Äppelpajgrottor

8 röster
äppelgrottor
Om hallongrottor och äppelpaj hade fått barn så hade det blivit dessa äppelgrottor med glasyr.
Foto: Ulrika Pousette

Mjukspröda mördegsgrottor med äppelkompott med kolasmak och glasyr. En drömgod hybrid där det bästa av hallongrottor och äppelpaj möts i en ljuvlig småkaka i form av äppelpajgrottor. Äppelfyllningen är en äppelkompott med lite kolasmak som ger en extra lyxig känsla.

äppelkakor

Ett snabbt och enkelt sätt att slänga ihop en äppelpaj i småkaksformat.

Receptet ger ca 16 äppelgrottor.

Äppelkompott:

350 g äpplen (ca 4st medelstora)

0,75 dl rårörsocker

1 msk saft från citron

1 msk vatten

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

Kakdeg:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g mjukt, rumsvarmt smör

Glasyr:

1,25 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 msk vatten

Gör såhär:

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar. Ha ner äppelbitarna i en djup stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält, äppelbitarna blivit al dente och såsen i äppelkompotten fått en lite tjockare konsistens. Låt svalna helt och hållet innan du använder äppelkompotten i dina kakor.
  2. Kakdeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg alla torra ingredienser till kakdegen i en bunke och blanda ihop.
  4. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum.
  6. Gör en ca 2 cm bred och 1 cm djup grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med äppelkompott och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt kakorna svalna på plåten innan dekorerar med glasyr.
  8. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål till en jämn smet. Ringla glasyren över kakorna. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör dina äppelgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Äppelgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monica
Monica
3 månader sedan

Går det att byta ut rårörsockret mot något annat socker? Vanligt strösocker eller brun farin strö till exempel?

Monica
Monica
3 månader sedan

Är vikten på äpplena med skal och kärnhus eller det är vikten på äpplebitarna?

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x