Browniedessert med chokladmousse & kola

103 röster
En drömgod browniedessert i glas med fudgy brownie-bitar, dulce de leche och chokladmousse.

Här kommer en riktigt god, chokladig och dekadent efterrätt i glas som är enkel att göra och som går bra att förbereda flera dagar innan man ska servera den. En browniedessert med fluffig chokladmousse, dulce de leche och färska hallon. Älskar du choklad lika mycket som jag så bara måste du testa denna!

Receptet ger 6 portioner browniesdessert i glas.

Fudge brownie:

175 g smör

100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

2,5 dl strösocker

3 ägg

0,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

1 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)

1 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

Chokladmousse:

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

5 dl vispgrädde

Garnering:

1 burk dulce de leche à 397 g

färska hallon

citronmeliss eller röd oxalis att garnera med

Gör såhär:

  1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten ca 15×25 cm med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp den i bitar och har i din browniedessert.
  7. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  8. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  10. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  11. Låt bunken stå i kylskåpet, inplastad, tills chokladmoussen stelnat innan du har den i din browniedessert.
  12. Fyll glasen med browniebitar, chokladmousse, dulce de leche, färska hallon och röd oxalis eller citronmeliss. Servera direkt!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
21 dagar sedan

Ska man koka dulce de lechen??

Emma Nilsson
Emma Nilsson
20 dagar sedan

Jag ska göra denna efterrätten till nyår men vi är tolv personer. Hur ska jag då göra?

Maja
Maja
Svara på  Emma Nilsson
20 dagar sedan

Dubbla alla mått med 2, då du får receptet för 12 personer/glas

Tuva Wallin
Tuva Wallin
Svara på  Emma Nilsson
19 dagar sedan

Du får ta allt x2 då du ser att det räcker till 6 portioner. (6×2=12) v
Jag gjorde också denna till nyår.

Lena
Lena
Svara på  Emma Nilsson
19 dagar sedan

Be hälften stanna hemma eller göra dubbel sats?

Annika Lettersson
Annika Lettersson
20 dagar sedan

Om man ska förbereda desserten innan, kan man hälla upp moussen i spritspåse efter den satt sig?

Anna
Anna
20 dagar sedan

Hur långt i förväg kan man göra mousse och brownie? Går det att göra dagen innan servering?

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x