Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar kladdkaka med maräng och kola
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten innan du gör marängen.
- Maräng: Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
- Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
- Spritsa eller bre ut marängen över kladdkakan. Garnera med kolasås och choklad. Servera direkt & njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Kan man frysa ner den?
Funkar absolut att frysa in, däremot kan marängen “svettas” lite vid upptining och förlora sin glans ❤️
Hur länge klarar den sig i kylen?:)
Hejhej, fyra dagar <3
Hej! Kan man spritsa på marängen dagen innan den ska ätas, eller är det bäst att göra det samma dag? 🙂
Hejhej, det går bra att göra, men alltid bäst samma dag 😍
Hur förvarar man den efter man spritsat på marängen? Så den inte sjunker ihop?
Hejhej, det går bra att förvara den i kylen över natten och den fortfarande håller sig. Man kan också frysa in den, med risk att marängen svettas lite när man tinar upp den och därför kan förlora sin glans 🥰 Ska den bjudas på och vara absolut finast, så är det bäst att ha på marängen samma dag!