Brownie med chokladkola

Fudge brownie toppad med len chokladkola och honungsrostade nötter.

Det känns som att det var år och dagar sedan jag bakade något riktigt chokladigt senast. Det blir ju lätt så nu under sommaren när man vill passa på att baka med alla färska bär och frukter. Idag passade jag på att baka något riktigt chokladigt och dekadent i form av en fudgy brownie med len chokladkola och honungsrostade nötter. En riktigt lyxig brownie i portionsformat!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Brownie med chokladkola

Portioner: 10-12

Ingredienser

Brownies:
175 g smör
100 g mörk choklad
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas)
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao

Honungsrostade nötter:
100 g rostade & skalade hasselnötter
2 msk honung
1 tsk flingsalt

Chokladkola:
150 g mjölkchoklad
1 burk dulce de leche à 397g
0,5 tsk salt
flingsalt att garnera med.

Tips!

  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Brownies:
175 g smör
100 g mörk choklad
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas)
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao

Honungsrostade nötter:
100 g rostade & skalade hasselnötter
2 msk honung
1 tsk flingsalt

Chokladkola:
150 g mjölkchoklad
1 burk dulce de leche à 397g
0,5 tsk salt
flingsalt att garnera med.

TIPS!

  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet kan bakas både i en rektangulär form med måtten 25×35 cm, muffinsformar eller silikonformar likt dessa (adlink) och ger ca 10-12 portioner.

  1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen (jag använde DENNA silikonform (adlink)) och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan toppar med chokladkola och honungsrostade nötter.
  7. Honungsrostade nötter: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Blanda ihop alla ingredienserna till nötterna och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
  8. Chokladkola: Grovhacka mjölkchokladen och smält över ett vattenbad eller i mikro. Blanda med dulce de leche och salt. Låt svalna till en krämig konsistens (gärna i kylskåpet).
Steg för steg

Video

Receptet kan bakas både i en rektangulär form med måtten 25×35 cm, muffinsformar eller silikonformar likt dessa (adlink) och ger ca 10-12 portioner.

  1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen (jag använde DENNA silikonform (adlink)) och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  6. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan toppar med chokladkola och honungsrostade nötter.
  7. Honungsrostade nötter: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Blanda ihop alla ingredienserna till nötterna och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
  8. Chokladkola: Grovhacka mjölkchokladen och smält över ett vattenbad eller i mikro. Blanda med dulce de leche och salt. Låt svalna till en krämig konsistens (gärna i kylskåpet).
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dalya
Dalya
3 years ago

🥰🥰🥰

Higgis
Higgis
3 years ago

Tack för ett ett så himla bra recept! Dessa brownies blir perfekta, inte för kladdiga och inte torra heller. De är så goda att de t.om gör sig väldigt bra utan chokladkolan. Dessa kommer jag baka många gånger om. Tack Camilla 🙂

Seia
Seia
2 years ago

Tillägg: glöm frågan, jag såg din kommentar. ❤️
Har du testat att göra dessa glutenfria? Jag undrar om jag bara kan byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix?

Last edited 2 years ago by Seia
Jasmine
Jasmine
10 months ago

Kan man förbereda dessa två dagar innan ?

Anna
Anna
9 months ago

Vilken form använder du? Så vet jag ungefär storlek på dom 🙂

Last edited 9 months ago by Anna

Tips!

  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?