Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt
- Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
- Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
- Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
- När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
- Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Vad använder du för pajform? 😊
Hejhej, en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm 🥰
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
❤️❤️❤️
Förstår inte riktigt “täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie”? Man hade ju lagt degen ända upp till kanterna? Haha, känner mig korkad. Jag ska baka detta i alla fall 😀
Kan man frysa pajen tro?
Funkar utmärkt, gärna utan flingsalt ovanpå då det har en tendens att svettas när kolan tinar sen ❤️
Går pajen att förbereda ex dagen innan? Eller bör den ätas samman dag? Hur länge klarar den sig i kylen?
Den funkar utmärkt att förbereda, spara bara garnering med lingon till precis innan servering 🙂 Den klarar sig i kylen MINST 4 dagar 😍
Pajen var absolut god, meeen, sjuuuukt mäktig. Det är ju som att äta julkola fast med deg dessutom och en jättestor bit 🤭 Men inget fel på smaken!
Jättegott och enklare att göra än vad jag trodde! Det negativa var bara att det tog lång tid för den att stelna i kylskåpet, men perfekt att göra på kvällen och låta stå i kylskåpet över natten tycker jag😻 stor klar favorit
Tack, vad fint att höra att du gilla den! ☺️