Moussetårta med jordgubbsmousse & vit choklad mousse på mandelbotten

Fotograf: Ulrika Pousette

En drömgod och glutenfri jordgubbstårta med jordgubbsmousse och vit choklad mousse på mandelbotten.

Sommaren är här! Så även jordgubbarna. Jag älskar svenska jordgubbar och äter dem mer än gärna till både frukost, lunch, fika och middag. Ska du fira något i sommar så tycker jag att du ska baka denna drömgoda och glutenfria moussetårta med en saftig och lite seg mandelbotten, fluffig jordgubbsmousse, len vit choklad mousse med lime och en massa färska jordgubbar på toppen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
moussetårta

Moussetårta med jordgubbsmousse & vit choklad mousse på mandelbotten

Portioner: 8-10

Ingredienser

Mandelbotten:
4 äggvitor
300 g mandelmjöl
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse:
450 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
2 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Vit choklad mousse:
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
450 g färskost
1 dl florsocker
fint rivet skal från 2 limefrukter (beroende på hur mycket limesmak du vill ha)
250 g färska jordgubbar att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Mandelbotten:
4 äggvitor
300 g mandelmjöl
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse:
450 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
2 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Vit choklad mousse:
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
450 g färskost
1 dl florsocker
fint rivet skal från 2 limefrukter (beroende på hur mycket limesmak du vill ha)
250 g färska jordgubbar att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  5. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  6. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  7. Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar medan du gör nästa fyllning.
  8. Vit choklad mousse med lime: Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  9. Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
  10. Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  11. Bre ut försiktigt ut moussen över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen för att stelna i ytterligare 1h.
  12. Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  5. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  6. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  7. Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar medan du gör nästa fyllning.
  8. Vit choklad mousse med lime: Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  9. Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
  10. Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  11. Bre ut försiktigt ut moussen över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen för att stelna i ytterligare 1h.
  12. Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie
Sofie
2 years ago

Kan man byta ut mandelmjöl mot något annat glutenfritt? Hur mycket isf? Kokosmjöl? Glutenfri mjölmix?

Elin
Elin
2 years ago

Hej, tror du att man kan byta ut mandelbotten till någon annan typ av botten?

Emma
Emma
2 years ago

Går den att frysa in?

Jessica
Jessica
2 years ago

Går det bra att göra tårtan 1 dag innan man ska servera den?

Mirela
Mirela
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej
Måste den vara i frysen/fryst ? Kan man inte ha den stående i kylskåpet en dag ? dvs en dag i kylskåpet innan kalaset?? 🙂

Maria Enström
Maria Enström
Svara till  Mirela
5 months ago

Fick du något svar? Har gjort tårtan och vet inte om jag ska förvara i frysen eller kylen?

Johanna
Johanna
2 years ago

Halloj letar efter en relativt enkel jättegod och bra tårta för en konfermationsbjudning som räcker till en del va tror du om denna ? Ska den va i frysen tills en timme innan man bjuder på den ? Kan den förberedas innan ? Vilken tårta skulle du gjort 😄

Bercin boyacioglu
Bercin boyacioglu
2 years ago

Kan man fyrsa den över natten och serverar dagen efter som tinar upp ikyl 1timme innan servering

Veronica
Veronica
1 year ago

Hej, kan man göra den här om man inte har tillgång till frys? Om man gör det första lagret någon dag innan och har i kyl över natten till exempel?

Kira
Kira
3 months ago

Vilken vit choklad använder du?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?