
Här kommer en riktigt god, chokladig och dekadent efterrätt i glas som är enkel att göra och som går bra att förbereda flera dagar innan man ska servera den. En browniedessert med fluffig chokladmousse, dulce de leche och färska hallon. Älskar du choklad lika mycket som jag så bara måste du testa denna!

Receptet ger 6 portioner browniesdessert i glas.
Fudge brownie:
175 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
Chokladmousse:
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
5 dl vispgrädde
Garnering:
1 burk dulce de leche à 397 g
färska hallon
citronmeliss eller röd oxalis att garnera med
Gör såhär:
- Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten ca 15×25 cm med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp den i bitar och har i din browniedessert.
- Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Låt bunken stå i kylskåpet, inplastad, tills chokladmoussen stelnat innan du har den i din browniedessert.
- Fyll glasen med browniebitar, chokladmousse, dulce de leche, färska hallon och röd oxalis eller citronmeliss. Servera direkt!
Hej!
Du skriver att man kan förberedda desserten, kan chokladmoussen stå i bunken i 1-2 dagar och sedan spritsats eller ska jag lägga den i påsen direkt efter den satt sig? Klarar moussen sig utan kylskåp någon timme?
Hejhej! 1-2 dagar funkar utmärkt för att sen spritsa ut. Utan kylskåp i en timme är inga problem 🙂
Går det att göra glutenfritt?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta ännu <3
Hej, går det att byta ut mjölet till glutenfritt?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta ännu <3
Ska man koka dulce de lechen??
Hejhej! Dulce de Leche behöver inte kokas före användning, då det redan är en färdig kolasås ❤️
Jag ska göra denna efterrätten till nyår men vi är tolv personer. Hur ska jag då göra?
Dubbla alla mått med 2, då du får receptet för 12 personer/glas
Du får ta allt x2 då du ser att det räcker till 6 portioner. (6×2=12) v
Jag gjorde också denna till nyår.
Be hälften stanna hemma eller göra dubbel sats?
Om man ska förbereda desserten innan, kan man hälla upp moussen i spritspåse efter den satt sig?
Jag skulle låta den vara i bunken fram tills dess att det är dags att sätta ihop efterrätten 🥰
Hur långt i förväg kan man göra mousse och brownie? Går det att göra dagen innan servering?
Upp till 4 dagar innan ❤️
Helt fantastisk efterrätt!
Jag hade i glutenfri mjölmix (använde samma mått som om det hade varit vetemjöl) och det blev ljuvligt gott.
Tack så mycket!
Vad härligt 😍👏🏻
Hej
Blev inspirerad att göra detta till studentbuffé. Toppen om man kan göra någon dag innan. En fråga kan man hälla ihop allt på morgonen, in i kylskåp och sedan servera på eftermiddagen?
Hejhej, vad fint! Det går jättebra att göra så 😍
Hej! Jag ser att de flesta mjölkprodukten kan ändras till laktosfritt. kan dulce leche bytas till någon laktosfri alternativ och i så fall vad?
Hejhej! Du kan koka egen till exempel ❤️ https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/
Gjorde denna igår och den blev mycket uppskattad. M n jag gjorde dubbel sats eftersom vi var åtta personer och jisses vad mycket det blev. Hade nog räckt till 16 pers minst…
Instämmer! Jag var orolig att originalreceptet inte skulle räcka till 8 pers… hade inte behövt oroa mig…det hade räckt till minst 10 pers!!
Hjälp! Jag smälte chokladen i vattenbadet och när första äggulan kom i så stelnade chokladen till en tjock klump som inte går att värma upp och smälta igen… Vad gör jag för fel??
Om jag ska göra den fyrdubbel tror du att jag kan göra brownien i en långpanna ca 30×40 cm?
Väldigt mastig historia. God som attans men efter en nyårsmiddag var det inte just det man ville ha 😵😅.
Man kan med fördel halvera mängden mousse då 6 personer knappast sätter i sig 5dl grädde.
Hoppsan 😅 Kul att ni gillade den ändå! 🥰