite mer deg och fyllning. Men annars är allting precis likadant.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar chocolate chip cookie rutor med vanilj.

Cookie dough:

300 g rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 stort rumstempererat ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

300 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Vaniljfyllning:

4 dl kesella eller kvarg med vaniljsmak

4 dl creme fraiche

4 ägg

3 dl strösocker (till fyllningen)

0,5 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra degen. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  4. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna till degen förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg.
  6. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara lite till garnering) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Tryck ut hälften av degen i botten på formen i ett jämnt lager. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank och har fått lite färg.
  8. Ställ resten av degen åt sidan medan du gör vaniljfyllningen.
  9. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet.
  10. Häll vaniljsmeten över botten och smula resten av degen över vaniljfyllningen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Garnera med resten av chokladen medan kakan fortfarande är varm.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

TIPS!

  • Gör dina chocolate chip cookie rutor med vanilj glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra Nordlund
Alexandra Nordlund
2 år sedan

Hej! 😊är det tänkt att man ska vispa vaniljfyllningen med elvisp, eller för hand? Min är ganska lös i konsistensen.

Karin
Karin
2 år sedan

Kan man frysa in den?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x