Browniedessert med chokladmousse & kola

Fotograf: Ulrika Pousette

En drömgod browniedessert i glas med fudgy brownie-bitar, dulce de leche och chokladmousse.

Här kommer en riktigt god, chokladig och dekadent efterrätt i glas som är enkel att göra och som går bra att förbereda flera dagar innan man ska servera den. En browniedessert med fluffig chokladmousse, dulce de leche och färska hallon. Älskar du choklad lika mycket som jag så bara måste du testa denna!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Browniedessert med chokladmousse & kola

Portioner: 6

Ingredienser

Fudge brownie:
175 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao

Chokladmousse:
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
5 dl vispgrädde

Garnering:
1 burk dulce de leche à 397 g
färska hallon
citronmeliss eller röd oxalis att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Fudge brownie:
175 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao

Chokladmousse:
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
5 dl vispgrädde

Garnering:
1 burk dulce de leche à 397 g
färska hallon
citronmeliss eller röd oxalis att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten ca 15×25 cm med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp den i bitar och har i din browniedessert.
  7. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  8. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  10. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  11. Låt bunken stå i kylskåpet, inplastad, tills chokladmoussen stelnat innan du har den i din browniedessert.
  12. Fyll glasen med browniebitar, chokladmousse, dulce de leche, färska hallon och röd oxalis eller citronmeliss. Servera direkt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten ca 15×25 cm med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp den i bitar och har i din browniedessert.
  7. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  8. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  10. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  11. Låt bunken stå i kylskåpet, inplastad, tills chokladmoussen stelnat innan du har den i din browniedessert.
  12. Fyll glasen med browniebitar, chokladmousse, dulce de leche, färska hallon och röd oxalis eller citronmeliss. Servera direkt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
2 years ago

Hej!

Du skriver att man kan förberedda desserten, kan chokladmoussen stå i bunken i 1-2 dagar och sedan spritsats eller ska jag lägga den i påsen direkt efter den satt sig? Klarar moussen sig utan kylskåp någon timme?

Elin
Elin
2 years ago

Går det att göra glutenfritt?

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Hej, går det att byta ut mjölet till glutenfritt?

Sara
Sara
2 years ago

Ska man koka dulce de lechen??

Emma Nilsson
Emma Nilsson
2 years ago

Jag ska göra denna efterrätten till nyår men vi är tolv personer. Hur ska jag då göra?

Maja
Maja
Svara till  Emma Nilsson
2 years ago

Dubbla alla mått med 2, då du får receptet för 12 personer/glas

Tuva Wallin
Tuva Wallin
Svara till  Emma Nilsson
2 years ago

Du får ta allt x2 då du ser att det räcker till 6 portioner. (6×2=12) v
Jag gjorde också denna till nyår.

Lena
Lena
Svara till  Emma Nilsson
2 years ago

Be hälften stanna hemma eller göra dubbel sats?

Annika Lettersson
Annika Lettersson
2 years ago

Om man ska förbereda desserten innan, kan man hälla upp moussen i spritspåse efter den satt sig?

Anna
Anna
2 years ago

Hur långt i förväg kan man göra mousse och brownie? Går det att göra dagen innan servering?

Christin Borg
Christin Borg
2 years ago

Helt fantastisk efterrätt!
Jag hade i glutenfri mjölmix (använde samma mått som om det hade varit vetemjöl) och det blev ljuvligt gott.
Tack så mycket!

Lotta
Lotta
2 years ago

Hej
Blev inspirerad att göra detta till studentbuffé. Toppen om man kan göra någon dag innan. En fråga kan man hälla ihop allt på morgonen, in i kylskåp och sedan servera på eftermiddagen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?