Krämig blåbärscheesecake med havresmul

116 röster
blåbärscheesecake
En krämig och god bakad blåbärscheesecake inspirerad av blåbärspaj – en blåbärspajcheesecake, helt enkelt!

Nu är blåbärssäsongen äntligen här! Varje år går jag och lilla familjen och plockar blåbär i skogen. Men det blir inte så mycket kvar att baka med för vi har oftast ätit upp det mesta på vägen hem haha! Hursomhelst så finns det massor med gott att baka med blåbär och förutom alla de blåbärsrecept jag har på bloggen så kommer jag med ytterligare ett smarrigt tips. Nämligen en krämig blåbärscheesecake med havresmul. Som en hybrid mellan smulpaj och cheesecake där blåbären tar hela bakverket till nya höjder. Jag ÄLSKAR syrligheten!

blåbärspajcheesecake
Spröd digestivebotte, krämig cheesecakefyllning, massor med blåbär och havresmul.

En cheesecake/paj i det här formatet är ju himla smidigt att ta med sig på picknick. Vem behöver vaniljsås eller vaniljglass när man har en inbakad och galet krämig vaniljcheesecake i pajen? Mums!

Vad tycker du är det mest passande namnet för denna cheesecake? Bara blåbärscheesecake eller blåbärspajcheesecake?

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar blåbärscheesecake.

Har du inte tid att göra en bakad cheesecake men ändå vill göra en blåbärscheesecake? Då tycker jag att du ska kolla in min sista minuten-blåbärscheesecake som serveras i glas. Du hittar receptet HÄR!

Botten:

14 digestivekex

100 g smör

Fyllning:

600 g rumstempererad färskost

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

rivet skal från 1 citron

0,25 dl vetemjöl

0,75 dl turkisk yoghurt

2 ägg

250 g blåbär (både frysta och färska funkar bra)

Havresmul:

50 g smör

1,5 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

2 msk ljus sirap

0,5 dl strösocker

ytterligare blåbär till garnering

blåbärcheesecakehavresmul
Steg för steg – bilder på hur man bakar blåbärspajcheesecake.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Mixa kexen till fina smulor i matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i kexmassan i botten på din springform i ett jämnt lager med hjälp av baksidan på en sked.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader (över- och undervärme).
  6. Under tiden kan du göra fyllningen. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet med elvisp.
  8. Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  9. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
  10. Till sist har du i blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
  12. Under tiden kan du göra havresmulet. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, sirap och strösocker till en smulig deg.
  13. Dekorera cheesecaken med ännu fler blåbär och smula degen över cheesecaken.
  14. Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).
  15. Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet. Godast är cheesecaken om den får stå i kylskåpet över natten.

TIPS!

  • Gör din blåbärscheesecake glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria digestivekex och halvera mängden smör. Vetemjölet i smuldegen byts ut mot 1 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] kylen. Nu när jag har semester och blåbär hitta jag tiden och provade Camilla My kitchen storys, krämiga blåbärscheesecake med havresmul. Den blev verkligen så krämig och […]

Gema
Gema
2 år sedan

Kan man skippa grekisk yoghurt eller byta den mot annat? Tips på det?

Linnéa
Linnéa
Svara på  Gema
1 år sedan

Undrar med om en kan byta den mot något annat? Typ creme freich, vanlig fil / yoghurt? 🤔

Helena
Helena
2 år sedan

Låter galet gott! 🙂 Kan jag ta något annat istället för citronskal, eller hoppa över det? (Citrusallergi…)

Anna
Anna
2 år sedan

Om det är frysta blåbär ska man Tina upp de innan eller bara lägga i frysta

Sara
Sara
2 år sedan

Om man har bara har en varmluftsugn fast man har ångfunktion på denna är det något att rekommendera? Så sugen på att prova.

Rebecca
Rebecca
2 år sedan

Visst borde man kunna frysa denna? Blev supergod!!

Emma
Emma
2 år sedan

Visst borde en kunna ta blåbär och hallon? 🙂

Mimmie
Mimmie
2 år sedan

Är denna godast att server kall eller rumstempererad? 🙂

Erik
Erik
1 år sedan

Kan man använda frysta hallon istället, eller ta lite hallon blandat med blåbär?

Neda
Neda
1 år sedan

Hej camilla
Vad händer om fyllningen blir löst? Funkar de ändå? Min blev löst efter tillsättning av äggen🙈 Mvh Neda

Emelie
Emelie
1 år sedan

Om man vill göra den glutenfri har du skrivit att man ska dubbla det glutenfria mjölet i smuldegen. Ska man även dubbla mjölet som är i själva fyllningen?

Marika
Marika
1 år sedan

Hej!
På bilderna ser inte springformen fodrad ut? Eller är det bara botten som ska fodras? Kakan ser verkligen fin ut, ska prova nu när blåbären är plockade😊

Veronica
Veronica
11 månader sedan

Går det att frysa denna ?

Veronica
Veronica
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Den luktande så gott 🤩🤩 den ligger på kylning i kylen så ska smaka ikväll

20220415_120534.jpg
Isabelle
Isabelle
6 månader sedan

Hej hej, på denna sidan står det 250 g blåbär i fyllningen men på bakakutens App står det 150 vilket stämmer? 🙂

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x