Baklava cheesecake

Baklavacheesecake är en underbar hybrid mellan baklava och cheesecake. Frasigt, krämigt, nötigt och väldigt gott!

Snart är det eid! Högtiden efter fastemånaden Ramadan och det ska såklart firas ordentligt! Det är mina barn som får bestämma menyn och de har önskat sig hamburgare, pommes och prinsesstårta. Inte riktigt det jag tänkt mig men på senare år har jag börjat köra på en barnmeny och en vuxenmeny som vi alla ändå äter samtidigt. Vi vuxna kommer nog köra på meze och denna baklavacheesecake. En hybrid mellan cheesecake och baklava. Frasig filodeg, krämig cheesecakefyllning, knaprig nötbotten och knäckig nöttosca med honung. En baklava extra allt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
baklavacheesecake

Baklava cheesecake

Portioner: 10-12

Ingredienser

Botten:
200 g smör (till filodegen) + 50 g smör (till nötbotten)
10 ark filodeg
5 dl nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter, sötmandel och valnötter), gärna saltade & rostade för en mer nyanserad smak.

Cheesecake:
600 g rumstempererad färskost
3 rumstempererade ägg
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1,5 dl rumstempererad turkisk yoghurt
rivet skal från 1 citron

Nöttosca:
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,25 dl honung (50g)
0,5 dl strösocker (45 g)
125 g nötter av valfri sort, gärna salta & rostade (jag använde pistagenötter, valnötter & sötmandel)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Botten:
200 g smör (till filodegen) + 50 g smör (till nötbotten)
10 ark filodeg
5 dl nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter, sötmandel och valnötter), gärna saltade & rostade för en mer nyanserad smak.

Cheesecake:
600 g rumstempererad färskost
3 rumstempererade ägg
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1,5 dl rumstempererad turkisk yoghurt
rivet skal från 1 citron

Nöttosca:
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,25 dl honung (50g)
0,5 dl strösocker (45 g)
125 g nötter av valfri sort, gärna salta & rostade (jag använde pistagenötter, valnötter & sötmandel)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält 200 g smör i en kastrull. Pensla varje filodegsark med smör, vik det först på mitten längs med kortsidan, pensla sidan mot dig med smör och vik den en gång till på mitten fast denna gång längs med långsidan så att du får en avlång filodegsrektangel. Lägg den i botten på din springform så att halva rektangeln är i formen och halva utanför. Upprepa detta för alla ark så att hela botten är täckt.
  3. Smält 50 g smör i en kastrull. Mixa nötterna fint i matberedare, att finhacka dem går också bra men ger inte en lika stabil botten. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en formbar nötmassa. Tryck ut nötmassan i botten på formen i ett tätt, jämnt lager. Ställ åt sidan medan du gör cheesecake-fyllningen.
  4. Cheesecake: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, citronskaloch vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen över nötbotten. Bre ut i ett jämnt lager.
  6. Nu är det dags att rulla in all filodeg som är utanför formen. Ta en bit i taget och rulla ihop så tight du bara kan, in mot mitten så att du får en kant av filodeg innanför formens kant.
  7. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 15 minuter innan du sänker temperaturen till 125 grader (över- och undervärme) och fortsätter grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 45 minuter. Cheesecaken ska vara vobblig och filodegskanterna ska vara gyllenbruna när cheesecaken redo att tas ut ur ugnen.
  8. Höj temperaturen till 175 grader igen. Medan ugnen blir varm gör du nöttoscan.
  9. Nöttosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den.
  10. Lägg toscan i ett jämnt lager på cheesecakefyllningen och grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter. Låt cheesecaken svalna helt och hållet i rumstemperatur och sedan stelna i kylskåpet innan du toppar med vispad grädde, finhackade pistagenötter och serverar!
Steg för steg

baklava cheesecakebaklavacheesecake

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält 200 g smör i en kastrull. Pensla varje filodegsark med smör, vik det först på mitten längs med kortsidan, pensla sidan mot dig med smör och vik den en gång till på mitten fast denna gång längs med långsidan så att du får en avlång filodegsrektangel. Lägg den i botten på din springform så att halva rektangeln är i formen och halva utanför. Upprepa detta för alla ark så att hela botten är täckt.
  3. Smält 50 g smör i en kastrull. Mixa nötterna fint i matberedare, att finhacka dem går också bra men ger inte en lika stabil botten. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en formbar nötmassa. Tryck ut nötmassan i botten på formen i ett tätt, jämnt lager. Ställ åt sidan medan du gör cheesecake-fyllningen.
  4. Cheesecake: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, citronskaloch vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen över nötbotten. Bre ut i ett jämnt lager.
  6. Nu är det dags att rulla in all filodeg som är utanför formen. Ta en bit i taget och rulla ihop så tight du bara kan, in mot mitten så att du får en kant av filodeg innanför formens kant.
  7. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 15 minuter innan du sänker temperaturen till 125 grader (över- och undervärme) och fortsätter grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 45 minuter. Cheesecaken ska vara vobblig och filodegskanterna ska vara gyllenbruna när cheesecaken redo att tas ut ur ugnen.
  8. Höj temperaturen till 175 grader igen. Medan ugnen blir varm gör du nöttoscan.
  9. Nöttosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den.
  10. Lägg toscan i ett jämnt lager på cheesecakefyllningen och grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter. Låt cheesecaken svalna helt och hållet i rumstemperatur och sedan stelna i kylskåpet innan du toppar med vispad grädde, finhackade pistagenötter och serverar!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
17 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
3 years ago

Jag älskar baklava!! tack för detta recept

Elisa
Elisa
3 years ago

Kan jag ersätta vetemjölet med något annat (glutenfri mjölmix eller liknande)?

Sanna
Sanna
3 years ago

Snälla säg att det kommer en video på denna! 😍

Turid
Turid
3 years ago

Den ser helt oemotståndlig ut! Hur långt innan servering kan den förberedas?

gabriella
gabriella
3 years ago

Kan man göra den i små pajformer istället för en stor?

Nida rajab
Nida rajab
2 years ago

Hej
Jag älskar baklva, jag ska prova det. Det ser jättegott ut.
Du är såååå grym

Elenit79
Elenit79
2 years ago

Kan jag ersätta citronskalet med något annat? Har ett syskonbarn som är allergisk mot citrus frukter nämligen?

Last edited 2 years ago by Elenit79
Vaska
Vaska
2 years ago

Hej kan man ha vitsirap istället för honung?

Eva-Lena
Eva-Lena
2 years ago

Vad kan man ta istället för nötter

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?