Carinakaka – limekladdkaka med kokostosca

Carinakaka är en kladdig och härligt syrlig limekladdkaka toppad med knäckig kokostosca.

För ungefär en vecka sedan fick jag äran att gästa Carina Bergfeldt talkshow och då hade jag med mig en kaka som jag tagit fram baserat på vad Carina själv tycker om för smaker. Jag fick lite insider information om att hon älskar key lime pie och kladdkaka med kokostosca och eftersom att jag älskar att ta fram roliga och goda bakverkhybrider så var jag tvungen att göra en rolig mashup av dessa två bakverk. Resultatet blev Carinakaka: limekladdkaka med kokostosca.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
limekladdkaka med kokostosca

Carinakaka – limekladdkaka med kokostosca

Portioner: 8-10

Ingredienser

Limekladdkaka:
225 g  smör
6 st lime (både skal & saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Kokostosca:
5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt

serveras med lättvispad grädde och limezest.

Tips!

  • Veganskt: Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde. Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Limekladdkaka:
225 g  smör
6 st lime (både skal & saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Kokostosca:
5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt

serveras med lättvispad grädde och limezest.

TIPS!

  • Veganskt: Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde. Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 bitar Carinakaka.

  1. Limekladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj limen noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna till kladdkakan och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Under tiden kan du göra kokostosca.
  5. Kokostosca: Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan försiktigt på kladdkakan. Bre försiktigt ut det i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15-20minuter eller tills toscan fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.
Steg för steg

carinakaka steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 bitar Carinakaka.

  1. Limekladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj limen noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna till kladdkakan och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Under tiden kan du göra kokostosca.
  5. Kokostosca: Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan försiktigt på kladdkakan. Bre försiktigt ut det i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15-20minuter eller tills toscan fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
33 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
2 years ago

Tack!! Tog screenshot from Instagram efter programmet men detta var toppen. Låter som en blivande favorit för mig men ska byta ut kokos mot madel och vita chokladknappar. 😍

Agneta
Agneta
2 years ago

Hej,
Ser supergod ut men hur kan jag förändra receptet för att kakan ska passa en diabetiker?

Viveqa
Viveqa
2 years ago

Hej,
Går den här kakan att frysa?

Johlies
Johlies
Svara till  Viveqa
2 years ago

Ja det gick jättebra när jag gjorde det 👍 Precis lika god när den tinat igen.

Katrine
Katrine
2 years ago

Kan eg bruke sitron? Og hvor mye?

Angela Bergstedt
Angela Bergstedt
2 years ago

Hej!
Det står som tips att för att göra kakan vegansk så kan man använda 100 g vit vegansk choklad men i ursprungligt recept finns det inte någon choklad.
Stämmer detta?
Och tack för alla härliga recept! 🤩

Sarah
Sarah
2 years ago

Passar den att frysa?

Petra
Petra
2 years ago

Jag var skeptisk till att det skulle vara skal och saft från 6 lime och det visade faktiskt sig i smaken. Den blev för besk, en besvikelse tyvärr.

Emma
Emma
2 years ago

Mums!! Denna kaka blev fantastiskt god!

Helena
Helena
2 years ago

Kan man byta ur mjölet mot glutenfri mjölmix och få samma resultat? Eller rekommenderar du något annat naturligt glutenfritt mjöl?

Linda
Linda
2 years ago

Kan man använda sig av t ex mandelmjöl istället för sån mjölmix?

Irene Bernström
Irene Bernström
2 years ago

Hej ska det inte vara något bakpulver i?

Moa
Moa
2 years ago

Hej!
Ska man skrapa bort all zest på 6 lime och ha i det i smeten? Eller utgick du från exempelvis msk eller lite på känsla?

Havva
Havva
2 years ago

Kan man göra det med citron istället för lime?

Bea
Bea
2 years ago

Kan man använda citron i stället

Alma Karlhager
Alma Karlhager
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hur många citroner? Lika många som lime? Ser så gott ut! Måste prova denna!

Last edited 2 years ago by Alma Karlhager
Anna
Anna
2 years ago

Hej. Ser fantastisk ut! Vet du om den funkar att göra i långpanna? Hur mycket ska man öka receptet i så fall?

Cathrine Håkansson
Cathrine Håkansson
2 years ago

Hej!
Bjöd på limekakan till kaffet igår. Gjorde den i torsdags, så den stod i kylen under natten. Den var väldigt kompakt och mäktig, men god. Tror du att jag hade den inne för länge? Först 25 min och sedan 15 min ( med toscasmeten) hade önskat mer krämig konsistens. Vänligen Cathrine 😊

Lena
Lena
2 years ago

Hej, jag älskar denna kaka. Vill byta ut lättvispad grädde mot mot nån fräsch spritsbar vit blandning. Har du några förslag? Något med marscarpone i kanske? Mjukare pannacotta? Hjälp!🙂

Tips!

  • Veganskt: Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde. Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?