Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar gräddtårta med jordgubbar.
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
- Vaniljkräm: Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
- Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
- Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
- Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
- Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
- Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!
Hur lång tid tar det ungefär att baka tårtan?
ca 4 timmar 🙂
Har du testat att göra den glutenfri? 🙂
Inte än 🙂
Håller den sig en natt i kylskåpet?
Ja men spara gärna dekoration med färska jordgubbar till strax innan servering 🙂
😍 Den både låter och ser magisk ut!
🙌🏼❤️🙌🏼 Den blir det…ska bakas!
Hoppas att det ska smaka 🙂
Kan man göra denna i långpanna (30×40)? Hur ska jag i så fall beräkna mängderna till botten?
Funkar utmärkt! Då skulle jag göra allt i receptet x3 🙂
Till de flesta bakverk du bakar använder du en springform på 23 cm, spelar det någon roll ifall man använder en på 24 cm ? Ska man ändra något på måtten?
Hejhej! Det blir ingen större skillnad och du behöver inte ändra på något <3
Det står att det ska vara bakpulver i tårtbotten, men när man läser i beskrivningen hur man ska gå tillväga så står bara vetemjöl, potatismjöl samt vaniljsocker. Jag tog bakpulver i, hoppas det stämmer?
Tack för supergoda recept! 😍
Hejhej! Receptet är uppdaterat! Så du gjorde rätt 😍 Hoppas att det smakade
Hej,
Du skriver att receptet är uppdaterat men kan inte se att det finns beskrivet någonting med bakpulver. Har gjort botten utan bakpulver nu.
Går det att använda gelatinpulver istället för agar pulver?
Vad kan man använda om man inte hittar agar agar?
Hejhej! Du kan byta ut det mot annat geleringsmedel, t ex gelesocker, gelatinblad eller gelatinpulver. Följ instruktionerna på förpackningen för rätt resultat. Tänk dock på att justera sockermängden om du använder gelesocker istället 😊
Kan man använda vegegel i stället och hur mycket ska man ta då?
Måste man använda agar eller gelatin? Kan man avstå?
I ingredienslistan står det också bakpulver men i instruktionerna står det inte något om att man ska ha i bakpulver. Ska man ha i bakpulver?
Hej! Ja, det ska vara bakpulver i tårtbotten, har visst missat det i instruktionerna, tack för att du uppmärksammade! Uppdaterat receptet nu ❤️
Kan man baka utan agar agar pulvret?
Hejhej! Du kan byta ut det mot annat geleringsmedel, t ex gelesocker, gelatinblad eller gelatinpulver. Följ instruktionerna på förpackningen för rätt resultat 🙂
Om man vill göra den glutenfri ska man ha i lika mycket mjöl eller mer?
Hejhej! Jag har ännu inte provbakat denna glutenfri men i regel behöver man inte korrigera mängden glutenfritt mjöl för just mjuka kakor. Det skiljer sig väldigt mycket från recept till recept 🙂
Kan man göra tårtbotten dagen innan eller måste man göra allt på samma gång?
Se väldigt god ut!
Det går utmärkt att göra botten dagen innan!
Snyggt! Jag letar efter en bra sprits + tyllar för att spritsa grädde – vad använder du i klippet?
Tack så mycket! Spritspåsar från Toppits & tyllar från tantfondant.se 🙂
Funderar på om man kan göra krämen och moussen dagen innan och sen montera ihop den dagen därpå, vad tror du om det?
Om det blir stressigt på serveringsdagen (midsommar så klart 😊 ) vad rekommenderar du att man kan göra dagen före och vad görs samma dag.
Hej! Ska baka denna nu till midsommar! Går det att frysa in tårtbottnarna och ta fram dagen innan? ☺️
Hejhej! Det går jättebra 😍
Kan man göra fyllningarna 2 dagar innan?
Funkar utmärkt, blir bara godare ju längre tid bottnar och fyllningar får stå och gotta sig med varandra 🥰
Hej, jag tänkte baka tårtan till midsommar men vill baka tårtbotten en dah innan. Har du tips på vad jag kan göra så att min tårtbotten inte blir torr ?
Hejhej! Plasta in den noga och förvara den i kylskåpet <3
Hej jag tänkte jag göra en lite mindre tårta, 18 cm i diameter.
Hur ska jag göra med mängden, ska bli kul att testa receptet♥️♥️♥️
Hej! Förut brukade du skriva att bakpulver i tårtbotten var en onödig ingrediens som torkade ut, men nu ser jag att den åter är tillbaka i dina recept, ville bara kolla varför☺️ Tack, du är bäst! <3
Hejhej! Det påståendet stämmer fortfarande men jag brukar ändå skriva till det i recepten då de flesta inte orkar vispa så länge som man behöver för att slippa ha bakpulver i smeten 🙂
Vad händer om man inte lägger agar agar pulver, blir det någon skillnad
Hejhej, då blir inte jordgubbsmoussen en mousse 😊
Hej! Jag har en mindre runt form. Kan jag minska doserna 1/3 eller…?
Tack på förhand!
Hejhej, svårt att säga då det beror helt på hur stor formen är, men det går att minska 😊
Hej! Vi ska göra denna tårtan till ca 40 personer. Vi tänkte göra den i långpanna. Hur många tårtor och hur ska vi ändra receptet?☺️Tack på förhand!
Hejhej, för långpanna hade jag kört x3 på receptet. Svårt att säga hur många bitar det blir per långpanna då det beror helt på hur stora bitar man serverar. Lycka till! 🥰
Kan man byta ut jordgubbarna till hallon istället?
Går jättebra! 😍
Kan man frysa in tårtan med fyllningarna i?
Det går fint! ☺️
Kan man tex byta ut jordgubbsmoussen mot hallonmousse? 😊 blir det gott med vaniljkräm? 😊
Absolut 😍
Min jordgubbsmousse skar sig när jag skulle vispa ihop den med grädden. 😩 Fick kasta allt och mig själv till affären och köpa nytt. Hoppas på bättre lycka nu. Vad tror du kan ha gått fel? Det blev grynigt och vattnigt (hade gelatinblad istället för Agar, men köpte agar nu, haha!)
Hejhej, åh nej! Kan du ha vispat grädden lite för mycket innan du hade ner bärmoset? Var bärmoset svalt? Hoppas att det gick bättre andra gången ❤️
Hej, om man villa använda färska jordgubbar till moussen behöver man ändra mängden något då?
Hejhej, går bra med samma mängd ☺️
En fråga till, i klippet har du citron i tårtbotten men det står inte med i receptet? Och i receptet ska bottnen vara inne i ugnen 30-45 min men i klippet säger du 45-60min? 🤔🙈
Min vaniljkräm blev ganska klumpig och inte lös, vad är problemet och hur kan jag rädda det?
Citronen står inte med i receptet, så missade att köpa hem det. Men blir säkert gott ändå 😊
Går det bra att byta ut majsstärkelse till potatismjöl istället även i vaniljkrämen? (precis som i tårtbotten) 😊
Hejhej, det går bra! ☺️
I filmen har du citronskal i tårtbotten och säger att man ska ha både skal och saft, men i receptet är inget av det med. När ska man ha vad :)?
Gud vilken himmelskt god tårta. Bakade den i midsommar och alla blev helt tokiga i den 😍
Om jag nu ska göra denna igen fast i en form som är mindre, runt 15 cm, ändras tiden i ugnen då?
Hej! Jag har gjort bottnarna, fyllt dem och frusit in. Hur tinar jag bäst, i kylskåp eller i rumstemperatur?