Kladdkaka med maräng & kola

En kladdig kladdkaka med fluffig maräng, kola och massor med choklad! En kladdkaka extra allt.

Ta en kladdkaka och lägg på allt du tycker är gott. Det är min filosofi när man vill bjuda på något riktigt gott men inte riktigt vet vad. Den här kladdkakan följer det spåret. En kladdkaka med maräng, kola och choklad. En underbar blandning av konsistenser och smaker. Kladdigt, segt, fluffigt, krämigt, sött och salt. Perfekt att baka när man är sugen på allt och ingenting.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
kladdkaka maräng

Kladdkaka med maräng & kola

Portioner: 10-12

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Dekoration:
kolasås och grovhackad mörk choklad

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin. Se till att även kolasåsen är vegansk om du inte kokar din egen på växtbaserade ingredienser.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Dekoration:
kolasås och grovhackad mörk choklad

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin. Se till att även kolasåsen är vegansk om du inte kokar din egen på växtbaserade ingredienser.

Dela receptet

Såhär gör du:

kladdkaka steg för steg

Steg för steg

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar kladdkaka med maräng och kola

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten innan du gör marängen.
  4. Maräng: Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  5. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  6. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  7. Spritsa eller bre ut marängen över kladdkakan. Garnera med kolasås och choklad. Servera direkt & njut!
Video

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar kladdkaka med maräng och kola

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten innan du gör marängen.
  4. Maräng: Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  5. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  6. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  7. Spritsa eller bre ut marängen över kladdkakan. Garnera med kolasås och choklad. Servera direkt & njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
3 years ago

Kan man frysa ner den?

Sanna
Sanna
3 years ago

Hur länge klarar den sig i kylen?:)

Maria
Maria
2 years ago

Hej! Kan man spritsa på marängen dagen innan den ska ätas, eller är det bäst att göra det samma dag? 🙂

Marie
Marie
2 years ago

Hur förvarar man den efter man spritsat på marängen? Så den inte sjunker ihop?

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin. Se till att även kolasåsen är vegansk om du inte kokar din egen på växtbaserade ingredienser.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?