Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.
- Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
- Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
- Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar medan du gör nästa fyllning.
- Vit choklad mousse med lime: Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
- Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
- Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
- Bre ut försiktigt ut moussen över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen för att stelna i ytterligare 1h.
- Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Kan man byta ut mandelmjöl mot något annat glutenfritt? Hur mycket isf? Kokosmjöl? Glutenfri mjölmix?
Hej, tror du att man kan byta ut mandelbotten till någon annan typ av botten?
Går den att frysa in?
Det går bra! Vänta då med att dekorera den precis innan servering istället 🥰
Går det bra att göra tårtan 1 dag innan man ska servera den?
Hejhej, det går jättebra!🤩
Hej
Måste den vara i frysen/fryst ? Kan man inte ha den stående i kylskåpet en dag ? dvs en dag i kylskåpet innan kalaset?? 🙂
Fick du något svar? Har gjort tårtan och vet inte om jag ska förvara i frysen eller kylen?
Halloj letar efter en relativt enkel jättegod och bra tårta för en konfermationsbjudning som räcker till en del va tror du om denna ? Ska den va i frysen tills en timme innan man bjuder på den ? Kan den förberedas innan ? Vilken tårta skulle du gjort 😄
Kan man fyrsa den över natten och serverar dagen efter som tinar upp ikyl 1timme innan servering
Hej, kan man göra den här om man inte har tillgång till frys? Om man gör det första lagret någon dag innan och har i kyl över natten till exempel?
Vilken vit choklad använder du?
Hej! Jag brukar använda det jag har tillgängligt, inget särskilt märke ☺️