Gräddtårta med jordgubbar

Snart är det Sveriges nationaldag! Och det ska såklart firas med jordgubbstårta. Genom åren har jag bakat en massa olika varianter på jordgubbstårta: allt från klassisk pinocchiotårta till biancatårta. Den här gången blev det en gräddtårta med jordgubbar och en fyllning av jordgubbsmousse. Fluffiga vaniljbottnar, vaniljkräm, jordgubbsmouse, jordgubbsbitar, vispad grädde och ännu mer färska jordgubbar.

Det här är en riktigt luftig, fräsch och fluffig jordgubbstårta som bara smälter i munnen. Jag älskar jordgubbarna som är nu då de är syrliga och bryter av en söt tårta på ett underbart sätt. Den här tårtan smakar sommar!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med jordgubbar

Portioner: 10-12

Ingredienser

Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl eller majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Jordgubbsmousse:
225 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde
100 g färska jordgubbar

Dekoration:
5 dl vispgrädde
150 g färska jordgubbar
Citronmeliss att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl eller majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Jordgubbsmousse:
225 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde
100 g färska jordgubbar

Dekoration:
5 dl vispgrädde
150 g färska jordgubbar
Citronmeliss att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar gräddtårta med jordgubbar.

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
  4. Vaniljkräm: Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  5. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
  6. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  7. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
  9. Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar gräddtårta med jordgubbar.

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
  4. Vaniljkräm: Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  5. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
  6. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  7. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
  9. Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
https://youtu.be/5Gz5vuegF

Dela receptet

4.1 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
65 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Selma
Selma
3 years ago

Hur lång tid tar det ungefär att baka tårtan?

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Har du testat att göra den glutenfri? 🙂

Carina
Carina
3 years ago

Håller den sig en natt i kylskåpet?

Annika
Annika
3 years ago

😍 Den både låter och ser magisk ut!
🙌🏼❤️🙌🏼 Den blir det…ska bakas!

Lisette Freij
Lisette Freij
3 years ago

Kan man göra denna i långpanna (30×40)? Hur ska jag i så fall beräkna mängderna till botten?

Marwa
Marwa
3 years ago

Till de flesta bakverk du bakar använder du en springform på 23 cm, spelar det någon roll ifall man använder en på 24 cm ? Ska man ändra något på måtten?

Madelene
Madelene
3 years ago

Det står att det ska vara bakpulver i tårtbotten, men när man läser i beskrivningen hur man ska gå tillväga så står bara vetemjöl, potatismjöl samt vaniljsocker. Jag tog bakpulver i, hoppas det stämmer?

Tack för supergoda recept! 😍

Bakar först, läser sen
Bakar först, läser sen
Svara till  camillahamid
5 months ago

Hej,

Du skriver att receptet är uppdaterat men kan inte se att det finns beskrivet någonting med bakpulver. Har gjort botten utan bakpulver nu.

Selma
Selma
3 years ago

Går det att använda gelatinpulver istället för agar pulver?

Leah
Leah
3 years ago

Vad kan man använda om man inte hittar agar agar?

Gunilla
Gunilla
3 years ago

Kan man använda vegegel i stället och hur mycket ska man ta då?

Sara
Sara
3 years ago

Måste man använda agar eller gelatin? Kan man avstå?

Anna
Anna
3 years ago

I ingredienslistan står det också bakpulver men i instruktionerna står det inte något om att man ska ha i bakpulver. Ska man ha i bakpulver?

Carolina
Carolina
3 years ago

Kan man baka utan agar agar pulvret?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
3 years ago

Om man vill göra den glutenfri ska man ha i lika mycket mjöl eller mer?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
3 years ago

Kan man göra tårtbotten dagen innan eller måste man göra allt på samma gång?
Se väldigt god ut!

Eva
Eva
3 years ago

Snyggt! Jag letar efter en bra sprits + tyllar för att spritsa grädde – vad använder du i klippet?

Linnea
Linnea
3 years ago

Funderar på om man kan göra krämen och moussen dagen innan och sen montera ihop den dagen därpå, vad tror du om det?

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Om det blir stressigt på serveringsdagen (midsommar så klart 😊 ) vad rekommenderar du att man kan göra dagen före och vad görs samma dag.

Denise
Denise
3 years ago

Hej! Ska baka denna nu till midsommar! Går det att frysa in tårtbottnarna och ta fram dagen innan? ☺️

Carolin
Carolin
3 years ago

Kan man göra fyllningarna 2 dagar innan?

Bayan
Bayan
3 years ago

Hej, jag tänkte baka tårtan till midsommar men vill baka tårtbotten en dah innan. Har du tips på vad jag kan göra så att min tårtbotten inte blir torr ?

Hilma
Hilma
3 years ago

Hej jag tänkte jag göra en lite mindre tårta, 18 cm i diameter.
Hur ska jag göra med mängden, ska bli kul att testa receptet♥️♥️♥️

Meli
Meli
3 years ago

Hej! Förut brukade du skriva att bakpulver i tårtbotten var en onödig ingrediens som torkade ut, men nu ser jag att den åter är tillbaka i dina recept, ville bara kolla varför☺️ Tack, du är bäst! <3

Heba Jumaa
Heba Jumaa
2 years ago

Vad händer om man inte lägger agar agar pulver, blir det någon skillnad

Symeoni
Symeoni
2 years ago

Hej! Jag har en mindre runt form. Kan jag minska doserna 1/3 eller…?
Tack på förhand!

Emilia Åstrand
Emilia Åstrand
2 years ago

Hej! Vi ska göra denna tårtan till ca 40 personer. Vi tänkte göra den i långpanna. Hur många tårtor och hur ska vi ändra receptet?☺️Tack på förhand!

Hannah
Hannah
2 years ago

Kan man byta ut jordgubbarna till hallon istället?

Ia lindström
Ia lindström
2 years ago

Kan man frysa in tårtan med fyllningarna i?

Last edited 2 years ago by Ia lindström
Vicky
Vicky
2 years ago

Kan man tex byta ut jordgubbsmoussen mot hallonmousse? 😊 blir det gott med vaniljkräm? 😊

Maria
Maria
2 years ago

Min jordgubbsmousse skar sig när jag skulle vispa ihop den med grädden. 😩 Fick kasta allt och mig själv till affären och köpa nytt. Hoppas på bättre lycka nu. Vad tror du kan ha gått fel? Det blev grynigt och vattnigt (hade gelatinblad istället för Agar, men köpte agar nu, haha!)

Tove
Tove
2 years ago

Hej, om man villa använda färska jordgubbar till moussen behöver man ändra mängden något då?

Tove
Tove
Svara till  camillahamid
2 years ago

En fråga till, i klippet har du citron i tårtbotten men det står inte med i receptet? Och i receptet ska bottnen vara inne i ugnen 30-45 min men i klippet säger du 45-60min? 🤔🙈

Maja
Maja
2 years ago

Min vaniljkräm blev ganska klumpig och inte lös, vad är problemet och hur kan jag rädda det?

Jenny
Jenny
2 years ago

Citronen står inte med i receptet, så missade att köpa hem det. Men blir säkert gott ändå 😊

Sanna
Sanna
2 years ago

Går det bra att byta ut majsstärkelse till potatismjöl istället även i vaniljkrämen? (precis som i tårtbotten) 😊

Johanna
Johanna
2 years ago

I filmen har du citronskal i tårtbotten och säger att man ska ha både skal och saft, men i receptet är inget av det med. När ska man ha vad :)?

Madelene
Madelene
2 years ago

Gud vilken himmelskt god tårta. Bakade den i midsommar och alla blev helt tokiga i den 😍
Om jag nu ska göra denna igen fast i en form som är mindre, runt 15 cm, ändras tiden i ugnen då?

Marianne
Marianne
1 year ago

Hej! Jag har gjort bottnarna, fyllt dem och frusit in. Hur tinar jag bäst, i kylskåp eller i rumstemperatur?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?