En ljuvligt len och fyllig hemgjord vaniljkräm med mycket smak av vanilj.
Vaniljkräm är så himla underbart och passar med det mesta. Allt från tårtfyllning till tillbehör till paj. Men det gäller ju såklart inte vilken vaniljkräm somhelst. De flesta köpta varianter som jag testat kan inte mäta sig på långa vägar med en hemmagjord. De är inte alls lika krämiga och goda som hemmagjord vaniljkräm och ger ofta en konstig känsla i gommen.
Och jag vet, ibland tänker man att man kör på köpevarianten för att spara tid. Jag är själv småbarnsförälder och vet exakt hur det är haha! MEN! Skillnaden mellan hur lång tid det tar att göra en hemma från grunden och göra en hemma från en pulverpåse är lika liten som när du kliver över hörnet av en rabatt istället för att gå på trottoaren för att vinna tid. Precis, obetydlig!
En sak som jag däremot gör för att bespara mig tid och huvudvärk är att använda 1 krm äkta vaniljpulver istället för vaniljstång. Jag lyckas aldrig få till ett bra snitt i vaniljstången och inte heller särskilt många frön så då kör jag på vaniljpulver istället. Det ger självklart inte samma intensitet av vanilj som fröna och stången tillsammans men det duger för mig.
Dessutom funkar det superbra att förbereda vaniljkrämen en eller två dagar innan du behöver den. Förvara den bara i kylskåpet i lufttät burk så är du ready to go närhelst du behöver en riktigt god vaniljkräm.
Det här receptet har dessutom aldrig svikit mig. Det blir sååå himla gott och misslyckas aldrig. Jag kan seriöst äta denna som den är med sked utan problem och då är jag vanligtvis inte personen som brukar kunna klara av att göra sånt haha!
Beroende på vad jag ska använda vaniljkrämen till brukar jag justera hur tjock den blir. Om jag bara ska ha den som tillbehör till en paj t.ex så behåller jag receptet som det är men för tårtfyllning vill jag gärna ha den tjockare och har då antingen i en extra äggula (vilket jag tycker ger bäst och krämigast resultat) eller 1 msk extra maizena.
Ett bra tips är även att lägga plastfolie över krämen (så att den nuddar och täcker) när den ska svalna. Då slipper man också skinnet som bildas 🙂
Ville bara återkoppla, har testat receptet nu. Wow! Såå gott🙌🏻 Lättare än andra recept jag testat OCH godare. Gjorde med extra äggula i och konsistensen är underbar. Får vispa maränger eller något på äggvitan som blev över. TACK för ett nytt favoritrecept!
Åh vad glad jag blir av att läsa detta! Tack och härligt att du tyckte om det 😀
Oki tack 🙂 tänkte fråga ditt tre like recept på tårtbotten… det står inte hur mycket vetemjöl och socker man ska ha
När man gör tårtbotten enligt tre lika så är det antalet ägg som avgör hur mycket vetemjöl och strösocker man ska ha. Ta tre lika stora glas och lägg äggen i ett av dem sen mäter du upp lika mycket mjöl respektive socker i glasen som du har ägg 🙂
Kan man använda vaniljsocker med älta vanilj?
Det går säkert men kommer inte ge samma resultat och du kommer behöva betydligt större mängd vaniljsocker 😊
Hej! Tänkte testa detta till en tårta i veckan, men undrar hur mycket detta receptet räcker till? Skall ha till två lager på 22cm tårta. Behöver jag dubbla receptet då? Älskar din blogg!
Undrar samma 🙈
Ja det behöver du! En sats blir lagom till ett lager i en tårta av den storleken.
Hej!
Jag tänkte försöka göra din vaniljkräm, tror du det går lika bra med oatly istället för mjölk? Har en dotter som inte tål mjölkprotein så jag försöker komma på vad jag kan göra för tårta.
Mvh Louise
Hejhej! Då är det bättre att använda växtbaserad vispgrädde. Växtbaserad mjölk har tyvärr för låg fetthalt. Kram <3
[…] när du gör marängen inte går till spillo. Detsamma gäller om du gör en fyllning på t ex vaniljkräm eller chokladmousse. Lite tips för dig som vill ta vara på hela råvaran! Om du inte orkar eller […]
[…] sats vaniljkräm (färdigköpt vaniljkräm funkar också bra men hemmagjord blir […]
Hej! Jag hoppas du ser detta trots att receptet publicerades för några år sedan. Jag följde detta recept och det smakar fantastiskt men den blev jätterinnig! Mer som en vaniljsås, trots att jag använde en extra äggula. Vad kan det bero på? Tog jag av kastrullen från värmen för tidigt (tog bort den direkt när det började tjockna), eller kan det bero på att jag använde 1,5% mjölk? Har det nåt att göra med hur mycket man vispar äggblandningen? Den har stått i kylen över natten nu och rinner fortfarande.
Hejhej! Fetthalten på mjölken spelar roll. Det måste vara en fet mjölk för att den ska tjockna annars behöver man öka på med mer äggula eller majsstärkelse 🙂
Hej,
Om jag gör rulltårtsbakelse, kan jag använda denna kräm för att ha som fyllning? 🙂
Hejhej, ursäkta sent svar! Det går jättebra, mums! 🙂
Hej jag tänkte göra den här en dag före! Kan den stå i kylen över natten?
Hej Camilla! Funkar det och göra vaniljsåsen torsdag exempelvis och baka tårta fredag kväll? och lägga marsipanen på fredag eftermiddag/kväll?
hej ska man dubbla mängden om man ska baka tårta och ha flera lager av vaniljkräm
Hejhej, det beror helt på hur stor tårtan är och hur mycket du vill fylla den med. Dubbla receptet för säkerhetsskull, resten går fint att frysa in 🥰
Vill gärna prova din vaniljsås till blåbärspajen
Otroligt gott till blåbärspajen! 😍
Använder alltid detta recept till tårtfyllning, eller sås till paj. Den går alltid hem, och gäster brukar “Mmmmm”-a högt åt smaken!
Åh det gör mig så glad att läsa 🙂
Hej, kan man byta ut majsstärkelsen mot potatismjöl? 🙈
Hejhej! Det funkar men konsistensen blir lite “klistrig”.
När ska man ta ur “vaniljstångsskalet”?
Kan jag använda potatismjöl istället ?
Det går bra! ☺️