Så här gör du:
- Blåbärssylt: Rensa och skölj blåbären om du använder färska.
- Varva blåbär, strösocker, syltsocker, citronsaft, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Hetta långsamt upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildas vid ytan.
- Häll upp blåbärssylten i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och låt svalna. Förvara sylten i kylen.
- Vaniljkräm: Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
- Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
- Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
- Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
- Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
- Låt svalna helt och hållet innan du skär den i tre jämnstora längder längs med långsidan.
- Montering & dekoration: Placera första längden på ett tårtfat eller skärbräda och fyll den med blåbärssylt, lägg på nästa botten och bre på vaniljkräm. Lägg till sist på sista längden och ställ tårtan i kylskåpet medan du vispar grädden.
- Grädden får inte vispas för hårt för den kommer att fortsätta “vispas” när du jobbar med den på tårtan. Täck hela tårtan med vispgrädde och låt lagret på toppen vara extra tjockt och kupolformat. Ställ sedan tårtan i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du kavlar ut marsipanen.
- Knåda marsipanen mjuk innan du kavlar ut den. Marsipanen kavlas med fördel ut på en silikonmatta med majjstärkelse till en tjocklek på 2-3 mm.
- Täck din tårta med marsipanen och skär bort överflödet innan du garnerar med florsocker och färska blåbär.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Vi gör liknande blåbärsprinsess i Luleå på konditorierna 🙂 men vi kör blåbärsgrädde också, så populära hos kunderna
Hej. Jag följer ditt standardrecept då jag gjorde min andra princesstårta i livet, den första när jag var 14 år och var prao på ett bageri. Nu nästa 50 år senare var det dags igen😅. Lite kul är att jag skulle använt blåbärssylt då min fru inte gillar hallonsylt. Jag fick en för låg sockerkaka då formen var lite för stor och kunde bara dela en gång så det får bli nästa gång. Tack för recept och en bra handledning.
Men vad fint att höra! Tack så mycket ☺️
Hur länge håller sig sylten i kylskåp?
Är receptet för en 30 x 40 cm form? På bilden ser det ut att vara en mindre form
Den är bakad i 30×40 ❤️
Hur länge står sig sylten? 😍
Tack snälla för ett underbart recept! 💙💜