Krämig blåbärscheesecake med havresmul

En krämig och god bakad blåbärscheesecake inspirerad av blåbärspaj – en blåbärspajcheesecake, helt enkelt!

Nu är blåbärssäsongen äntligen här! Varje år går jag och lilla familjen och plockar blåbär i skogen. Men det blir inte så mycket kvar att baka med för vi har oftast ätit upp det mesta på vägen hem haha! Hursomhelst så finns det massor med gott att baka med blåbär och förutom alla de blåbärsrecept jag har på bloggen så kommer jag med ytterligare ett smarrigt tips. Nämligen en krämig blåbärscheesecake med havresmul. Som en hybrid mellan smulpaj och cheesecake där blåbären tar hela bakverket till nya höjder. Jag ÄLSKAR syrligheten!

En cheesecake/paj i det här formatet är ju himla smidigt att ta med sig på picknick. Vem behöver vaniljsås eller vaniljglass när man har en inbakad och galet krämig vaniljcheesecake i pajen? Mums!

Har du inte tid att göra en bakad cheesecake men ändå vill göra en blåbärscheesecake? Då tycker jag att du ska kolla in min sista minuten-blåbärscheesecake som serveras i glas. Du hittar receptet HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
blåbärspajcheesecake

Krämig blåbärscheesecake med havresmul

Portioner: 10-12

Ingredienser

Botten:
14 digestivekex
100 g smör

Fyllning:
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
2 ägg
250 g blåbär (både frysta och färska funkar bra)

Havresmul:
50 g smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
0,5 dl strösocker
ytterligare blåbär till garnering

Tips!

  • Gör din blåbärscheesecake glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria digestivekex och halvera mängden smör. Vetemjölet i smuldegen byts ut mot 1 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Botten:
14 digestivekex
100 g smör

Fyllning:
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
2 ägg
250 g blåbär (både frysta och färska funkar bra)

Havresmul:
50 g smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
0,5 dl strösocker
ytterligare blåbär till garnering

TIPS!

  • Gör din blåbärscheesecake glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria digestivekex och halvera mängden smör. Vetemjölet i smuldegen byts ut mot 1 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Mixa kexen till fina smulor i matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i kexmassan i botten på din springform i ett jämnt lager med hjälp av baksidan på en sked.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader (över- och undervärme).
  6. Under tiden kan du göra fyllningen. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet med elvisp.
  8. Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  9. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
  10. Till sist har du i blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
  12. Under tiden kan du göra havresmulet. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, sirap och strösocker till en smulig deg.
  13. Dekorera cheesecaken med ännu fler blåbär och smula degen över cheesecaken.
  14. Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).
  15. Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet. Godast är cheesecaken om den får stå i kylskåpet över natten.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Mixa kexen till fina smulor i matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i kexmassan i botten på din springform i ett jämnt lager med hjälp av baksidan på en sked.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader (över- och undervärme).
  6. Under tiden kan du göra fyllningen. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet med elvisp.
  8. Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  9. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
  10. Till sist har du i blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
  12. Under tiden kan du göra havresmulet. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, sirap och strösocker till en smulig deg.
  13. Dekorera cheesecaken med ännu fler blåbär och smula degen över cheesecaken.
  14. Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).
  15. Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet. Godast är cheesecaken om den får stå i kylskåpet över natten.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
25 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] kylen. Nu när jag har semester och blåbär hitta jag tiden och provade Camilla My kitchen storys, krämiga blåbärscheesecake med havresmul. Den blev verkligen så krämig och […]

Gema
Gema
3 years ago

Kan man skippa grekisk yoghurt eller byta den mot annat? Tips på det?

Linnéa
Linnéa
Svara till  Gema
2 years ago

Undrar med om en kan byta den mot något annat? Typ creme freich, vanlig fil / yoghurt? 🤔

Helena
Helena
3 years ago

Låter galet gott! 🙂 Kan jag ta något annat istället för citronskal, eller hoppa över det? (Citrusallergi…)

Anna
Anna
3 years ago

Om det är frysta blåbär ska man Tina upp de innan eller bara lägga i frysta

Sara
Sara
3 years ago

Om man har bara har en varmluftsugn fast man har ångfunktion på denna är det något att rekommendera? Så sugen på att prova.

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Visst borde man kunna frysa denna? Blev supergod!!

Emma
Emma
3 years ago

Visst borde en kunna ta blåbär och hallon? 🙂

Mimmie
Mimmie
3 years ago

Är denna godast att server kall eller rumstempererad? 🙂

Erik
Erik
2 years ago

Kan man använda frysta hallon istället, eller ta lite hallon blandat med blåbär?

Neda
Neda
2 years ago

Hej camilla
Vad händer om fyllningen blir löst? Funkar de ändå? Min blev löst efter tillsättning av äggen🙈 Mvh Neda

Emelie
Emelie
2 years ago

Om man vill göra den glutenfri har du skrivit att man ska dubbla det glutenfria mjölet i smuldegen. Ska man även dubbla mjölet som är i själva fyllningen?

Marika
Marika
2 years ago

Hej!
På bilderna ser inte springformen fodrad ut? Eller är det bara botten som ska fodras? Kakan ser verkligen fin ut, ska prova nu när blåbären är plockade😊

Veronica
Veronica
2 years ago

Går det att frysa denna ?

Veronica
Veronica
Svara till  camillahamid
2 years ago

Den luktande så gott 🤩🤩 den ligger på kylning i kylen så ska smaka ikväll

20220415_120534.jpg
Isabelle
Isabelle
1 year ago

Hej hej, på denna sidan står det 250 g blåbär i fyllningen men på bakakutens App står det 150 vilket stämmer? 🙂

Elin
Elin
1 year ago

Går det bra att använda crème fraiche istället för turkisk yoghurt? 🙂

Tips!

  • Gör din blåbärscheesecake glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria digestivekex och halvera mängden smör. Vetemjölet i smuldegen byts ut mot 1 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?