Hjärtformad pavlova med hallonmousse

Hjärtformad pavlova med segfrasig maräng fylld med fluffig hallonmousse.

Om du vill visa någon lite extra kärlek med ett bakverk så tycker jag att du ska baka en hjärtformad pavlova. En segfrasig marängtårta formad som ett hjärta, fylld med härligt fluffig hallonmousse och syrliga hallon och björnbär. En tårta som är fin och piffig utan att vara särskilt svår att göra

För att forma pavlovan till ett hjärta behövs inga specialredskap. Ingen spritspåse eller någonting. Det enda man behöver göra är att rita ett hjärta med blyerts på ett bakplåtspapper, lägga bakplåtspappret på en plåt och sedan länga marängsmeten i mitten på det ritade hjärtat och sedan försiktigt trycka bre ut smeten mot kanterna på hjärtat så att smeten fyller ut hela mallen. That’s it!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

alla hjärtans dag pavlova

Hjärtformad pavlova med hallonmousse

Portioner: 8-10

Ingredienser

Hallonmousse:
225 g hallon (funkar bra med både frysta och färska)
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Garnering:
färska hallon
färska björnbär
röd oxalis
florsocker

Tips!

  • Den här pavlovan är glutenfri.
  • Marängen funkar utmärkt att förbereda flera dagar innan servering. Förvara torrt, i rumstemperatur under kökshandduk fram tills att du vill fylla och servera den.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Hallonmousse:
225 g hallon (funkar bra med både frysta och färska)
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Garnering:
färska hallon
färska björnbär
röd oxalis
florsocker

TIPS!

  • Den här pavlovan är glutenfri.
  • Marängen funkar utmärkt att förbereda flera dagar innan servering. Förvara torrt, i rumstemperatur under kökshandduk fram tills att du vill fylla och servera den.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Rita upp ett hjärta som är ca 25 cm högt på ett bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret på en plåt och stjälp upp marängsmeten i mitten på hjärtat. Bre ut smeten mot kanten av hjärtat så att marängsmeten fyller ut hela hjärtat.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Hallonmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din pavlova med hallonmoussen. Garnerna med färska bär, röd oxalis och florsocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Rita upp ett hjärta som är ca 25 cm högt på ett bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret på en plåt och stjälp upp marängsmeten i mitten på hjärtat. Bre ut smeten mot kanten av hjärtat så att marängsmeten fyller ut hela hjärtat.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Hallonmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din pavlova med hallonmoussen. Garnerna med färska bär, röd oxalis och florsocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisbeth Svensson
Lisbeth Svensson
2 years ago

Ganska roligt att man ska ha blåbär i en hallonmousse. 😉😂

Marie Nilsson
Marie Nilsson
2 years ago

Om man vill byta ut agar agar mot vanligt gelantin, hur mycket ska man då ta?

Jennie Ealker
Jennie Ealker
2 years ago

Hej!
Ser fint ut! Får bli sonens födelsedagstårta… Undrar då om man kan byta till vegansk grädde?

Tips!

  • Den här pavlovan är glutenfri.
  • Marängen funkar utmärkt att förbereda flera dagar innan servering. Förvara torrt, i rumstemperatur under kökshandduk fram tills att du vill fylla och servera den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?