Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar.
- Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält 200 g smör i en kastrull. Pensla varje filodegsark med smör, vik det först på mitten längs med kortsidan, pensla sidan mot dig med smör och vik den en gång till på mitten fast denna gång längs med långsidan så att du får en avlång filodegsrektangel. Lägg den i botten på din springform så att halva rektangeln är i formen och halva utanför. Upprepa detta för alla ark så att hela botten är täckt.
- Smält 50 g smör i en kastrull. Mixa nötterna fint i matberedare, att finhacka dem går också bra men ger inte en lika stabil botten. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en formbar nötmassa. Tryck ut nötmassan i botten på formen i ett tätt, jämnt lager. Ställ åt sidan medan du gör cheesecake-fyllningen.
- Cheesecake: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
- Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, citronskaloch vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen över nötbotten. Bre ut i ett jämnt lager.
- Nu är det dags att rulla in all filodeg som är utanför formen. Ta en bit i taget och rulla ihop så tight du bara kan, in mot mitten så att du får en kant av filodeg innanför formens kant.
- Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 15 minuter innan du sänker temperaturen till 125 grader (över- och undervärme) och fortsätter grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 45 minuter. Cheesecaken ska vara vobblig och filodegskanterna ska vara gyllenbruna när cheesecaken redo att tas ut ur ugnen.
- Höj temperaturen till 175 grader igen. Medan ugnen blir varm gör du nöttoscan.
- Nöttosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den.
- Lägg toscan i ett jämnt lager på cheesecakefyllningen och grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter. Låt cheesecaken svalna helt och hållet i rumstemperatur och sedan stelna i kylskåpet innan du toppar med vispad grädde, finhackade pistagenötter och serverar!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Jag älskar baklava!! tack för detta recept
Kan jag ersätta vetemjölet med något annat (glutenfri mjölmix eller liknande)?
Hejhej, har tyvärr inte testat själv ännu <3 Säg gärna till om du prövar dig på det, och berätta hur det blev! 😊
Snälla säg att det kommer en video på denna! 😍
JA! 🤩🤩 Prenumerera på min YouTube kanal, så missar du inget! http://youtube.com/camillahamid ❤️
Den ser helt oemotståndlig ut! Hur långt innan servering kan den förberedas?
Visst gör den? 😍 Den håller sig i 4 dagar, plastad i kylen!
Kan man göra den i små pajformer istället för en stor?
Det kan man 😍
Hej
Jag älskar baklva, jag ska prova det. Det ser jättegott ut.
Du är såååå grym
Hejhej, visst är det gott? Tack fina du 😍
Kan jag ersätta citronskalet med något annat? Har ett syskonbarn som är allergisk mot citrus frukter nämligen?
Hejhej, det går bra att utesluta det helt 🥰
Hej kan man ha vitsirap istället för honung?
Hejhej, det funkar 😊
Vad kan man ta istället för nötter
Riven kokos ❤️