Chokladcheesecake med körsbär

Fotograf: Ulrika Pousette

Den här chokladcheesecaken med körsbär är en riktig dröm! 😍 Krämig, fyllig och med en härlig balans mellan mörk choklad och syrliga körsbär 🍒 Botten av oreokex ger en perfekt kontrast till den lena fyllningen, och den hemgjorda körsbärskompotten sätter pricken över i:et! En dessert som passar lika bra till fest som till en mysig kväll hemma.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladcheesecake med körsbär

Ingredienser

Botten
2 paket oreokex
75 g smör

Fyllning
340 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
1 tsk espressopulver
680 g färskost
2,25 dl strösocker
1 tsk salt
4 ägg
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Körsbärskompott
900 g körsbär
200 g strösocker
200 g vatten
0,5 tsk agar agar pulver
1 msk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Cheesecaken bakas i en 24 cm springform.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Mixa oreokex till ett fint smul. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Tryck ut kexmassan i botten på springformen i ett jämnt lager och förgrädda pajskalet i 10 min.
  4. Cheesecakefyllning: Sänk värmen till 150 grader (över- och undervärme).
  5. Finhacka mörk choklad och lägg det i en värmetålig bunke tillsammans med espressopulver.
  6. Värm upp vispgrädden i en kastrull och ta bort från värmen så fort du ser att grädden börjar resa sig för att koka.
  7. Häll grädden över chokladen och rör om till en jämn, klumpfri smet.
  8. I en annan bunke vispar du ihop färskost, strösocker och salt krämigt.
  9. Ha sen ner ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  10. Vänd till sist ner vaniljsocker, kakao och chokladblandningen försiktigt med en slickepott.
  11. Häll cheesecakesmeten i springformen och grädda den i mitten av ugnen i 1,5h tillsammans med en djup plåt fylld med vatten längst ner i ugnen.
  12. Låt cheesecaken svalna och stelna helt och hållet, minst 4h i kylskåpet innan du serverar den.
  13. Körsbärskompott: kärna ur körsbär och lägg det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten.
  14. Låt koka under omrörning tills sockerkristallerna smält.
  15. Häll över kompotten i en skål och låt svalna och tjockna i kylskåpet innan du serverar den med din cheesecake.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?