
Nu är blåbärssäsongen äntligen här! Varje år går jag och lilla familjen och plockar blåbär i skogen. Men det blir inte så mycket kvar att baka med för vi har oftast ätit upp det mesta på vägen hem haha! Hursomhelst så finns det massor med gott att baka med blåbär och förutom alla de blåbärsrecept jag har på bloggen så kommer jag med ytterligare ett smarrigt tips. Nämligen en krämig blåbärscheesecake med havresmul. Som en hybrid mellan smulpaj och cheesecake där blåbären tar hela bakverket till nya höjder. Jag ÄLSKAR syrligheten!

En cheesecake/paj i det här formatet är ju himla smidigt att ta med sig på picknick. Vem behöver vaniljsås eller vaniljglass när man har en inbakad och galet krämig vaniljcheesecake i pajen? Mums!

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar blåbärscheesecake.
Har du inte tid att göra en bakad cheesecake men ändå vill göra en blåbärscheesecake? Då tycker jag att du ska kolla in min sista minuten-blåbärscheesecake som serveras i glas. Du hittar receptet HÄR!
Botten:
14 digestivekex
100 g smör
Fyllning:
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
2 ägg
250 g blåbär (både frysta och färska funkar bra)
Havresmul:
50 g smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
0,5 dl strösocker
ytterligare blåbär till garnering

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Mixa kexen till fina smulor i matberedare eller för hand.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med smulorna till en jämn massa.
- Tryck ut i kexmassan i botten på din springform i ett jämnt lager med hjälp av baksidan på en sked.
- Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader (över- och undervärme).
- Under tiden kan du göra fyllningen. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
- Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet med elvisp.
- Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
- Vispa sedan ner ett ägg i taget.
- Till sist har du i blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt.
- Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
- Under tiden kan du göra havresmulet. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, sirap och strösocker till en smulig deg.
- Dekorera cheesecaken med ännu fler blåbär och smula degen över cheesecaken.
- Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).
- Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet. Godast är cheesecaken om den får stå i kylskåpet över natten.
TIPS!
- Gör din blåbärscheesecake glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria digestivekex och halvera mängden smör. Vetemjölet i smuldegen byts ut mot 1 dl glutenfri mjölmix.
[…] kylen. Nu när jag har semester och blåbär hitta jag tiden och provade Camilla My kitchen storys, krämiga blåbärscheesecake med havresmul. Den blev verkligen så krämig och […]
Kan man skippa grekisk yoghurt eller byta den mot annat? Tips på det?
Låter galet gott! 🙂 Kan jag ta något annat istället för citronskal, eller hoppa över det? (Citrusallergi…)
Bara att utesluta citronskalet om du vill 🙂
Om det är frysta blåbär ska man Tina upp de innan eller bara lägga i frysta
Lägg i dem när de fortfarande är frysta 🙂
Visst borde man kunna frysa denna? Blev supergod!!
Funkar utmärkt 🙂