Carinakaka – limekladdkaka med kokostosca

214 röster
carinakaka
Carinakaka är en kladdig och härligt syrlig limekladdkaka toppad med knäckig kokostosca.

För ungefär en vecka sedan fick jag äran att gästa Carina Bergfeldt talkshow och då hade jag med mig en kaka som jag tagit fram baserat på vad Carina själv tycker om för smaker. Jag fick lite insider information om att hon älskar key lime pie och kladdkaka med kokostosca och eftersom att jag älskar att ta fram roliga och goda bakverkhybrider så var jag tvungen att göra en rolig mashup av dessa två bakverk. Resultatet blev Carinakaka: limekladdkaka med kokostosca.

limekladdkaka med kokostosca

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 bitar Carinakaka.

Limekladdkaka:

225 g  smör

6 st lime (både skal & saft)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 ägg

Kokostosca:

5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)

1 dl ljus sirap

1,5 dl strösocker

75 g smör

1,5 dl vispgrädde

1 krm salt

serveras med lättvispad grädde och limezest.

carinakaka steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar Carinakaka: limekladdkaka med kokostosca.

Gör såhär:

  1. Limekladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj limen noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna till kladdkakan och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Under tiden kan du göra kokostosca.
  5. Kokostosca: Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan försiktigt på kladdkakan. Bre försiktigt ut det i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15-20minuter eller tills toscan fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.

TIPS!

  • Veganskt: Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde. Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
3 månader sedan

Tack!! Tog screenshot from Instagram efter programmet men detta var toppen. Låter som en blivande favorit för mig men ska byta ut kokos mot madel och vita chokladknappar. 😍

Agneta
Agneta
3 månader sedan

Hej,
Ser supergod ut men hur kan jag förändra receptet för att kakan ska passa en diabetiker?

Viveqa
Viveqa
3 månader sedan

Hej,
Går den här kakan att frysa?

Johlies
Johlies
Svara på  Viveqa
3 månader sedan

Ja det gick jättebra när jag gjorde det 👍 Precis lika god när den tinat igen.

Katrine
Katrine
3 månader sedan

Kan eg bruke sitron? Og hvor mye?

Angela Bergstedt
Angela Bergstedt
3 månader sedan

Hej!
Det står som tips att för att göra kakan vegansk så kan man använda 100 g vit vegansk choklad men i ursprungligt recept finns det inte någon choklad.
Stämmer detta?
Och tack för alla härliga recept! 🤩

Sarah
Sarah
3 månader sedan

Passar den att frysa?

Petra
Petra
3 månader sedan

Jag var skeptisk till att det skulle vara skal och saft från 6 lime och det visade faktiskt sig i smaken. Den blev för besk, en besvikelse tyvärr.

Emma
Emma
3 månader sedan

Mums!! Denna kaka blev fantastiskt god!

Helena
Helena
3 månader sedan

Kan man byta ur mjölet mot glutenfri mjölmix och få samma resultat? Eller rekommenderar du något annat naturligt glutenfritt mjöl?

Linda
Linda
2 månader sedan

Kan man använda sig av t ex mandelmjöl istället för sån mjölmix?

Irene Bernström
Irene Bernström
1 månad sedan

Hej ska det inte vara något bakpulver i?

Moa
Moa
1 månad sedan

Hej!
Ska man skrapa bort all zest på 6 lime och ha i det i smeten? Eller utgick du från exempelvis msk eller lite på känsla?

Havva
Havva
1 månad sedan

Kan man göra det med citron istället för lime?

Bea
Bea
1 månad sedan

Kan man använda citron i stället

Anna
Anna
1 månad sedan

Hej. Ser fantastisk ut! Vet du om den funkar att göra i långpanna? Hur mycket ska man öka receptet i så fall?

Cathrine Håkansson
Cathrine Håkansson
1 månad sedan

Hej!
Bjöd på limekakan till kaffet igår. Gjorde den i torsdags, så den stod i kylen under natten. Den var väldigt kompakt och mäktig, men god. Tror du att jag hade den inne för länge? Först 25 min och sedan 15 min ( med toscasmeten) hade önskat mer krämig konsistens. Vänligen Cathrine 😊

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x