Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar ananaspaj.
- Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
- Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet.
- Fyllning: häll bort vattnet från ananasen om du använder dig utav ananas på konservburk. Häll över ananasen i en bunke och mixa med stavmixer eller mosa med gaffel (alternativt köp krossad annanas på burk).
- Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills fyllningen blivit fast.
- Låt pajen svalna någon timme i kylskåpet.
- Garnering: Strö socker över pajfyllningen och bränn av med en brännare så att du får en karamelliserad yta.
- Servera pajen tillsammans med kylskåpskall creme fraiche som du vispat upp tillsammans med vaniljsocker. Toppa med citronmeliss.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Ska definitivt provas! Fråga angående “Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.” – kan man ta ananasspad istället för att få ytterligare smak, funkar det?
Hejhej! Har inte prövat detta själv, men det borde ju funka! 😊
Hur gör man om man inte har en brännare?
Hejhej! Du kan bränna av den försiktigt högst upp i ugnen på hög värme, gärna grillfunktion – men håll koll! Det går superfort 🥰
Funkar det att ha turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt istället?
Absolut 🙂
Kan man frysa in pajen?
Hejhej! Det går bra, däremot kommer den inte vara lika knäckig vid upptining <3