Pannacotta med salt kolasås

Krämig pannacotta med salt kolasås.

Ser ni hur krämig den här pannacottan är?! Den på riktigt smälter i munnen. Man får inte nog!

Drömgod och härligt krämig vaniljpannacotta med salt kolasås. Match made in heaven som dessutom är väldigt enkel att göra. Jag älskar den här typen av efterrätter, som serveras i glas och som man kan förbereda dagen innan och bara plocka fram direkt vid servering.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pannacotta med salt kolasås

Pannacotta med salt kolasås

Portioner: 6

Ingredienser

Vaniljpannacotta:
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1,5 dl gelésocker multi

Kolasås:
1,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
20 g smör
2 krm salt
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Vaniljpannacotta:
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1,5 dl gelésocker multi

Kolasås:
1,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
20 g smör
2 krm salt
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
  2. Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
  3. Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
  2. Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
  3. Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3.6 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
40 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katrine
Katrine
3 years ago

Hei! Vil prøve denne! 🤩Litt usikker på om vi har Gelesocker multi i Norge. Alternativ?

Sapphire
Sapphire
Svara till  Katrine
2 years ago

Ersätt med vanligt socker och 2 gelatinblad ( om den inte ska vara vegansk)

Sapphire
Sapphire
Svara till  Katrine
2 years ago

Men hade tagit mindre socker ca 0,5-1 dl istället annars blir det nog för sött

Lena
Lena
3 years ago

Måste prova detta!

Ulla
Ulla
3 years ago

Vart köper man gelésocker multi?

Tina
Tina
3 years ago

Kommer denna läggas in i Bakakuten (din app)

Nina
Nina
3 years ago

Ser jättegott ut!😀 Jag undrar om man ska röra om hela tiden när grädden kokar? Är det osaltat smör man lägger i kolasåsen? Tack på förhand!

Jessica
Jessica
3 years ago

Kan man frysa pannacottan om man gör den tidigare?

Emelie
Emelie
3 years ago

Oj oj oj! Magisk god!!

Gabrielma
Gabrielma
3 years ago

Hej, kan man använda agar agar pulver istället för gelesocker som i vissa av dina andra recept?

Ella
Ella
3 years ago

Om man gör pannacottan i förväg kan man bara låta den sitta i kylskåpet då?

Torill
Torill
3 years ago

Er gelesocker det samme som syltesukker?

Johanna
Johanna
Svara till  camillahamid
3 years ago

Gelesocker finns bara i Sverige, kan jag använda något annat? Bor i Danmark 🙄

Anneli Andersson
3 years ago

Har precis ställt in pannacottan för att stelna i kylen och kolasåsen på svalning. Ska bli spännande att smaka sen. Första gången jag gör pannacotta 🙂

Jenny
Jenny
3 years ago

Hej!!
Jag har Farinsocker strö hemma, går det att byta ut rörsocker mot det tror du? 😇

Tack för alla fantastiska recept, jag och min 6-årige son kollar ofta på din youtubekanal och instakonto. ❤

Martin Lannerås
3 years ago

Gjorde detta tillsammans med min fru inför en brödra middag med 40 personer, det blev tok succé👍👍

Sabina Larsson
Sabina Larsson
2 years ago

Hur ska jag göra om jag vill förbereda dagen innan? Tänker till nyår. Tänker främst på såsen när jag ska göra den och hur jag ska förvara den?

Maria
Maria
2 years ago

Kan man använda vaniljpulver istället för vaniljsocker? Isf hur mkt?

Olle
Olle
Svara till  camillahamid
2 years ago

När jag googlar på omvandling mellan vaniljsocker och vaniljpulver så skrivs det 1/4-1/2 så mycket vaniljpulver som vaniljsocker, men det skulle ju bli mycket mer än 1 krm vaniljpulver. Vad ska jag följa?

Ulrika
Ulrika
2 years ago

Hej! Kan man dubblera receptet eller är det bättre att göra flera omgångar?

Jeanette
Jeanette
2 years ago

Någon särskild sorts rörsocker? Hittar både rårörsocker och en annan variant

Maria
Maria
2 years ago

Hej! Undrar över kolasåsen: om jag förbereder en dag innan ska jag då hälla kolasås över pannacottan direkt eller vänta med det tills serveringen dagen efter?😊

Catrin Tonvall
Catrin Tonvall
2 years ago

Hej!
Pannacottan blev superbra🌟 Kolasåsen misslyckades jag totalt med…2 gånger🥵
Sockret klumpar sig och blir som ett cementblock😂😂😂
Vad gör jag för fel????

Tips!

  • Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?